Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παραλιακό μέτωπο: Από πεζογέφυρα για τον κυματοθραύστη μέχρι χώρους περιπάτου και ναυταθλητισμού θέλει να φτιάξει ο Δήμος

Παραλιακό μέτωπο: Από πεζογέφυρα για τον...
Βγενόπουλος Φάνης

Ξεκινά με την απομάκρυνση των κιγκλιδωμάτων

Το σχέδιο του Δήμου Πατρέων για το παραλιακό μέτωπο, το οποίο αποδόθηκε από την κυβέρνηση στην πόλη, παρουσίασε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, το μεσημέρι της Πέμπτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς. Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε το σχέδιο προτάσεων της δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση της παραθαλάσσιας έκτασης, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν – μετά από δημόσια διαβούλευση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί.

Μια διαδικασία που όπως περιέγραψε ο κ. Κορδάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, θα πάρει χρόνο, χωρίς να προσδιορίσει το πότε. Μέχρι τότε, η δημοτική Αρχή προγραμματίζει μια σειρά άμεσων παρεμβάσεων ήπιας μορφής.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κώστας Πελετίδης, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε το γκρέμισμα των τειχών και των κιγκλιδωμάτων, που χωρίζουν την πόλη από την παραλία, τη μεταστέγαση του χορευτικού τμήματος από το ΚΕΠ στις αποθήκες του Τελωνείου, τη μεταφορά του σταθμού της Πυροσβεστικής και του Τελωνείου στο νέο λιμάνι της Πάτρας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, στο πλαίσιο των ήπιων παρεμβάσεων, μελετάται η δημιουργία διαδρόμων περιπάτου και παιδικής χαράς.

Ο πυρήνας των προτάσεων του Δήμου

Ο σχεδιασμός του Δήμου, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, θέτει ως ζητούμενο τη «ριζική αναδιοργάνωση του παραλιακού περιβάλλοντος με σύνδεση του κεντρικού τμήματος της πόλης με το υγρό στοιχείο, την αισθητική και τη λειτουργική αναβάθμισή του, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών, την προσθήκη νέων».

Επίσης, βάζει ως προαπαιτούμενο τα προτεινόμενα έργα να μην έχουν λιμενικό χαρακτήρα, που είναι μεγάλου κόστους και να διατηρούνται, με λίγες παρεμβάσεις, οι υπάρχουσες αποβάθρες, οι προβλήτες, η μαρίνα θαλασσίων σκαφών κ.λπ.

Οι προτεινόμενοι χώροι θα πρέπει να έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόταση πολεοδομικού σχεδίου.

Επιπλέον, εκτός από τους χερσαίους χώρους που παραχωρήθηκαν στο Δήμο θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση για την αξιοποίηση του κυματοθραύστη του παλιού λιμανιού (Γούναρη-Νόρμαν) 900 μ. για περίπατο -αναψυχή, η αξιοποίηση της νότιας λιμενολεκάνης για ναυταθλητισμό, με πλωτές κατασκευές και σιντριβάνια, ώστε να δημιουργηθεί ένας λειτουργικός περίπατος με πρόσθετα 150 στρέμματα δίπλα στη θάλασσα.

Όπως ανάφερε ο Χρήστος Κορδάς, ο σχεδιασμός θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις εξής παραμέτρους:

1.Υπόγεια διέλευση σιδηροδρόμου και αξιοποίηση του ύπερθεν χώρου.

2.Στάση προαστιακού, ποδηλατοδρόμος, πεζόδρομος, λεωφορειόδρομος (Νόρμαν-Παρκινγκ Καλεντζιώτη)

3.Κατεδάφιση με τυχόν εξαιρέσεις του Μαντρότοιχου.

4.Ο κυματοθραύστης ο παλαιότερος να συνδεθεί με πεζογέφυρα με προβλήτα πχ της Αγίου Νικολάου.

5.Μπορεί να υποδειχθεί η κατεδάφιση εν όλω ή εν μέρει όλων των κτιρίων εκτός: α) τυχόν διατηρητέων, β) Θεατράκι Μαρίνας και διπλανό κατάστημα, γ) Φάρος Αγίου Ανδρέα και ¨Ψαροταβέρνα¨, δ) Κολυμβητήριο ΝΟΠ

Δύναται να υποδειχτεί η διατήρηση ή όχι εν όλω ή εν μέρει των υπόλοιπων κτιρίων.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Α) Διακονιάρης μέχρι Ιχθυόσκαλα.

1.Κτίρια. Συντήρηση κτιρίου Ψαροταβέρνας, δημιουργία κυλικείου με WC κοντά στην οδό Βενιζέλου, κυλικείο και WC στο ισόγειο του ΝΟΠ.

2.Αθλητικές υποδομές στην περιοχή του ΝΟΠ (γήπεδο soccer, basket, volley, beach volley, skate κτλ).

3.Χώροι εκδηλώσεων, υπαίθριων εκθέσεων (μέρος πάρκινγκ νταλικών –καρνάγιο), θεατράκι Αμφιθέατρο, θερινό σινεμά.

4.Χώροι στάθμευσης (Καλεντζιώτη – νότια του ΝΟΠ), αναδιάταξη –οργάνωση.

5.Βελτίωση χώρων πρασίνου φυτεύσεις, πεζόδρομοι, παιδότοποι, χώροι γυμναστικών οργάνων , ποδηλάτων, petan, χώροι για ζώα, ψάρεμα, παιχνίδια νερού κλπ.

Τα έργα να είναι συνολικά προϋπολογισμού μέχρι 3.000.000 ευρώ.

Β) Προβλήτα Γούναρη έως Μὀλο Αγίου Νικολάου και Νόρμαν

1.Κτίρια: ΤΕΤΡΑΟΡΟΦΟ: Χρήσεις ισόγειο α) Θέατρο νέο, έκθεση παραδοσιακών στολών (Μουσείο Ιστορίας της Πόλεως ή Πινακοθήκη ή γραφεία ή άλλο ).

2.Αποθήκες ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ: Χώρος studios –αίθουσες ωδείου, μεταφορά λειτουργιών Παλαιού Νοσοκομείου, Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, Εικαστικά, Λαϊκή Τέχνη, αίθουσες Ωδείου (Πρόβες Ορχήστρας) και για Ερασιτέχνες Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.

3.Κτίριο ΚΕΠ: Να γκρεμιστούν τα ξύλινα μέρη και το υπόλοιπο να γκρεμιστεί ή να ανακαινιστεί για κάποιες χρήσεις που θα προταθούν.

4.Υπαίθριοι χώροι: Ανοικτό θέατρο 1500 θεατών, παιδότοπος, πράσινο, Ψυχαγωγία, ψάρεμα πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι.

5.Αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν  με βάση την υπογειοποίηση του τρένου

6.Διαμόρφωση πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου στο παραχωρημένο τμήμα.

Γ) Μαρίνα – Μείλιχος.

1.Επισκευή Μαρίνας και διαμόρφωση χερσαίων χώρων της

2.Διατήρηση του θεάτρου και παραπλεύρου καταστήματος, Αντιμετώπιση του ζητήματος των υπαρχόντων καταστημάτων.

3.Διαμόρφωση χώρου μαγαζιού ΟΠΑΘΑ και πάρκινγκ.

4.Επισκευή και συντήρηση υποδομής του πάρκινγκ.

Η χρηματοδότηση

Το πλαφόν που θέτει ο Δήμος για τα έργα ανάπλασης του παραθαλάσσιου μετώπου, είναι στα 25.000.000 ευρώ. Χρήματα που θα τα διεκδικήσει από κοινοτικά και εθνικά κονδύλια.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Πάτρας

Ο κ. Κορδάς ρωτήθηκε από το thebest.gr ένα πρόκειται να αξιοποιηθεί η μελέτη του Εργαστηρίου Πολεοδοµικού και Χωροταξικού Σχεδιασµού, του Τµήµατος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η μελέτη αυτή, που είχε παρουσιαστεί δημόσια το 2011, είχε πληρωθεί από τον Δήμο και μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητη σε κάποιο συρτάρι…

Απαντώντας ο κ. Κορδάς ανέφερε ότι η μελέτη αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη, ωστόσο τα όσα προτείνει θα αξιοποιηθούν ως κατευθύνσεις για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο Δήμος Πατρέων.

Ακολουθεί η μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις