Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πενήντα χρόνια Αμερικάνικου ονείρου, ακτινοβολίας, γούστου & κομψότητας γιορτάζει ο Ralph Lauren

Πενήντα χρόνια Αμερικάνικου ονείρου, ακτ...

Ένα υπέροχο αφιέρωμα στον εμβληματικό σχεδιαστή μόδας έκανε το Esquire στο τεύχος του Νοεμβρίου 2018

Τα 50 του χρόνια συμπλήρωσε & γιορτάζει ο απόλυτα επιτυχημένος Αμερικανός σχεδιαστής Ralph Lauren και στο περιοδικό Esquire (Αμερικάνικη έκδοση Νοέμβριος 2018) διαβάσαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο – αφιέρωμα όπου μιλούν ηθοποιοί, μοντέλα και συνεργάτες του όπως ο σχεδιαστής John Varvatos που ήταν επικεφαλής της ανδρικής σειράς στα μέσα του ΄80 έως ότου ανοίξει τα φτερά του και κάνει το δικό του fashion brand.

Ο γεννημένος στο Μπρονξ της Ν. Υόρκης, γιος μεταναστών Lauren κατάφερε να γίνει με τα ρούχα του ένα όνομα συνώνυμο μ’ ένα lifestyle της κομψότητας, της οικονομικής άνεσης και του αριστοκρατικού αέρα.

Το ξεκίνημα του ήταν δειλό το ’67 για να πετύχει να δημιουργήσει στη συνέχεια μία αυτοκρατορία πάνω στο αποκαλούμενο American dream: το ότι με σκληρή δουλειά και χωρίς να το βάζεις κάτω στις δυσκολίες & αντιξοότητες στο τέλος και με λίγη τύχη θα τα καταφέρεις να πας στην κορυφή.

Το θρυλικό άρωμα του στο πράσινο μπουκάλι με τον τζόκει ιππέα – σήμα κατατεθέν του οίκου, παραμένει must τόσα χρόνια όπως και το «Safari». Το ίδιο και τα υπέροχα polo μπλουζάκια του.

Το 1974 πλάι στην Ελληνίδα Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριτζ που είχε το credit των κοστουμιών και κέρδισε το Όσκαρ ενδυματολογίας για τον «Υπέροχο Γκάτσμπι» του Τζακ Κλέιτον, ο Lauren έφτιαξε τα καταπληκτικά κοστούμια του σικάτου Robert Redford (κατά πολλούς ο Ραλφ Λόρεν στη διάρκεια της καριέρας του είχε ως ανδρικό πρότυπο κομψότητας & elegance τον Ρέντφορντ). Λίγο μετά το 1977 έντυσε την Νταιάν Κίτον με το σοφιστικέ ανδρόγυνο look του «Νευρικού Εραστή – Annie Hall» του Γούντι Άλεν.

Η διάσημη τηλεπαρουσιάστρια και ηθοποιός Όπρα Γουίνφρι δήλωσε στο Esquire πως όταν πρωτομετακόμισε στο Σικάγο και άρχισε να βγάζει αρκετά χρήματα, δεν ονειρευόταν να πάρει ένα ακριβό fancy αυτοκίνητο ή χρυσαφικά αλλά ν’ αγοράσει πετσέτες μπάνιου με την υπογραφή Ralph Lauren κι αυτό έκανε.

Ο John Varvatos αποκάλυψε πως στα 80ς στο ζενίθ της επιτυχίας του Ralph Lauren, πολλοί ξέμεναν επίτηδες στο κατάστημα του Lauren ώστε νωρίς το πρωί να σιγουρέψουν τις παραγγελίες τους σε ρούχα και αξεσουάρ του οίκου.

Ο Tyson Beckford, από τα μεγάλα μοντέλα των 90ς, είπε πως όταν πρωτοσυνάντησε τον Ραλφ Λόρεν, ήταν ένας γλυκομίλητος καλοντυμένος τζέντλεμαν και στην κυριολεξία «κρεμόσουν» από τα χείλη του, από κάθε κουβέντα που σου έλεγε.

Ο Τιμ Ίστον επίσης από τα κορυφαία μοντέλα του Λόρεν τη δεκαετία του ’80, ανέφερε ότι ο Ralph Lauren ήταν πάντα καταδεκτικός και πολύ φιλικός. «Ένιωθα να με ξέρει πολύ περισσότερο απ’ ότι εγώ αυτόν», είπε.

Εγκωμιαστική και η Ναόμι Κάμπελ. Το ’95 μαζί με τον Tyson Beckford (2 μαύροι σούπερ μόντελ) έκαναν την διαφημιστική καμπάνια Polo και ήταν κάτι το μοναδικό για τα έως τότε δεδομένα της μόδας.

Το «ορμητήριο» του σχεδιαστή παραμένει το κατάστημα στην Madison Avenue, το «Mansion» του απ’ όταν πρωτάνοιξε το ’86.

Παράλληλα δημιούργησε ένα ρεστωράν με ντεκόρ όλο ξύλο στο Μανχάταν, το Polo bar όπου είναι πολύ δύσκολο να βρεις τραπέζι, με ολόφρεσκες σπεσιαλιτέ κάθε εποχή του χρόνου.

Λατρεύει το στυλ της Αμερικάνικης δύσης και στο ειδικό επετειακό coffeetable βιβλίο που κυκλοφόρησε, ο Ραλφ Λόρεν φιγουράρει στο εξώφυλλο ως καουμπόι με καπέλο και χαμογελαστός.

Διαθέτει ένα εκπληκτικό ράντσο στο Ridgway του Κολοράντο, από τα ωραιότερα κομμάτια του είναι ένα τύπου Α2 τζάκετ ιπτάμενου σε ζεστή καφέ απόχρωση και γούνα στο γιακά, αγαπά τα αυτοκίνητα όπως μία Bugatti του ’38 ή μία κόκκινη Φεράρι του ’64, διαθέτει μία ανυπέρβλητης ομορφιάς έπαυλη στη Νέα Υόρκη ενώ αυτό που λέγεται είναι ότι ο οίκος Ραλφ Λόρεν εκτός από brandname στο χώρο της μόδας αποτελεί κατά κάποιο τρόπο κι ένα ινστιτούτο μόδας με τους συνεργάτες του έως τους απλούς πωλητές να μεταμορφώνονται σε «ειδήμονες» στα περί στυλ και μόδας.

Να μένεις πάντα αληθινός, είναι μία αγαπημένη του ρήση.

Πενήντα χρόνια μετά έχει γίνει ένα αλληλένδετο κομμάτι της Αμερικάνικης και όχι μόνο κουλτούρας. Με προσωπική περιουσία που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, με το brand του να παραμένει ισχυρό παρά τους κατά καιρούς μιμητές και αντιπάλους, θα μπορούσε σήμερα στα 80 του χρόνια να αποσυρθεί, παρόλ’ αυτά παραμένει απασχολημένος όσο ποτέ. Όπως αναφέρει το αφιέρωμα του Esquire, ο Λόρεν περνά χρόνο με την οικογένεια του, κάνει τις βόλτες του είτε με το ποδήλατο είτε με τα αυτοκίνητα της συλλογής του και συνεχίζει να οργανώνει και να επεκτείνει το…όνειρο του.

Στο Esquire μίλησαν και ο ανιψιός του, σχεδιαστής Greg Lauren, ο γιος του David Lauren που είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας (ο πατέρας μου άρχισε την καριέρα του με μία γραβάτα και η μητέρα μου & η γιαγιά μου τον βοηθούσαν ράβοντας τις ετικέτες για να σπεύσει μετά ο ίδιος να πουλήσει τις γραβάτες πόρτα πόρτα από μπουτίκ σε μπουτίκ, ανέφερε).

Μίλησαν και ο ηθοποιός Τομ Σέλεκ που στα νιάτα του, τη δεκαετία του ’60 ήταν πωλητής σε κατάστημα του Wilshire και θυμάται τον ανήσυχο Λόρεν, καθώς και ο ηθοποιός Τομ Χίντλεστον και ο κωμικός Jerry Seinfeld που θυμάται τα τζιν παντελόνια και την κολόνια του Ραλφ Λόρεν. «Όλοι σχεδόν οι άνδρες τα φορούσαν, σου έδιναν έμπνευση, δύναμη και κύρος. Όταν άρχιζες να βγάζεις χρήματα και να ανεβαίνεις κοινωνικά, ήθελες ακριβώς αυτό, ν’ έχεις κάτι από το στυλ και την ποιότητα του Ralph Lauren στην προσωπική σου γκαρνταρόμπα», ανέφερε ο Seinfeld.

*Προσωπικά μιλώντας πάντα κρατώ φυλαγμένο ένα μπλέ κουτί από πουκάμισο του Ralph Lauren που είχα μπορέσει να αγοράσω στο department store της Κηφισιάς στην Αθήνα. Έχω μέσα φωτογραφίες του Ρόμπερτ Ρέντφορντ!

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

H φωτ. έχει credit Les Goldberg & είναι από το αφιέρωμα του Αμερικάνικου Esquire.

H φωτ. έχει credit Les Goldberg & εί...

H φωτ. έχει credit Les Goldberg & είναι από το αφιέρωμα του Αμερικάνικου Esquire.

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ως Τζέι Γκάτσμπι στην ταινία του 1974 με τα υπέρκοψα κοστούμια του Ralph Lauren.

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ως Τζέι Γκάτσμπι στη...

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ως Τζέι Γκάτσμπι στην ταινία του 1974 με τα υπέρκοψα κοστούμια του Ralph Lauren.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight