Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πρόεδρος Γερμανίας για τα εγκλήματα των ναζί: «Η ηθική και ιστορική ευθύνη είναι δική μας»

Πρόεδρος Γερμανίας για τα εγκλήματα των ...

Στην Καλαμάτα ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πραγματικά ότι έχουμε επίγνωση και αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη που έχουμε επωμιστεί, λόγω του παρελθόντος, και αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής ζωής μου και τη σχέση που είχα με την Ελλάδα, θεώρησα μέλημά μου και καθήκον μου να γεφυρώσω αυτά τα χάσματα που δημιούργησε το παρελθόν και να βρω δυνατότητες, ώστε αυτό που μας χωρίζει, να μπορέσω να το ξεπεράσω. Η ηθική και ιστορική ευθύνη είναι δική μας».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, κατά την διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Καλαμάτας, που έγινε το μεσημέρι στο παλαιό δημαρχείο της πόλης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Προηγουμένως, ο δήμαρχος είχε δηλώσει: «Σκεπτόμαστε και θρηνούμε, κύριε Πρόεδρε, για τα θύματα, τους νεκρούς του Ναζισμού, στη μαρτυρική πόλη και την περιοχή της Καλαμάτας, που είναι διαπιστωμένα πάνω από 500 σε αριθμό μόνο στην περίοδο της Κατοχής και πέραν αυτών του πολέμου, και ζητούμε, με αλλεπάλληλες και ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου μας, τη δίκαιη αποκατάσταση και τις αναγκαίες αποζημιώσεις, αλλά και την επιστροφή του κατοχικού δανείου».

Στη συνέχεια ο κ. Στάινμαϊερ σημείωσε: «Αυτήν την προσπάθεια την έκανα σε συνεργασία με τον Έλληνα ομόλογό μου και φροντίσαμε κάθε φορά, από την αρχή που συνεργαστήκαμε και αυτό θα πράξουμε, όσο μας επιτρέπει αυτή η συνεργασία, δηλαδή αυτό που μας διαφοροποιεί και μας χωρίζει, να το υποκαταστήσουμε με κάτι άλλο, που μας οδηγεί στο μέλλον.» «Γι' αυτό δίνουμε μεγάλη έμφαση στην νέα γενιά και είμαι πάρα πολύ ευτυχής που μπορέσαμε χθες να βάλουμε τις υπογραφές μας στην ιδρυτική πράξη του ελληνογερμανικού ιδρύματος νεολαίας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι «ως πολιτικοί και ως Πρόεδροι που είμαστε, έχουμε κοινές ευθύνες, δηλαδή το χρέος και την υποχρέωση πρώτα από όλα να μην ξεχαστεί η ιστορία μας, το παρελθόν μας, και δεύτερον να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να ξεπερνούμε μνησικακίες, αμφισβητήσεις, υπαιτιότητες οι μεν στους δε και αυτό όχι μόνο τώρα που βρισκόμαστε εδώ, αλλά αυτό προς όφελος των επόμενων γενεών».

Σε αυτό το σημείο επισήμανε: «Μεγάλη ευχή για μένα θα ήταν αυτό που δημιουργείται τώρα να αποτελέσει όφελος για τις επόμενες γενιές, να δώσει, δηλαδή, τη δυνατότητα μεγαλύτερων επαφών μεταξύ των νέων ανθρώπων, ώστε να μπορέσουν να έλθουν όσο το δυνατό περισσότεροι Έλληνες στη Γερμανία και να μπορέσουν, το ελπίζω πραγματικά, να έλθουν και πολλοί νέοι Γερμανοί στην Ελλάδα, για να δουν και να ζήσουν τον τόπο που γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη, ο Γερμανός Πρόεδρος υπογράμμισε:

«Όταν έλαβα το μήνυμα, ότι ο Δήμος της Καλαμάτας προτίθεται να με τιμήσει, θεώρησα ότι η τιμή είναι ακόμα μεγαλύτερη, πόσο μάλλον σε μία δύσκολη περίοδο, και γνωρίζοντας ότι με την ιστορία που έχουμε, την κοινή ιστορία, αυτό κάθε άλλο παρά αυτονόητο μπορεί να είναι» Μάλιστα, όπως παρατήρησε «πόσο λίγο αυτονόητο είναι κάτι τέτοιο, να γίνει, δηλαδή, κάποιος επίτιμος δημότης μίας ελληνικής πόλης, αυτό το αντιληφθήκαμε όλοι μας, το σύνολο της αντιπροσωπείας, όταν επισκεφθήκαμε χθες ένα πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης και τώρα τόπο μνήμης στο Χαϊδάρι».

«Μπορώ να φανταστώ πως μία τέτοια απόφαση, ασφαλώς, δεν ελήφθη χωρίς να υπάρξουν αντίστοιχες διενέξεις, εδώ στον Δήμο της Καλαμάτας, ακόμα και συζητήσεις, αλλά δεν θέλω να εισέλθω σε αυτό» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, κάνοντας έναν απολογισμό της σημερινής επίσκεψής του, σημείωσε: «Είχαμε μία θαυμάσια ημέρα, αφού είδαμε και καλύψαμε 2.500 χρόνια ιστορίας του τόπου σας, με την επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη». «Πήγαμε στην όμορφη, φρέσκια και ζωντανή Καλαμάτα, καθίσαμε στο λιμάνι, όπου ήπιαμε καφέ και γευτήκαμε γλυκό τού κουταλιού, μιλήσαμε με νέους ανθρώπους και είδαμε και πολλούς άλλους» πρόσθεσε.

Κλείνοντας την αντιφώνησή του, ο κ. Στάινμαϊερ ευχαρίστησε, εξ' ονόματος όλης της αντιπροσωπείας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας: «Μας δώσατε την ευκαιρία για εξαιρετικές και εποικοδομητικές συζητήσεις και μας προσφέρατε μία θαυμάσια επίσκεψη».

Κατά τη διάρκεια της τελετής στο δημαρχείο, ο κ. Νίκας προσέφερε στον Πρόεδρο της Γερμανίας το χρυσό κλειδί της πόλης, ένα αντίγραφο του πρώτου διπλωματικού κειμένου των επαναστατημένων Ελλήνων, «η προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», που συντάχθηκε στις 23 Μαρτίου του 1821 στην Καλαμάτα και επιδόθηκε στις ευρωπαϊκές αυλές και αργότερα στην αμερικανική κυβέρνηση, καθώς και καλλιτεχνικό δημιούργημα, στο οποίο απεικονίζεται η σφραγίδα του Δήμου Καλαμάτας, το 1830.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις