Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ιστορική συμφωνία: Κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας-Εκκλησίας- Παύουν να λογίζονται ως Δημόσιοι Υπάλληλοι οι ιερείς

Ιστορική συμφωνία: Κοινό ανακοινωθέν Πολ...

Πώς θα πληρώνονται

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοινώνουν την συμφωνία Πολιτείας-Κράτους για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των ιερέων. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν οι ιερείς παύουν να λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Το κράτος θα εξασφαλίζει ετήσια αποζημίωση για την πληρωμή των ήδη υπαρχόντων κληρικών, όμως εάν η Εκκλησία επιλέξει να αυξήσει τον αριθμό τους αυτό δεν θα σημαίνει και αύξηση του ποσού της ετήσιας αποζημίωσης. Στην συμφωνία προβλέπεται ότι μετά από αυτή την εξέλιξη η εκκλησία δεν θα εγείρει πλέον καμία αξίωση επί της εκκλησιαστικής περιουσίας που περιήλθε στο κράτος.

«Η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει αφενός μεν τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφετέρου, δε, εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Και προφανώς, αυτή η αρχή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας και ούτε βέβαια έχουν και καμία βάση όσα αστεία, κωμικοτραγικά θα έλεγα, έχουν ορισμένοι ψευδώς και σκοπίμως διαδώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος τον ευχαρίστησε και του είπε σε πρώτο πρόσωπο ότι «εάν τελικά η εκκλησία αποκτήσει την οικονομικής ανεξαρτησία, θα είσαι ο πρώτος που έβαλες την υπογραφή».

Πιο αναλυτικά: "Σας ευχαριστώ για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις σας. Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ'αυτή την ιστορική στιγμή σ' αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

"Βρήκα ανταπόκριση στα ερωτηματικά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο απόψε συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες.

Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο.

Θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού", ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

 

ΑΥΤΑ είναι τα 15 σημεία της συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας

 

*Παρών στην σύσκεψη που προηγήθηκε ήταν και ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις