Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Φιλόδοξη & συγκινητική η ταινία "Πρώτος Άνθρωπος" με τον μετρημένο στην ερμηνεία του Ράιαν Γκόσλινγκ

Πάτρα: Φιλόδοξη & συγκινητική η ταιν...

Η ταινία προβάλλεται στην 2η αίθουσα του Πάνθεον

Πρεμιέρα και στην Πάτρα, στην 2η αίθουσα του Πάνθεον έκανε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 η διαστημική περιπέτεια «First Man – Πρώτος Άνθρωπος» σε σκηνοθεσία του Ντάμιεν Σαζέλ, ο οποίος τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για το εξαιρετικό «La la land». Φιλόδοξη η συνέχεια με τον «Πρώτο Άνθρωπο», ένα φιλμ διάρκειας 2 ωρών και είκοσι λεπτών που μας μιλά για τον Νιλ Άρμστρονγκ (1920-2012), τον Αμερικανό που έμελλε να γράψει ιστορία τον Ιούλιο του 1969, πριν περίπου μισό αιώνα, μαζί με τους Buzz Aldrin & Michael Collins, όντες οι τρεις αστροναύτες – πλήρωμα που επάνδρωσαν τον πύραυλο Απόλλων 11 φτάνοντας στο Φεγγάρι όπου κατεβαίνοντας και πατώντας στην σαν πούδρα επιφάνεια του ο Νιλ Άρμστρονγκ είπε την περίφημη φράση «ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».

Το «First Man» είναι κατ’ αρχάς μία πολύ φροντισμένη, υψηλού επιπέδου παραγωγή. Κοιτάζοντας τα πραγματικά πλάνα της αποστολής του 1969 και συγκρίνοντας τα με τις στολές και «κάψουλες» που βλέπουμε στην ταινία, είναι εντυπωσιακή η ομοιότητα και πιστότητα και τα ειδικά εφέ επίσης είναι καλοφτιαγμένα. Ευτυχώς ο Σαζέλ που μπορεί να του ξεφεύγει σε κάποια σημεία η ταινία σε διάρκεια και ρυθμό, πετυχαίνει κάτι πολύ σημαντικό, να μην φτιάξει μία απλώς πιστή στην επιστημονική της προσέγγιση και στην αναπαράσταση της εποχής ταινία διότι ίσως αυτό να ήταν βαρετό. Έτσι κι αλλιώς στο φιλμ υπάρχουν εκτενείς σκηνές της προετοιμασίας ή της πρώτης δοκιμαστικής αποστολής Gemini 8 όπου παρακολουθούμε και μία παρ’ ολίγο αποτυχία με τον ψύχραιμο Άρμστρονγκ να καταφέρνει την τελευταία στιγμή να σταματήσει την περιδίνηση της «κάψουλας».

Ο 33χρονος ταλαντούχος Ντάμιεν Σαζέλ μας δίνει ένα πλήρες εσωτερικό πορτρέτο του Νιλ Άρμστρονγκ χρησιμοποιώντας για το ρόλο τον 38χρονο μετρημένο και γοητευτικό Καναδό ηθοποιό Ράιαν Γκόσλινγκ. Μας δείχνει και το ψυχολογικό «χάσμα» του Άμστρονγκ, την θλιβερή πτυχή της απώλειας του πρώτου του παιδιού (ένα κοριτσάκι που έσβησε μόλις 2 ετών), το γεγονός ότι πολλές φορές γινόταν απόμακρος, αντικοινωνικός και σαν να μην μπορούσε να αντέξει τις οικογενειακές ευθύνες. Λίγο πριν αναχωρήσει για την τεράστιου συμβολισμού αλλά και σημαντική σε επιστημονικό επίπεδο αποστολή στο φεγγάρι, μία αποστολή τεράστιου ρίσκου, επικίνδυνη και «τρελή», όπως τη χαρακτήρισε και ο ίδιος ο Σαζέλ, βλέπουμε τον Άρμστρονγκ να ετοιμάζει απλώς την βαλίτσα του για να φύγει με την σύζυγο του (μία πολύ καλή Κλερ Φόι) να εκνευρίζεται και να του ζητά να μιλήσει στα δύο μικρά παιδιά τους, τους γιους τους Έρικ και Μαρκ για το ότι πηγαίνοντας στο διάστημα μπορεί και να μην ξαναγύριζε και να μην τον ξανάβλεπαν.

Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Αρκεί να αναφέρουμε πως ο Σαζέλ πετυχαίνει τον σκοπό του παραδίδοντας μας μία ταινία που χτυπά στα εσώτερα των θεατών. Πετυχαίνει να μας συγκινήσει σε όλο σχεδόν το τελευταίο μισάωρο, με την μουσική του Justin Hurwitz επίσης να αναλαμβάνει ρόλο «πρωταγωνιστή». Η αίσθηση της όλο ρίσκο αυτής προσπάθειας που εν τέλει απέβη επιτυχημένη, η μηδαμινότητα της γης κοιτάζοντας την από την σελήνη, το βλέμμα του Γκόσλινγκ που δακρύζει και μαζί του κι εμείς, το πολύ όμορφο φινάλε, είναι αυτά που κρατήσαμε φεύγοντας από την ταινία που αξίζει να την δείτε.

Το φιλμ έχει βγει στις Ελληνικές αίθουσες σε διανομή της νέας εταιρείας Tulip που εκπροσωπεί τους τίτλους του στούντιο της Universal.

Ενδεχομένως να δούμε το φιλμ και σε κάποιες υποψηφιότητες στα ερχόμενα βραβεία Όσκαρ.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture