Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ελληνικό Κέντρο Κιν/φου για Κ. Βρεττάκο: Διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο & άφησε το προσωπικό του καλλιτεχνικό αποτύπωμα

Ελληνικό Κέντρο Κιν/φου για Κ. Βρεττάκο:...

Υπήρξε σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού το 1989

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τον θάνατο του εκλεκτού σκηνοθέτη Κώστα Βρεττάκου, δημιουργού μεταξύ άλλων της ταινίας «Τα παιδιά της Χελιδόνας» το 1987 όπου έπαιζαν η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Ηλίας Λογοθέτης και ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Η συγκεκριμένη αξιόλογη ταινία ήταν μία από τις σπάνιες απόπειρες του εγχώριου κινηματόγραφου να καταπιαστεί με τον Εμφύλιο Πόλεμο και το Αντάρτικο.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) αναφέρει στην ανακοίνωση του για την εκδημία του Κώστα Βρεττάκου τα εξής:

Με θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του σκηνοθέτη και συγγραφέα Κώστα Βρεττάκου και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του. Η σχέση του Κώστα Βρεττάκου με τον κινηματογράφο υπήρξε πολύπλευρη, τόσο στο πεδίο της δημιουργίας όσο και της θεσμικής διαχείρισης. Το 1980, σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Το Στρώμα της Καταστροφής» και ύστερα την ταινία μικρού μήκους «Ερέχθειο-συντήρηση Ακρόπολης» (1984).

Αργότερα, η ταινία «Τα παιδιά της Χελιδόνας» (1987) ήταν η αιτία να διασταυρωθεί το ΕΚΚ με τη δημιουργική του διαδρομή στον κινηματογράφο, καθώς υποστήριξε την παραγωγή της ταινίας, η οποία απέσπασε συνολικά 9 βραβεία στο 28ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών και της Καλύτερης Ταινίας, ενώ την ίδια χρονιά βραβεύτηκε με το αντίστοιχο βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ).

Στη συνέχεια, ως σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού (1989) και αργότερα ως πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚ (1991-1998), καθώς και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages (1991-2006) ανέπτυξε ουσιαστική δραστηριότητα στη διαμόρφωση και τη διαχείριση πολιτικής για τον πολιτισμό. Εκτός από τον κινηματογράφο ασχολήθηκε με τη συγγραφή, την ποίηση, τη φωτογραφία, την επιμέλεια εκδόσεων και περιστασιακά τη δημοσιογραφία.

Το ΕΚΚ, ο κινηματογραφικός χώρος και ευρύτερα ο εγχώριος πολιτισμός αποχαιρετά έναν άνθρωπο που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο και άφησε το προσωπικό του καλλιτεχνικό αποτύπωμα.

*Ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και φωτογράφος, Κώστας Βρεττάκος απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, μετά από πρόβλημα υγείας εξαιτίας του οποίου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture