Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πόσες ακόμα υποχωρήσεις σε μικροσυμφέροντα από τον Δήμο της Πάτρας για Μαιζώνος, Κανακάρη, Ποδηλατόδρομο;

Πόσες ακόμα υποχωρήσεις σε μικροσυμφέρον...

Tης Νεκταρίας Ντούκα

Δεν έχει υπάρξει έργο μικρής ή μεγάλης πνοής στην Πάτρα που να μην έχει συναντήσει αντιδράσεις. Πάντα υπάρχουν κάποια μικροσυμφέροντα που ενοχλούνται, πάντα προκύπτουν γκρίνιες, πάντα κάποιος θίγεται.

Δεν είναι μόνο η έλλειψη κουλτούρας που μας οδηγεί στο να χάνουμε το δάσος κοιτάζοντας το δέντρο. Είναι και το γεγονός ότι οι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής καθώς δεν θέλουν τα …σπάσουν αυγά, ευνοούν τέτοιες νοοτροπίες κάνοντας πίσω σε κάθε παράλογη ή λογική απαίτηση. Το αποτέλεσμα είναι τελικά να οδηγούμαστε σε ημίμετρα που μειώνουν την αξία κάθε έργου.

Τελευταία παραδείγματα η αντιδρόμηση της Κανακάρη, η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, ο ποδηλατόδρομος της Όθωνος Αμαλίας και η μίνι περιμετρική.

Παράδειγμα 1ο

Η αντιδρόμηση της Κανακάρη, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πεζοδρόμηση της οδού Μαιζώνος ενός έργου πνοής που αναμένεται να αλλάξει την όψη του κέντρου της Πάτρας συναντά την αντίδραση κυρίως των κατοίκων της Κανακάρη. Οι αιτιολογίες που προβάλλονται πολλές, όπως η αλλαγή φυσιογνωμίας της περιοχής και η έλλειψη χώρου για πάρκινγκ από τους κατοίκους. Ισχύουν τα παραπάνω; Βεβαίως και ισχύουν. Αποτελούν ισχυρό λόγο για να μην γίνει ένα τεράστιο έργο για την πόλη; Όχι.

Οι κάτοικοι έχουν δίκιο από την πλευρά τους και που αντιδρούν και που θέλουν να διατηρηθεί το statous quo. Το θέμα είναι πώς το χειρίζεται ο αρμόδιος για το θέμα Δήμος.

Ποια ήταν η αντίδραση του Δήμου της Πάτρας σε αυτές τις γκρίνιες;

Ναι μεν αλλά…

Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε η εν μέρει αντιδρόμηση μέχρι τη Γούναρη!!! Και η υπόλοιπη Κανακάρη; Θα πηγαίνει ανάποδα. Μία απόφαση που πιθανολογείται ότι θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Αντίστοιχη η αντίδραση του Δήμου και στην πεζοδρόμηση της Μαιζώνος. Μπροστά στις αντιδράσεις του ΚΤΕΛ και των ταξί ακόμη δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει πλήρης πεζοδρόμηση, ήπια πεζοδρόμηση ή κάτι άλλο συνδυαστικό… που πιθανόν θα «καταστρέψει» το έργο.

Παράδειγμα 2ο

Ο ποδηλατόδρομος της Όθωνος Αμαλίας. Μπροστά στην αντίδραση των ταξί που θα χρειαστεί να αλλάξουν σημείο «πιάτσας», ο Δήμος απέσυρε την πρόταση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που συνεδρίαζε για το θέμα!!! Εξυπακούεται ότι υπάρχουν κι άλλες αντιδράσεις όπως η εύλογη γιατί δεν πραγματοποιείται ο ποδηλατόδρομος εντός του λιμανιού, όπως υπάρχει και εύλογη απάντηση ότι θα χαθεί η χρηματοδότηση εάν αλλάξει η μελέτη συν του ότι ο ποδηλατόδρομος επί της Όθωνος Αμαλίας θα συνδεθεί με ποδηλατοδρόμους σε άλλους κάθετους ποδηλατοδρόμους, δημιουργώντας ένα ολόκληρο δίκτυο.

Παράδειγμα 3ο

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα, μετά από σχεδόν 40 χρόνια αναμονής η μίνι περιμετρική. Και ενώ ομολογουμένως η διαδρομή από τα Σύνορα μέχρι έξοδο της πόλης είναι πια υπόθεση λεπτού η γκρίνια δεν λέει να σταματήσει.

Οκ, δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα στα Ταμπάχανα που λύνεται όμως, ίσως με την δημιουργία ενός roundabout ή με κάποια άλλη κυκλοφοριακή λύση.

Αξίζει όμως να δούμε για ποιο λόγο προέκυψε αυτή η κυκλοφοριακή συμφόρηση στα Ταμπάχανα. Όταν φτιάχτηκε η μελέτη πριν από 40 χρόνια τα Ταμπάχανα ήταν ημιαστική περιοχή. Άρα η κίνηση ήταν ελάχιστη, οπότε δεν αναμενόταν κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ε, κάποιο μικροσυμφέρον συνέβαλε σε αυτή την καθυστέρηση.

Ας ελπίζουμε ο Δήμος της Πάτρας να μην υποκύψει σε πιέσεις μικροσυμφερόντων που πάνε πίσω τα έργα, ή σε μεσοβέζικες λύσεις και τελικά οδηγούν στην καταστρατήγηση των έργων.

Είναι αυτό φαινόμενο μόνο της νυν Δημοτικής Αρχής; Όχι, είναι διαχρονικό. Ωστόσο η νυν δημοτική αρχή λόγω και ιδιοσυγκρασίας έχει μια επιπλέον τάση υποχωρητικότητας σε κάθε συντεχνία και έκφραση μικροσυμφέροντος.

Αν και έχει δείξει ο Δήμος της Πάτρας ότι όταν θέλει έχει αποφασιστικότητα. Θυμίζουμε την περίπτωση αντικατάστασης του Θοδωρή Αμπαζή από τον Κώστα Καζάκο στην αρχή της θητείας Πελετίδη. Παρότι είχαν ξεσηκωθεί και ορθώς οι πάντες ο Δήμος δεν πτοήθηκε, τότε. Τώρα γιατί;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις