Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μπουλντόζες τον Γενάρη στην Πατρών-Πύργου υπόσχεται ο Σπίρτζης- Γεμίζει νερό μέσα στο μήνα το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου

Μπουλντόζες τον Γενάρη στην Πατρών-Πύργο...

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο υπουργείο Υποδομών

Το δρόμο του Ελεγκτικού Συμβουλίου, της Βουλής κι εντέλει της έναρξης εργασιών παίρνουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι 6 από τις 8 εργολαβίες του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου. Αυτό διαβεβαίωσε τους φορείς Αχαΐας και Ηλείας με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στο γραφεί του στην Αθήνα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Πρόκειται ουσιαστικά τροποποίηση του σχεδιασμού που είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη σύσκεψη για το θέμα οπότε και είχε προταχθεί το σενάριο οι εργολαβίες να πάνε όλες μαζί προς έγκριση στη Βουλή. Η αλλαγή του σεναρίου κρίθηκε απαραίτητος καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει η εμπλοκή με τις άλλες δύο εργολαβίες που αφορούν τα τμήματα 2 και 3 που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Ηλείας.

Και τις δύο αυτές εργολαβίες είχε αναλάβει αρχικά ο «Τοξότης» του ομίλου Καλογρίτσα όμως κατά πώς φαίνεται δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν από την συγκεκριμένη εταιρεία. Όμως και ο δεύτερος μειοδότης, σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου έχει θέματα, οπότε κατά συνέπεια πρέπει να δοθούν στον τρίτο, γεγονός που μπορεί να επιφέρει καθυστερήσεις με ενστάσεις και άλλες διαδικασίες. Έτσι για να μην καθυστερεί χωρίς λόγο η πρόοδος και στα υπόλοιπα κομμάτια του έργου αποφασίστηκαν όσα είναι έτοιμα να προχωρούν, ακόμα και ένα-ένα εάν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι άλλες 6 εργολαβίες μπορούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα να σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έλεγχο και μετά οδηγηθούν, αφού μεσολαβήσει η ψήφισή τους από τη Βουλή, σε συμβασιοποίηση, γεγονός που θ’ ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών. Στόχος είναι να μπουν μπουλντόζες τον Ιανουάριο του 2019.

 

Επιμελητήριο Ηλείας: Ασαφής η εικόνα για την Πατρών-Πύργου, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες

 

Εκτός από το θέμα του αυτοκινητόδρομου την συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και δήμαρχοι Αχαΐας και Ηλείας, καθώς και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και οι συνεργάτες του, απασχόλησε και το φράγμα Πείρου-Παραπείρου. Σε αυτό το μέτωπο (που αφορά βέβαια μόνο την Αχαΐα) έγινε γνωστό ότι περί τις 15 Νοεμβρίου οι εργασίες ουσιαστικά ολοκληρώνονται κι έτσι εντός του μήνα θα γίνει η «έμφραξη».

Τούτο σημαίνει ότι το φράγμα θα αρχίσει να γεμίζει από το νερό της βροχής. Για να γεμίσει πλήρως απαιτούνται δύο χειμώνες, νωρίτερα όμως μέχρι την Άνοιξη του 2019 θεωρείται ότι θα έχει αρκετό νερό για να χρησιμοποιηθεί.

Ο κ. Σπίρτζης υποσχέθηκε επίσης ότι μέσα στον μήνα θα καταθέσει σχέδιο για τον Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος. Στο σχήμα που θα δημιουργηθεί θα συμμετέχουν το κράτος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και καταρχήν οι τρεις Δήμοι που θα υδροδοτηθούν (Πάτρας, Ερυμάνθου και Δυτική Αχαΐας). Στην περίπτωση που κάποιος από τους Δήμους δεν θέλει να συμμετάσχει τότε το μερίδιό του θα το κρατάει η πολιτεία. Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα η δημοτική Αρχή Πελετίδη έχει αρνηθεί να συμμετέχει στον Φορέα.

Επίσης το κράτος θα αναλάβει για τρία χρόνια το λειτουργικό κόστος του φράγματος, ενώ οι θέσεις εργασίας θα καλυφθούν από την απόσπαση υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες. Με την παρέλευση της τριετίας ο Φορέας θα μπορεί πλέον, να κάνει προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και να αναλάβει, από τα έσοδα που θα έχει, το κόστος λειτουργίας του φράγματος.

Τέλος ο κ. Σπίρτζης υποσχέθηκε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα επισκεφθεί την Πάτρα για το θέμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις