Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τσίπρας: Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση Κοτζιά - Αναλαμβάνω το Υπουργείο Εξωτερικών - Δεν θα ανεχθώ διγλωσσία στα εθνικά θέματα

Τσίπρας: Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την...

Έγινε αποδεκτή η παραίτησή του

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση» του Ν. Κοτζιά, δήλωσε πριν από λίγο, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Τον οποίον και ευχαρίστησε «ειλικρινώς», όπως είπε, «για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

Ν. Κοτζιάς: «Bαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος»

Μιλώντας για την απόφασή του να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή η επιλογή του «σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών».

Απόφαση με πολλαπλά μηνύματα προς το εξωτερικό, το εσωτερικό ακόμη και προς την ίδια του την κυβέρνηση, χαρακτήρισε τη σημερινή του απόφαση ο πρωθυπουργός.

«Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχθώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική γραμμή στην εθνική γραμμή της χώρας. Να μην ανεχθώ από κανένα, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα- να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας», στην οριστική έξοδό της από τα μνημόνια, που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια, είπε με έμφαση ο κ. Τσίπρας.

Μια συμφωνία που, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναβαθμίζει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας.

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα και προς την πΓΔΜ: «Τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας διαμηνύοντας ότι «άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει».

Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς που η Ελλάδα συμμετέχει (Ε.Ε., ΝΑΤΟ) με Συνταγματική Ονομασία, Δημοκρατία της Μακεδονίας, τόνισε επίσης στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Τους κάλεσε δε, να προχωρήσουν γιατί θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

«Η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», διαβεβαίωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς  υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτός την αποδέχτηκε. Ο κ. Κοτζιάς υπέβαλε την παραίτησή του γιατί θεωρεί ότι δεν τον κάλυψε ο πρωθυπουργός στις βαριές κατηγορίες του Πάνου Καμμένου περί κακοδιαχείρισης των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του newsit ο κ. Κοτζιάς άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι στήριξε τον λαϊκιστή υπουργό του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

Η εξέλιξη ήρθε στον απόηχο του χθεσινού υπουργικού Συμβουλίου ενώ σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του σχολίασε ότι όποιος δυσφορεί κατεβαίνει από το κυβερνητικό τρένο.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε λίγο αναμένεται δήλωση του Πρωθυπουργού.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ALPHA

 

«Το τρένο της κυβέρνησης, προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση, προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή οποίος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο. Αυτό δεν θα επηρεάσει διόλου την ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει σαν κεντρικό της στόχο αυτή τη στιγμή την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση της ανάπτυξης, την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που δυσανάλογα επιβαρύνθηκαν την περίοδοτης κρίσης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για τα όσα γράφονται σήμερα στον Τύπο για δυσφορία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και την «κόντρα» που φέρεται να είχε με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Πάνο Καμμένο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: Δεν γνωρίζω εάν δυσφορεί και δεν μπορώ να το πιστέψω, άλλωστε δεν έχει λόγο (να δυσφορεί), η θέση της κυβέρνησης είναι και η δική του (σ.σ. του υπουργού Εξωτερικών). Συμπλήρωσε δε, πως «εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο (υπήρχε δηλαδή δυσφορία) δεν θα είχε λόγο να κάνει διαρροές, θα το είχε επικοινωνήσει στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει τακτικότατα συνομιλία». Επίσης τόνισε, «δεν θα σχολιάσω φαντασιόπληκτες διαρροές» και συμπλήρωσε πως χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση.

«Υπάρχει πολιτική διαφωνία αλλά είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας και κανείς από την κυβέρνηση δεν θα συμπλεύσει με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά για την πτώση της κυβέρνησης είπε ο κ. Τζανακόπουλος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του υπογραμμίζοντας πως αυτή ήταν και η δέσμευση του κ. Καμμένου.

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο υπουργός Επικρατείας είπε πωςο πρωθυπουργός δεν παρακαλάει κανέναν, δεν έχει φοβηθεί τις πολιτικές εξελίξεις και δεν σύρεται από αυτές, αντιθέτως τις προκαλεί ο ίδιος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως δεν υπήρξε καμία ενόχληση του πρωθυπουργού από την τοποθέτηση Καμμένου, ο οποίος διατηρεί τη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση.

«Οι πολυκομματικές κυβερνήσεις συζητούν και αποφασίζουν με πλειοψηφίες. Το ερώτημα είναι σαφές, το δίλημμα είναι σαφές και η κατεύθυνση είναι σαφής, εξίσου σαφής ήταν και ο κ. Καμμένος, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε:Η κυβέρνηση αυτή δεν

έχει διαφορετική πολιτική κατεύθυνση από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα πλειοψηφίας με την πρόταση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει θέμα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Κόντρες σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν, υπάρχει συζήτηση και τα ζητήματα λύνονται θεσμικά ήταν εξάλλου το μήνυμα του υπουργού Επικρατείας.

 

 

ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΓΙΝΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

 

 

Στο υπουργικό, τα πνεύματα άναψαν όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ  απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών του είπε: «Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης».

Εκνευρισμένος ο Νίκος Κοτζιάς του απάντησε ότι επιχειρεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσει τις δικές του πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!

Η ένταση στο υπουργικό συμβούλιο κορυφώθηκε ακόμα περισσότερο όταν ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας πάντα στον Νίκο Κοτζιά, του είπε ότι «υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…».

«Αυτό δε συνέβη ποτέ» του απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών. «Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε στην θέση του λέγοντας ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση».

Ο δεύτερος γύρος

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι το θέμα πήγαινε για εκτόνωση, η ένταση επανήλθε στο τραπέζι όταν ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών για διαρροές και στοχοποίηση του. «Δίνεις δημοσιεύματα εις βάρος μου» φέρεται να του είπε.

«Εσύ δίνεις! Με χτυπάς διαρρέοντας διάφορα» του ανταπάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η αψιμαχία αυτή κράτησε πάνω από δέκα λεπτά και είχε ιδιαίτερη ένταση και πολλές προσωπικές αιχμές.

Στο τέλος ο πρωθυπουργός διέκοψε την συζήτηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για προσωπικές αντεγκλήσεις καθώς τα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλά και σοβαρά.

Τους ζήτησε το όλο θέμα να λήξει εκεί γιατί όπως είπε τέτοιου είδους επεισόδια «καλό κάνουν μόνο στην ΝΔ».


Με πληροφορίες από AΠΕ - ΜΠΕ και newsit

 

πρώτη ενημέρωση 15.15

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις