Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Εκστρατεία στήριξης των προσφύγων που διαμένουν στο Ανατολικό Αιγαίο από την Κοινο_Τοπία

Πάτρα: Εκστρατεία στήριξης των προσφύγων...

Οι ευθύνες της πολιτείας και η συμβολή μας

Εκστρατεία βοήθεια των προσφύγων που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας ξεκινά η Πατρινή Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ. Η Κοινο_Τοπία καλεί τους συμπολίτες να συνδράμουν οικονομικά καθώς υπάρχει απόλυτη ανάγκη λόγω των τραγικών συνθηκών διαβίωση που επικρατούν στην Μόρια.

Αναλυτικά στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

"Συγκλονισμένος από τις «αποτρόπαιες» συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Κούμι Ναϊντού που επισκέφθηκε τη Λέσβο πριν μερικές μέρες, λέγοντας πως η δομή στο νησί είναι χίλιες φορές χειρότερη από τον καταυλισμό Κακούμα στην Κένυα όπου φιλοξενούνται 300.000 άτομα. «Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα, αν ήξεραν τι ακριβώς συμβαίνει δε θα ένιωθαν χαρούμενοι γι αυτό» είπε. Ερωτηθείς δε εάν η Μόρια είναι το χειρότερο κέντρο φιλοξενίας στην Ευρώπη, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική.

Και αν αυτά -που σίγουρα μας θίγουν ως χώρα και ως πολίτες- τα λέει ένας άνθρωπος που από τη θεσμική του θέση γνωρίζει και έχει δει πολλά τι άλλο θα περιμένουμε για να εξεγερθούν οι συνειδήσεις μας να ζητήσουμε να ληφθούν αποφάσεις και να παρθούν μέτρα που θα εξαλείψουν τις τραγικές αυτές συνθήκες.

Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρθηκε ακόμα στα προβλήματα ασφαλείας, ειδικά για τα γυναικόπαιδα, σημειώνοντας πως μητέρες του είπαν ότι τα παιδιά τους είναι ευάλωτα στον καταυλισμό. Τόνισε πως σχεδόν όλοι πρόσφυγες και μετανάστες χρειάζεται να περιμένουν τέσσερις ώρες στην ουρά για κάθε γεύμα – δηλαδή 12 ώρες αθροιστικά κάθε μέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, προσέθεσε, κάποιες οικογένειες μένουν νηστικές καθώς έως ότου να έλθει η σειρά τους τα τρόφιμα έχουν τελειώσει.

Η Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr πιστεύει ότι μπορεί ως κοινωνία να μην έχουμε τη δυνατότητα να παράσχουμε στους ανθρώπους αυτούς –λόγω της οικονομικής κρίσης- όσα οι διεθνείς συμβάσεις προβλέπουν και οι ηθικές αξίες μας, ως σκεπτόμενοι πολίτες, επιβάλουν αλλά ένα πιάτο φαί και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης είναι σίγουρο ότι μπορούμε.

Η ελληνική πολιτεία με την πλάτη πλέον στον τοίχο και με καταγγελίες για κακοδιαχείριση κονδυλίων -που πρέπει αν μη τι άλλο να διερευνηθούν- οφείλει χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση να παρέχει στους 20.000 περίπου διαβιούντες στις δομές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες πρέπει να ενεργοποιηθούν όχι μόνο στις περιοχές των πέντε νησιών του Αιγαίου αλλά σε όλη την επικράτεια.

Η Κοινο_Τοπία τέλος καλεί τα μέλη της σε συστράτευση σε έναν αγώνα αξιοπρέπειας προς αυτούς τους συνανθρώπους μας. Κάθε αρωγή είναι πολύτιμη πόσω μάλλον όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Για όσους θα ήθελαν να συνδράμουν οικονομικά μπορούν να απευθυνθούν στη γραμματεία της Κοινο_Τοπίας 2615.002009 και [email protected]"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις