Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δήμος Πατρέων: Ανοίγουμε δημόσιο διάλογο για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου

Δήμος Πατρέων: Ανοίγουμε δημόσιο διάλογο...

Οι προτάσεις θα συγκεντρώνονται από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με θέμα την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου.Μαζί του ήταν ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Χρήστος Κορδάς και ο εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Αντωνόπουλος.

Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

Στον Δήμο Πατρέων παραχωρήθηκε για 99 χρόνια το παραλιακό μέτωπο, με εξαίρεση των, βόρεια του Μόλου Αγίου Νικολάου χερσαίους και θαλάσσιους χώρους, καθώς και της Νότιας Λιμενολεκάνης.

Η παραχώρηση είναι αποτέλεσμα της αγωνιστικής διεκδίκησης του πατραϊκού λαού, στην οποία είχε σημαντική συμβολή η Δημοτική Αρχή, με αντίστοιχου περιεχομένου αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και οργάνωση κινητοποιήσεων.

Είναι αποτέλεσμα των de facto παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων, σε τμήματα του θαλάσσιου μετώπου που αποδόθηκαν στο λαό για χρήση, όπως είναι το Νότιο Πάρκο, έναν σκουπιδότοπο μπροστά στις νότιες συνοικίες που μετατράπηκε σταδιακά σε βασικό πόλο αναψυχής για όλη την πόλη, με ποικιλία δραστηριοτήτων. Αντιμετωπίσαμε μαζί με τον πατραϊκό λαό, τα εμπόδια, τις διώξεις, τις κλήσεις σε απολογία, τα πρόστιμα όλο αυτό το διάστημα, εκ μέρους των κρατικών υπηρεσιών.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για οριστική παραχώρηση, πρότεινε στο Δήμο μόνο τριετή χρήση και οικονομική παροχή ύψους 500.000 ευρώ. Αυτό απορρίφθηκε αμέσως και κατηγορηματικά από το Δημοτικό Συμβούλιο, πλην της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Κατόπιν, αφού έγινε πολύ μεγάλη και επιτυχημένη κινητοποίηση και πορεία για το ζήτημα, έγιναν νέες συζητήσεις με την Κυβέρνηση και ήλθε τελικά νέα πρόταση η οποία έγινε κατ’ αρχήν ομόφωνα αποδεκτή, παρά το ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα για παραχώρηση όλου του παλιού λιμανιού.

Να θυμίσουμε επίσης, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θεσμοθετούσαν για λογαριασμό μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, την δυνατότητα να κτιστεί στην παραλιακή ζώνη μια νέα Πόλη 55.000 τ.μ. με εμπορευματικού χαρακτήρα χρήσεις (μαγαζιά, γραφεία κ.λπ.). Το παραλιακό μέτωπο γι’ αυτούς, ήταν και είναι οικόπεδο «φιλέτο» για την ανάπτυξη κερδοφόρων δραστηριοτήτων, οικόπεδο για ξεπούλημα, με το λαό πελάτη.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη για το λαό, είχε αποτραπεί με την παρέμβασή μας ως αντιπολίτευση και την διαμαρτυρία των φορέων της πόλης μας.

Ο νέος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «Κλεισθένης I», που αφορά τους Δήμους και τις Περιφέρειες προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι οι όποιες ανάγκες των Δήμων θα καλύπτονται από την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και την παράδοση της δημοτικής περιουσίας για επιχειρηματική δράση και όχι για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει «μπει» στο υπερταμείο κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα στην παραλιακή ζώνη, που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Πατρέων.

Δεσμευόμαστε ότι μαζί με τον πατραϊκό λαό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε την προστασία της δημόσιας περιουσίας και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κρατική χρηματοδότηση, για την αξιοποίηση της περιοχής υπέρ των αναγκών του λαού της πόλης μας. Αυτό δηλαδή που υλοποιήσαμε με το Νότιο Πάρκο, τις Παιδικές Κατασκηνώσεις της Πλαζ, το Πλατανόδασος, τον Κόκκινο Μύλο, και αλλού.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα και πιέζουμε, είναι η εκκένωση του χώρου από Δημόσιες Υπηρεσίες και προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρούν οι διαδικασίες, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, τις εδώ υπηρεσίες του Ο.Λ.ΠΑ., (για τα κτίρια και τον υπαίθριο τελωνειακό χώρο).

Ανοίγουμε δημόσιο διάλογο για τις κατευθύνσεις που θα έχουν όσοι θα εμπλακούν στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Οι προτάσεις θα συγκεντρώνονται από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου.

Τα βήματα που θα γίνουν αμέσως μετά, θα είναι: Δημοτικό Συμβούλιο, προκήρυξη μελέτης για χρηματοδότηση του έργου και κατασκευή.

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός που είναι σε στάδιο προμελέτης, προϋποθέτει ότι ο Δήμος πρέπει να εγκρίνει με τον πιο σαφή τρόπο τις παραμέτρους στις οποίες θα βασιστούν οι προτάσεις των διαγωνιζόμενων».

 

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς ανέφερε:

«Ζητούμενο είναι η ριζική αναδιοργάνωση του παραλιακού περιβάλλοντος με σύνδεση του κεντρικού τμήματος της πόλης με το υγρό στοιχείο, η αισθητική και η λειτουργική αναβάθμισή του, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών, η προσθήκη νέων.

Στόχος το να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ελεύθερους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, με πάρκα, πράσινο, παιδότοπους, ψυχαγωγία, ναυταθλητισμό, αθλητισμό, πολιτισμό και μορφωτικές δραστηριότητες, η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας, η οργάνωση λειτουργιών, όπως στάθμευση σκαφών στη Μαρίνα και αυτοκινήτων. Τα έργα πρέπει να μην έχουν Λιμενικό χαρακτήρα που είναι μεγάλου κόστους και να διατηρούνται, με λίγες παρεμβάσεις, οι υπάρχουσες αποβάθρες, προβλήτες η Μαρίνα κ.λπ.

Κατεύθυνση είναι οι χώροι να έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα και με κοινωφελείς χρήσεις που να συνοδεύονται με ορισμένα μικρά αναψυκτήρια κλπ για να καλύπτουν τις ανάγκες του κόσμου.

Ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός πρέπει να περιλαμβάνει πρόταση Πολεοδομικού Σχεδίου- master plan. Επίσης  πέραν των χερσαίων χώρων που μας παραχωρήθηκαν, την αξιοποίηση του κυματοθραύστη του παλιού Λιμανιού (Γούναρη-Νόρμαν) 900 μ. για περίπατο – αναψυχή, την  αξιοποίηση της Νότιας Λιμενολεκάνης για ναυταθλητισμό, πλωτές κατασκευές, σιντριβάνια κτλ, ώστε να ενιαιοποιηθεί και να επεκταθεί ο παραθαλάσσιος και θαλάσσιος ζωτικός – λειτουργικός χώρος της Πάτρας επιπλέον κατά 150 στρέμματα ενώ θα δημιουργηθεί ένας εξαιρετικά πρωτότυπος  και λειτουργικός περίπατος.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

1.  Υπόγεια διέλευση σιδηροδρόμου και αξιοποίηση του ύπερθεν χώρου.

2.  Στάση προαστιακού, ποδηλατοδρόμος, πεζόδρομος, λεωφορειόδρομος (Νόρμαν-Παρκινγκ Καλεντζιώτη)

3.  Κατεδάφιση με τυχόν εξαιρέσεις του Μαντρότοιχου.

4.  Ο κυματοθραύστης ο παλαιότερος να συνδεθεί με πεζογέφυρα με προβλήτα πχ της Αγίου Νικολάου.

5.  Μπορεί να υποδειχθεί η κατεδάφιση εν όλω ή εν μέρει όλων των κτιρίων εκτός: α) τυχόν διατηρητέων, β) Θεατράκι Μαρίνας και διπλανό κατάστημα, γ) Φάρος Αγίου Ανδρέα και ¨Ψαροταβέρνα¨, δ) Κολυμβητήριο ΝΟΠ

Δύναται να υποδειχτεί η διατήρηση ή όχι εν όλω ή εν μέρει των υπόλοιπων κτιρίων.

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Α) Διακονιάρης μέχρι Ιχθυόσκαλα.

1. Κτίρια. Συντήρηση κτιρίου Ψαροταβέρνας, δημιουργία κυλικείου με WC κοντά στην οδό Βενιζέλου, κυλικείο και WC στο ισόγειο του ΝΟΠ.

2. Αθλητικές υποδομές στην περιοχή του ΝΟΠ (γήπεδο soccer, basket, volley, beach volley, skate κτλ).

3. Χώροι εκδηλώσεων, υπαίθριων εκθέσεων (μέρος πάρκινγκ νταλικών –καρνάγιο), θεατράκι Αμφιθέατρο, θερινό σινεμά.

4. Χώροι στάθμευσης (Καλεντζιώτη – νότια του ΝΟΠ), αναδιάταξη –οργάνωση.

5. Βελτίωση χώρων πρασίνου φυτεύσεις, πεζόδρομοι, παιδότοποι, χώροι γυμναστικών οργάνων , ποδηλάτων, petan, χώροι για ζώα, ψάρεμα, παιχνίδια νερού κλπ.

Τα έργα να είναι συνολικά προϋπολογισμού μέχρι 3.000.000 ευρώ.

Β) Προβλήτα Γούναρη έως Μὀλο Αγίου Νικολάου και Νόρμαν

1. Κτίρια: ΤΕΤΡΑΟΡΟΦΟ: Χρήσεις ισόγειο α) Θέατρο νέο, έκθεση παραδοσιακών στολών (Μουσείο Ιστορίας της Πόλεως ή Πινακοθήκη ή γραφεία ή άλλο ).

2. Αποθήκες ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ: Χώρος studios –αίθουσες ωδείου, μεταφορά λειτουργιών Παλαιού Νοσοκομείου, Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, Εικαστικά, Λαϊκή Τέχνη, αίθουσες Ωδείου (Πρόβες Ορχήστρας) και για Ερασιτέχνες Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.

3. Κτίριο ΚΕΠ: Να γκρεμιστούν τα ξύλινα μέρη και το υπόλοιπο να γκρεμιστεί ή να ανακαινιστεί για κάποιες χρήσεις που θα προταθούν.

4. Υπαίθριοι χώροι: Ανοικτό θέατρο 1500 θεατών, παιδότοπος, πράσινο, Ψυχαγωγία, ψάρεμα πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι.

5. Αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν  με βάση την υπογειοποίηση του τρένου

6. Διαμόρφωση πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου στο παραχωρημένο τμήμα.

 

Γ) Μαρίνα – Μείλιχος.

1. Επισκευή Μαρίνας και διαμόρφωση χερσαίων χώρων της

2. Διατήρηση του θεάτρου και παραπλεύρου καταστήματος, Αντιμετώπιση του ζητήματος των υπαρχόντων καταστημάτων.

3. Διαμόρφωση χώρου μαγαζιού ΟΠΑΘΑ και πάρκινγκ.

4. Επισκευή και συντήρηση υποδομής του πάρκινγκ.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΤΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ  22.000.000ευρώ

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ Α+Β = 25.000.000 ευρώ».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις