Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η δασκάλα από το Αγρίνιο που έπιασε στα 20 της το βελονάκι της γιαγιάς και έφτιαξε έναν κόσμο από...πλεκτό! Η Χριστίνα Υφαντή μιλάει στο thebest

Η δασκάλα από το Αγρίνιο που έπιασε στα ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η τέχνη που αγάπησε και έμαθε... μόνη της!

"Μικρά θαύματα" δημιουργεί η Χριστίνα Υφαντή κρατώντας στα χέρια της το βελονάκι της γιαγιάς της. Η γλυκιά δασκάλα, απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών, που γεννήθηκε στο Αγρίνιο, είναι αυτοδίδακτη στο... πλέξιμο όμως οι δημιουργίες της εντυπωσιάζουν!

Η αγάπη της γι΄αυτή την τέχνη έφτασε αρκετά μακριά, μέχρι την δημιουργία της Chris Craft και την αποτύπωση οποιουδήποτε αντικειμένου σε πλεκτή μορφή. Ως εκπαιδευτικός, δε σταματάει να βλέπει και να ψάχνει παντού γύρω της... το παιδί!

 

 

 

Πώς απέκτησες γνώσεις πάνω στο πλέξιμο;

Στα 20, έπιασα για πρώτη φορά το βελονάκι, έχοντας σαν παρακαταθήκη παιδικές εικόνες από τη μαμά να κεντάει και από τη γιαγιά να πλέκει για τα εγγόνια. Είμαι αυτοδίδακτη.

Αγάπησα αυτή την τέχνη και επιχείρησα να την ανακαλύψω μόνη μου. Οδηγός μου μέχρι και σήμερα είναι ξενόγλωσσα – αγγλικά κυρίως – βίντεο και σχέδια πλεξίματος.

Υπάρχει κάποια «σχολή» στην οποία μπορεί να απευθυνθεί όποιος ενδιαφέρεται;

Για να μάθει κάποιος να πλέκει υπάρχουν πολλοί και αρκετές φορές δωρεάν δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει. Πρώτα απ’ όλα το διαδίκτυο προσφέρεται για μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο με μια πληθώρα βίντεο και blogs.

Επίσης, στην αγορά κυκλοφορούν και αντίστοιχα περιοδικά που περιγράφουν αναλυτικά τα βήματα που ένας αρχάριος πρέπει να ακολουθήσει για να τα καταφέρει. Για μια πιο βιωματική εκμάθηση όμως καλή θα ήταν μια επίσκεψη στο γειτονικό μαγαζάκι με είδη πλεξίματος και ραπτικής όπου πάντα υπάρχει μια πρόσχαρη κυρία για να σε βοηθήσει. Αυτό είναι και το καλύτερο!

Τι ακριβώς δημιουργείς ;

Όταν κατάλαβα ότι κατέχω κάποιες βασικές γνώσεις πλεξίματος με βελονάκι, με κέρδισε γρήγορα η ιδέα της αποτύπωσης οποιουδήποτε αντικειμένου σε πλεκτή μορφή.

Ετσι, άρχισα να δημιουργώ έναν δικό μου κόσμο, ο οποίος περιλαμβάνει την πιο μικρή μορφή πλεκτού μέχρι τη μέγιστη που μπορώ να αποδώσω - είμαι ανοιχτή στις προκλήσεις! 

Μπορεί λοιπόν κάποιος να βρει υφασμάτινες θήκες γυαλιών που διακοσμούνται με κάθε λογής πλεκτά στοιχεία που κατηγοριοποιούνται ανά εποχή. Η κλίμακα μεγαλώνει και προχωράμε στις τρισδιάστατες πλεκτές φιγούρες. Είτε μόνες τους είτε σε μόμπιλε τοίχου αποτελούν ιδιαίτερο δώρο για παιδικό πάρτυ, βάφτιση, baby shower.

Στη γκάμα των προϊόντων μου, περιλαμβάνεται και μια σειρά από χειροποίητα υφασμάτινα ψάρια – αποθηκευτικοί χώροι για το παιδικό κολατσιό και όχι μόνο. Τα επιμελούμαι η ίδια με τη ραπτομηχανή – κληροδότημα της γιαγιάς. Είμαι ανοιχτή σε νέες προτάσεις κι όταν εμπνέομαι από κάτι πρωτότυπο, το κάνω πράξη και μπορεί κάποιος να το θαυμάσει στα Limited Edition της σελίδας μου.

Με κάποιο τρόπο συνδυάζεις όλα αυτά που δημιουργείς με την ιδιότητα της δασκάλας;

Ως εκπαιδευτικός, δε σταματώ να βλέπω και να ψάχνω παντού γύρω μου το παιδί. Οι τρισδιάστατες πλεκτές φιγούρες μου απεικονίζουν το παιδί σε όλες τις εκφάνσεις του κι αυτό είναι ένα από τα κύρια συστατικά του πλεκτο- κόσμου μου! Από τον μικρό ελέφαντα που παίζει με την μπάλα του, τον ρινόκερο που σκαλίζει τον κήπο της γιαγιάς μέχρι την ιπποποταμίνα που μαθαίνει μπαλέτο.

Δουλεύοντας με τα παιδιά, παρατηρώ τις εκφράσεις τους, τις ανάγκες τους καθώς και την ψυχή τους. Εμπνέομαι από εκείνα και προσωποποιώ τα αντικείμενα που δημιουργώ, θέλοντας να κάνω την καθημερινότητά τους πιο εύκολη και ευχάριστη. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στο χαμόγελο ενός παιδιού όταν παίρνει στα χέρια του το αγαπημένο του αρκουδάκι;

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των δημιουργιών σου;

Καθετί που δημιουργώ έχει πάνω του κάτι μοναδικό. Τίποτα δεν είναι τυποποιημένο και τίποτα δεν μοιάζει με το άλλο ακόμη κι αν είναι τα ίδια. Όλα τα προϊόντα μου είναι φτιαγμένα με μεράκι και πολλή αγάπη. Καθένα τους έχει μέσα του την πνοή που του δίνω. Πρόκειται για έναν ζωντανό κόσμο που σε προ(σ)καλεί να τον αγαπήσεις με τις γκριμάτσες του, τα ζωηρά του χρώματα, την φινέτσα του.

Τι είναι αυτό που κάνει την διαφορά;

Η Chris Craft, προσπαθεί να συνδέσει την τέχνη του πλεξίματος – η οποία μετράει δεκάδες χρόνια – με την σημερινή καθημερινότητα και τις ανάγκες της. Το πλέξιμο με βελονάκι δε συνδέεται πια με τα παραδοσιακά, τα οποία δημιουργούν μια εικόνα συντηρητική και αποτρεπτική για τα χειροποίητα πλεκτά.

Η έννοιά του έχει εκσυγχρονιστεί καθώς μπορεί κάποιος να διακοσμήσει ένα παιδικό δωμάτιο με πλεκτά δημιουργήματα χωρίς να στερείται μόδας και καλαισθησίας.

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείς ;

Δεν εφησυχάζομαι στη χρήση ενός είδους νήματος. Αυτό θα ήταν αρκετά μονότονο για μένα και βαρετό για το κοινό μου. Μου αρέσει να δοκιμάζω νέα νήματα, νέες υφές, νέα χρώματα, νέες ποιότητες. Στις πιο μικρές πλεκτές δημιουργίες, χρησιμοποιώ κλωστή για ακριβέστερο και πιο εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα.

Στις υφασμάτινες δημιουργίες μου επιλέγω ένα προς ένα τα υφάσματά μου και στοχεύω στη μοναδικότητά τους. Κανένα ψαράκι δε μοιάζει με το άλλο. Διαφέρουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό τους κομμάτι. Πιστεύω πως κάθε καλλιτέχνης οφείλει να ελίσσεται στα υλικά του και να μη μένει στάσιμος. Άλλωστε, όπως έχει πει και η Κοκό Σανέλ :<< Για να είναι κανείς αναντικατάστατος πρέπει να είναι διαφορετικός>>

Ποια είναι η πρώτη σκέψη κοιτάζοντας μία δημιουργία που μόλις έχεις ολοκληρώσει;

Όταν ολοκληρώνω μια δημιουργία, αισθάνομαι πληρότητα και ικανοποίηση. Όταν την αποχωρίζομαι, χαίρομαι σίγουρα που γίνομαι αποδεκτή! Βέβαια, φεύγει ταυτόχρονα κι ένα κομμάτι δικό μου αφού δένομαι συναισθηματικά με κάθε τι που δημιουργώ.

Όμως, ξέρω ότι όποιος το έχει επιλέξει πρέπει να το έχει αγαπήσει πρώτα κι αυτό είναι κάτι που παρατηρώ να γίνεται όλο και συχνότερα.

Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς επαγγελματικά με το πλέξιμο;

Η Chris Craft δημιουργήθηκε το 2015 και συνδυάζει την τέχνη του πλεξίματος με αυτή της ραπτικής. Ξεκίνησε σαν ένα όνειρο , το οποίο εξελίσσεται με σταθερά βήματα σε πραγματικότητα. Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού το εξασκώ ήδη. Το χειροποίητο κομμάτι το δουλεύω παράλληλα.

Εύχομαι κάθε νέος άνθρωπος να προσπαθεί και να κάνει τα επαγγελματικά του όνειρα πραγματικότητα. Οικονομικές δυσκολίες σίγουρα θα υπάρχουν πάντα, όμως η ψυχική ικανοποίηση που θα νιώθουν δεν συγκρίνεται με τίποτα!

Ποιες μπορεί να είναι οι δυσκολίες σε ένα τέτοιο εγχείρημα;

Νομίζω κάθε εγχείρημα έχει το ρίσκο του. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα εγχείρημα που αφορά το χειροποίητο. Πόσο αποδεκτός θα γίνω; Από ποιους; Για πόσο διάστημα; Από την άλλη πλευρά, το χειροποίητο λόγω της μοναδικότητάς του , δε γίνεται να είναι αποδεκτό από όλα τα είδη καταναλωτών.

Οπότε, προσπαθώ να συνδυάζω την καλαισθησία με την χρηστικότητα ώστε να γίνεται προσιτό σε όσο το δυνατόν περισσότερους.

Έπειτα, αρκετοί από αυτούς επιθυμούν να κάνουν χειροποίητες παραγγελίες όπου καλούμαι να τις πραγματοποιήσω στο μέγιστο καλύτερο βαθμό. Η δυσκολία εκεί έγκειται στο ότι πρέπει να καταλάβω ακριβώς αυτό που έχουν φανταστεί. Είναι οι κριτές μου και οφείλω να τους αφουγκραστώ!

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις;

Ο δρόμος του χειροποίητου σήμερα είναι δύσκολος και δυσπρόσιτος πολλές φορές οικονομικά. Τα τυποποιημένα προϊόντα δείχνουν να κατέχουν την πρώτη θέση στην προτίμηση του καταναλωτικού κοινού.

Ωστόσο, από τη μέχρι τώρα συναναστροφή μου μαζί του καταλαβαίνω πως το έχει αγκαλιάσει ζεστά! Αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα και μου δίνει δύναμη να συνεχίζω!

Τι ονειρεύεσαι για τη συνέχεια;

Η Chris Craft ονειρεύεται να συνεχίσει να υπερασπίζεται και να προωθεί το χειροποίητο πλεκτό σε μια εποχή που η προσκόλληση στις τεχνολογίες και στις ευκολίες που αυτές παρέχουν θεωρείται μονόδρομος. Εάν πιστέψεις κάτι πραγματικά μέσα σου, μπορείς να τα καταφέρεις!

 

****Μπορείτε να με βρείτε την Χριστίνα και τις δημιουργίες της στους ακόλουθους συνδέσμους:

www.facebook.com/chriscraftcollection/

www.instagram.com/chriscraftcrochet/

www.jamjar.gr/store/chriscraft/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight