Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

15/11 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ "GIRL", ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΦΙΛΜ-ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

15/11 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ "GIRL", Ε...

Πήρε βραβείο κοινού στο Σάντανς, έρχεται από το Βέλγιο

Στις 15 Νοεμβρίου 2018 θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες σε διανομή της Seven Films, το φιλμ με τίτλο «Κορίτσι – Girl» του Λούκας Ντοντ από την Γάνδη του Βελγίου. Η ιδιαίτερη αυτή ταινία που πιθανόν να την δούμε στην Πάτρα στη 2η αίθουσα του Πάνθεον, απέσπασε την Χρυσή Κάμερα στο φετινό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών καθώς και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για τον Βίκτορ Πόλστερ στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών & το βραβείο FIPRESCI.

Πρόκειται για ένα πορτρέτο των φύλων, της ταυτότητας και της επιμονής.

Η 15χρονη Λάρα είναι αποφασισμένη να γίνει επαγγελματίας μπαλαρίνα. Με την υποστήριξη του πατέρα της, ρίχνεται στην απόλυτη μάχη. Η αγανάκτηση και η ανυπομονησία της μεγαλώνουν καθώς συνειδητοποιεί ότι το σώμα της δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κλασικού χορού- γιατί γεννήθηκε αγόρι.

Δήλωση σκηνοθέτη

Ο πατέρας μου ήθελε να γίνω πρόσκοπος όταν ήμουν μικρός. Κάθε δύο εβδομάδες με πήγαινε μαζί με τον αδερφό μου και παίζαμε με άλλα παιδιά στις λάσπες ή κατασκηνώναμε κάπου. Το μισούσαμε και οι δύο.

Θέλαμε να παίξουμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, γιατί έτσι νοιώθαμε ότι εκφραζόμασταν.

Φαντάζεστε τη σύγχυση μας όταν μάθαμε ότι όλα αυτά ήταν «κοριτσίστικα». Ήμουν αγόρι, πως γινόταν να μου αρέσουν αυτά; Οπότε τα σταμάτησα για να μη με κοροϊδεύουν.

Πολλά χρόνια αργότερα, μόλις είχα ξεκινήσει τις κινηματογραφικές μου σπουδές όταν διάβασα ένα άρθρο για ένα νεαρό κορίτσι. Είχε γεννηθεί στο σώμα ενός αγοριού, αλλά ήταν πεπεισμένη ότι ήταν κορίτσι. Ακόμη κι αν η βιολογία της δε συμφωνούσε μαζί της. Ο θαυμασμός μου για εκείνη ήταν άμεσος. Το πάθος μου να δείξω ένα χαρακτήρα σαν κι αυτόν, μια γενναία νέα που προκαλεί την κοινωνία στην οποία το γένος και τα φύλο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, ήταν τεράστιο.

Έτσι ξεκίνησε το «Κορίτσι». Στην ανάγκη να πω κάτι για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φύλο, τη θηλυκότητα και τον ανδρισμό. Κυρίως όμως για την εσωτερική πάλη μιας νεαρής ηρωίδας που θέτει σε κίνδυνο το σώμα της για να γίνει αυτό που θέλει. Κάποια που επιλέγει τον πραγματικό της εαυτό στα δεκαπέντε, ενώ για τους υπόλοιπους χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή.  - Λούκας Ντοντ.

Ο Ντοντ με το μικρού μήκους φιλμ του «L’INFINI» έφτασε και στις υποψηφιότητες των Όσκαρ το 2015.

Η ταινία του «Girl» συνεχίζει την πορεία της σε διεθνή φεστιβάλ κι έχει αποσπάσει περισσότερα από 20 βραβεία και υποψηφιότητες μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς στη Γιούτα, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από τα Φεστιβάλ του Λονδίνου και της Ζυρίχης, κ.α.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture