Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου - Συζητούσαν επί τρία χρόνια, υπό άκρα μυστικότητα

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερ...

Κάθε δυο μήνες υπήρχε συνάντηση μυστική ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον Αλέξη Τσίπρα

Επί τρία ολόκληρα χρόνια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προετοίμαζαν τη συμφωνία – κοινό ανακοινωθέν στο οποίο προχώρησαν χθες για τους διακριτούς ρόλους πολιτείας – εκκλησίας και η οποία περιλαμβάνει 15 σημεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο είχαν αναλάβει από την πλευρά της κυβέρνησης μαζί με τον γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου να καταγράφουν όλες τις απόψεις τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις της Εκκλησίας και στη συνέχεια να τις διαμορφώνουν προκειμένου οι δυο πλευρές να καταλήξουν στην τελική συμφωνία.

Μάλιστα σύμφωνα με το newsit κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο εμπλέκονται στην ιστορία αυτή φέρονται να μην  γνώριζαν τίποτα. Κι αυτό γιατί οι δυο πλευρές ήθελαν η διαδικασία να γίνει κάτω από απόλυτη μυστικότητα, χωρίς διαρροές ,οι οποίες θα έφερναν προβλήματα στην ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε δυο μήνες υπήρχε συνάντηση μυστική ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος που υπήρχε σε όλα τα εκκρεμή θέματα, καθώς η εκκλησία ήθελε να διασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο το νέο καθεστώς από το δημόσιο στο κοινό ταμείο.

Το τελευταίο θέμα το οποίο προέκυψε ανάμεσα στις δυο πλευρές είχε να κάνει με το άρθρο 15της συμφωνίας το οποίο αναφέρει ότι: «Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της». Δηλαδή, η Εκκλησία ακόμα και την τελευταία στιγμή διασφάλισε ότι αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, η συμφωνία θα πάψει να ισχύει.

Τα παζάρια του Ιερώνυμου

Την στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές η εν λόγω συμφωνία πέρασε από διάφορα στάδια, καθώς ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανιζόταν να πιέζει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διασφαλίσει όλα τα θέματα που αφορούν την μισθοδοσία και την ασφάλεια των ιερωμένων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να υλοποιηθεί μετά από την συγκρότηση δυο επιτροπών, μια από την πλευρά της Πολιτείας και μια από την πλευρά της Εκκλησίας. Αυτές οι 2 επιτροπές θα δρομολογήσουν όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με την εκκλησιαστική περιουσία όσο και με τα μισθολόγια των ιερέων έτσι ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες και κενά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο μέλλον.

Θα υπάρξουν φωνές και αντιδράσεις

Βεβαίως δεν θα περάσουν εύκολα όλα αυτά, καθώς τόσο η Εκκλησία, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα υπάρξουν φωνές που μόλις συνέλθουν από το πρώτο σοκ για δικούς τους λόγους θα αντιδράσουν και θα προσπαθήσουν να δυναμιτίσουν την συμφωνία.

Ήδη ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας καλεί τους κληρικούς σε ξεσηκωμό!

Τα 15 σημεία

Στη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας για την εκκλησιαστική περιουσία και την μισθοδοσία των ιερέων περιλαμβάνονται τα παρακάτω 15 σημεία:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

Αμβρόσιος: "Μπράβο κύριε Πρωθυπουργέ!Δεν κρύβετε το μίσος σας για τον ιερό κλήρο - Κληρικοί ξεσηκωθείτε"

ΑΥΤΑ είναι τα 15 σημεία της συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ newsit

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις