Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ο πιο ξηρός Οκτώβρης των τελευταίων 10 ετών- Στα χνάρια του και ο Νοέμβριος;

Πάτρα: Ο πιο ξηρός Οκτώβρης των τελευταί...

Αναλυτικά στοιχεία

Ο Νοέμβριος έχει ήδη λάβει την σκυτάλη από έναν εξαιρετικά άνομβρο Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον βόρειο λιμένα της πόλης, ο οποίος λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2008, ο Οκτώβριος που μας πέρασε ήταν ο πιο άνομβρος από αρχής λειτουργίας του σταθμού με καταγεγραμμένο μηνιαίο υετό μόλις στα 11,4 mm, δηλαδή ο πιο άνομβρος Οκτώβριος για την πόλη της Πάτρας τουλάχιστον για τα τελευταία 10 χρόνια penteli.meteo.gr/stations/patra.

Σε παρόμοιο μοτίβο κινήθηκε, άλλωστε και σε ευρύτερο επίπεδο το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας. Το μοτίβο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, άνωθεν της Ευρώπης ήταν διαμορφωμένο με τέτοιον τρόπο που δεν επέτρεπε σε καμία περίπτωση υφεσιακή δραστηριότητα για την χώρα μας, με υψηλές βαρομετρικές πιέσεις να καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί έως τώρα και ο Νοέμβριος, ο οποίος μας υποδέχθηκε, μάλιστα, και με επίσκεψη θερμών αερίων μαζών με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας αρκετούς βαθμούς επάνω από τα κλιματικά επίπεδα.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία είναι αρκετά δυσοίωνα όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του μήνα (16-17/11), με την διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων να μην διαφοροποιείται σημαντικά άνωθεν της Γηραιάς ηπείρου, αποτελώντας τροχοπέδη σε οργανωμένα βαρομετρικά χαμηλά να βρουν δίοδο προς την Ελλάδα.

Όσον αφορά την θερμοκρασία, κατά την διάρκεια του προαναφερθέντος διαστήματος, θα κινηθεί σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα με τις μέγιστες τιμές κατά Μ.Ο. στην δυτική Ελλάδα να κυμαίνονται μεταξύ 21-22Oc στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα.

Όσον αφορά την δυτική χώρα, μόνη εξαίρεση, θα αποτελέσει το διάστημα μεταξύ των μεσημβρινών-απογευματινών ωρών της αυριανής ημέρας και του πρώτου μισού της Πέμπτης, οπότε και το πέρασμα μιας trough ίσως αποφέρει πρόσκαιρες βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της δυτικής επικράτειας με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα (σποραδικές καταιγίδες) να αφορούν κυρίως στα Επτάνησα και την ακτογραμμή της δυτικής χώρας.

Χαρακτηριστικό όσων προαναφέρθηκαν το παρακάτω διάγραμμα Ensmemble, το οποίο αφορά την πόλη της Πάτρας. Πέραν της πιθανότητας για την εκδήλωση πρόσκαιρων βροχοπτώσεων αύριο το βράδυ, η έλλειψη φαινομένων θα είναι χαρακτηριστική τουλάχιστον έως και τα μέσα του μήνα που διανύουμε.

 

*Ανάλυση Νικόλαος Σερέτης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις