Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παίζετε videogames και είσαστε μόνιμα πιο αργοί από τον αντίπαλο; Φταίει το LAG, όχι εσείς - Δείτε τι είναι και πως βελτιώνεται

 Παίζετε videogames και είσαστε μόνιμα π...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Διαβάστε αναλυτικά

Στις μέρες μας έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που παίζουν online παιχνίδια. Για τους περισσότερους και δημοφιλέστερους online τίτλους δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η ταχύτητα της σύνδεσης, όσο η ποιότητα. Και όταν λέμε ποιότητα, εννοούμε κατ' αρχήν να μη χάνονται πακέτα, κάτι που επηρρεάζει πολύ την online εμπειρία. Επίσης το latency με τον απομακρυσμένο server είναι το "Α" και το "Ω" στο gaming.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν κάποιος χρήστης διαθέτει στο σπίτι του την γρηγορότερη δυνατή σύνδεση VDSL 50, 100 ή ακόμη και την νεά τεχνολογία Hybrid που εξασφαλίζει ταχύτητες εως 100 Mb/s αυτό δεν σημαίνει πως το online gaming του θα βελτιωθεί. 

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το ping. Όσο πιο υψηλό ping, τόσο μεγαλύτερο lag στα online παιχνίδια. Lag σημαίνει πως υπάρχει χρονοκαθυστέρηση απόκρισης μεταξύ του υπολογιστή ή της παιχνιδομηχανής του χρήστη στην Ελλάδα με τον απομακρυσμένο server στον οποίο έχει "στηθεί" το παιχνίδι (σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης ή ακόμη και πέρα από τον Ατλαντικό).

Οι μεγάλες εταιρείες -όπως η ΕΑ- διαθέτουν servers στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και αλλού, ωστόσο η απόσταση από τη χώρα μας - που δεν διαθέτει servers και ούτε διαφαίνεται "φως" στο μέλλον γι αυτό- είναι μεγάλη. Αυτό σημαίνει πως για να φθάσει το cick σας στον server και να γίνει registered hit -πχ σε ένα shooter game- θα περάσουν πολλά περισσότερα milisecond (ms) από εκείνα που θα χρειαστεί ένας παίκτης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιο γρήγορη απόκριση του παιχνιδιού για εκείνον, πιο αργή για εσάς!

Ενας πρώτος έλεγχος είναι να κάνουμε σύγκριση των συνδέσεών μας για να δούμε που κυμαίνεται ο μέσος όρος.
Να μετρήσουμετην δηλαδή την ποιότητα και την ταχύτητα της σύνδεσής μας συγκριτικά με έναν server του εξωτερικού (όπου συνήθως φιλοξενούνται τα παιχνίδια που παίζονται online ανα τον κόσμο).

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ LAG

Η δοκιμή μπορεί να γίνει μέσω του site www.pingtest.net

Πως λειτουργεί αυτό το site:
Όταν μπαίνουμε στην αρχική σελίδα του pingtest.net μας βγάζει ένα χάρτη με πυραμίδες (servers).
Κάποιες είναι μπλε και κάποιες είναι πράσινες.
Αυτές που είναι πράσινες υποτίθεται πως βρίσκονται και πιο κοντά σε εμάς. Κάνοντας τη δοκιμή με έναν κοντινό σε εμας server, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Σημασία όμως έχει ο server στον οποίο κάνουμε test να βρίσκεται στην χώρα όπου φιλοξενείται και ο server του online παιχνιδιού το οποίο παίζουμε και οι τιμές στο ping που θα δούμε να είναι καλές. Κάτω δηλαδή από 60 ms (milisecond).

Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο διαθέσιμοι servers. Στην Αθήνα* και στο Ηράκλειο.
*: Ο server της Αθήνας ενδέχεται να βγάζει σφάλμα στη δοκιμή πακέτων.
Κάνουμε κλικ, λοιπόν, στον κοντινότερο, σε εμάς, server και η δοκιμή της σύνδεσης ξεκινά.

Αυτά που πρέπει να ελέγξετε:

  • Packet Loss: Πόσο τις εκατό των πακέτων που στάλθηκαν, δεν επέστρεψαν πίσω.
  • Ping: Πόσο χρόνο κάνει ένα πακέτο για να πάει στον server και να επιστρέψει πίσω.
  • Jitter: Η διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι μετρήσεις του Ping.
  • Τέλος, το site θα βαθμολογήσει τη σύνδεσή σας με ένα γράμμα από A έως F.

Δοκιμάστε το test με διάφορους servers, μέχρι να βρείτε που παίρνετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Όταν ολοκληρωθεί το test, θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο με τα αποτελέσματα. Για να κάνετε pingtest, μπορείτε να μπείτε στην ανάλογη ιστοσελίδα pingtest.net, ωστόσο πρέπει να έχετε εγκατεστημένη java στον υπολογιστή σας.

Καταλληκτικά μπορούμε να πούμε πως πέρα από το γεγονός πως οι περισσότερες γνωστές εταιρείες online παιχνιδιών δεν έχουν servers στην Ελλάδα, η ευρυζωνική διασύνδεση της χώρας μας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει φτάσει ακόμη στις επιθυμητές ταχύτητες.

Για να αντιληφθεί κανείς τι εννοούμε, αρκεί να φανταστεί πως σε επίπεδο χώρας έχουμε αναπτύξει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ταχυτήτων διασύνδεσης ωστόσο η επικοινωνία μας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει τις επιθυμητές ταχύτητες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν αναπτυχθεί απευθείας δίαυλοι οπτικών ινών με όλες τις χώρες και ειδικότερα αυτές στις οποίες φιλοξενούνται οι περισσότεροι servers των γνωστών εταιρειών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις