Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Την Τετάρτη η κηδεία του σπουδαίου σκηνοθέτη Γιώργου Μιχαηλίδη

Την Τετάρτη η κηδεία του σπουδαίου σκηνο...

Ο εκλιπών υπήρξε ένας σκηνοθέτης με πλούσια παρουσία & προσφορά, ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού

Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 στις 4 το απόγευμα θα γίνει η κηδεία του σπουδαίου σκηνοθέτη Γιώργου Μιχαηλίδη στο νεκροταφείο Μεταμόρφωσης, στην Αθήνα.

Ο θεατράνθρωπος Γιώργος Μιχαηλίδης έσβησε στα 80 του χρόνια από λοίμωξη του αναπνευστικού στο Νοσοκομείο Σωτηρία όπου νοσηλευόταν την Κυριακή 21/10/2018 το βράδυ. Όπως έγραψε η Μαρία Κρύου στο athinorama.gr, μπορεί να απουσίαζε χρόνια από την θεατρική πράξη, όμως ο Γιώργος Μιχαηλίδης είχε αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα.

Ο ιδρυτής του θρυλικού Ανοιχτού Θεάτρου ήταν από εκείνους που οδήγησαν από το κλασικό στο μοντέρνο, μας έκανε να λατρέψουμε τον Καμπανέλλη, τον Ζιώγα, τον Μπρέχτ, το Στρίντμεργκ, μας χάρισε μια συγκλονιστική «Ορέστεια» κλειστού χώρου το 1992 και όχι μόνο. Η σκηνοθεσία του διέπρεψε χάρη στην προσεγμένη, ψυχαναλυτική ματιά του σε έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου και στην ανοιχτή ματιά του στον κόσμο της τέχνης.

Την εποχή που ελάχιστοι ασχολιόντουσαν με το σύγχρονο χορό, το θέατρο του έγινε μια ανοιχτή πύλη για τους ανήσυχους Έλληνες χορογράφους. Από το κατώφλι της θεατρικής του σκηνής στην περιοχή του Γκύζη πέρασαν κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στο θέατρο σπουδαίοι ερμηνευτές, όπως ο Μηνάς Χατζησσάβας, η Καρυοφυλιά Καραμπέτη, η Ντίνα Μιχαηλίδη, η πρόωρα χαμένη Χρύσα Σπηλιώτη και πολλοί ακόμα, όπως γράψει το athinorama.gr.

Η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά γράφει στο συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Γιώργου Μιχαηλίδη: «Ο Γιώργος Μιχαηλίδης υπήρξε ένας σκηνοθέτης με πλούσια παρουσία και προσφορά στο ελληνικό θέατρο. Το ιδιαίτερο στίγμα του είναι εμφανές ήδη από το ξεκίνημά του, το 1965, και τη δημιουργία του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας. Το θέατρο αυτό, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια, αλλά κατάφερε να δώσει ένα εμφανές στίγμα με τις ιδιαίτερες παραστάσεις του, που αγαπήθηκαν από μια ολόκληρη γενιά. Το θέατρο της Νέας Ιωνίας έγινε κτήμα της ζωής στη γειτονιά, σπάζοντας στεγανά και φέρνοντας με ουσιαστικό τρόπο τον κόσμο σε άμεση επαφή με τη θεατρική τέχνη.

Το 1972, μέσα στη δικτατορία, ο Μιχαηλίδης θα δημιουργήσει το Ανοιχτό Θέατρο και παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο», μηνιαία επιθεώρηση πολιτικού θεάτρου. Ο μεγάλος αριθμός παραστάσεων που θα ακολoυθήσουν, η ιδιαίτερη σκηνοθετική του προσέγγιση σε κλασικά και σύγχρονα έργα, μαζί με την προσφορά του στη θεατρική διδασκαλία και τη συγγραφή, περιγράφουν την πολύπλευρη προσφορά του στον σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

*Ο εκλιπών σκηνοθέτης είχε υπογράψει και εκλεκτές σειρές στην τηλεόραση, ανάμεσα στις οποίες και ο θρυλικός «Συμβολαιογράφος».

Διαβάστε επίσης:

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΕΙΧΕ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟ Θ. ΒΕΓΓΟ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture