Λ. Κολυπέρα: «Κοιταζόμουν περισσότερο στον καθρέφτη απ΄οτι έπρεπε και εντόπισα έγκαιρα τον καρκίνο»

Life
&the City

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Άλμα Ζωής Αχαΐας μας καλεί στo Pink the City 2018

11/10/2018 11:42

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε ακόμα
Πάτρα: Νέες φωτογραφίες από την πετυχημένη εκδήλωση του «Άλματος Ζωής» στο Μόλο
17χρονος είχε διαρρήξει τρία σπίτια στο Αίγιο - Κατηγορούμενοι και οι γονείς του
Διαβάστε επίσης
"Μαλλιά κουβάρια" δύο τραγουδίστριες στα γυρίσματα του Σπύρου ΠαπαδόπουλουΣύμφωνα με τον Δημ. Ουγγαρέζο
"Μαλλιά κουβάρια" δύο τραγουδίστριες στα γυρίσματα του Σπύρου Παπαδόπουλου
Λ. Κολυπέρα:  «Κοιταζόμουν περισσότερο στον καθρέφτη απ΄οτι έπρεπε και εντόπισα έγκαιρα τον καρκίνο»  Η Πρόεδρος του Συλλόγου Άλμα Ζωής Αχαΐας μας καλεί στo Pink the City  2018
 

Κυριακή 21 Οκτωβρίου, η Πάτρα για μια ακόμα φορά θα γίνει ροζ, μέσα από ένα πολυπληθές ποτάμι, που θα αποτελούν γυναίκες άνδρες και παιδιά. Το Pink the City θα χρωματίσει την πόλη, στο πλαίσιο ενός περιπάτου ζωής και αισιοδοξίας. Το Pink τhe City είναι μια διοργάνωση που κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους και στην «αιχμή» της βρίσκεται η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Και εκτός αυτού ενισχύει τα οικονομικά του Συλλόγου μέσα από τη συμμετοχή του καθενός από εμάς, ούτως ώστε να μπορεί να στηρίζει πρακτικά και ψυχολογικά τη γυναίκα που νόσησε. Αυτός ο περίπατος είναι ένα συμβολικό πέρασμα από τη διάγνωση ως την ίαση και πολλά ακόμα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής Αχαΐας Λιολιώ Κολυπέρα, λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του περιπάτου μας υπενθυμίζει τη σημασία της πρόληψης, της καλής σε ψυχολογικό επίπεδο ζωής και της πραγματικής αγάπης του εαυτού μας.

Η ίδια εξάλλου έχει δώσει νικηφόρα τη μάχη της με τον καρκίνο του μαστού. Και ήταν ένα κομβικό γεγονός για να δει τη ζωή της και τον εαυτό της αλλιώς. Με άλλα μάτια. «Το έβγαλα το πανεπιστήμιο» μας λέει και εννοεί τον αγώνα για να ξαναγίνει καλά. Αλλά αυτό ισχύει και κυριολεκτικά. Μετά την περιπέτεια και στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής της ζωής της, έγινε φοιτήτρια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του προγράμματος σπουδών του Ελληνικού Πολιτισμού. Φέτος ολοκληρώνει τις σπουδές της και παίρνει πτυχίο. Ήταν ένα δώρο στον εαυτό της μια και το «χαρτί», ούσα συνταξιούχος, δεν θα της χρησίμευε για επαγγελματική πρόοδο ή αύξηση εισοδημάτων.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Πέρυσι στον περίπατο «Pink the City» συμμετείχαν περίπου10.000 άνθρωποι. «Ο στόχος μας είναι φέτος να έχουμε περισσότερο κόσμο, να ξεπεράσουμε τις 10.000, γιατί αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μάθουν για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού», λέει η κ. Κολυπέρα.

Η σημασία της πρόληψης – «Εμείς είμαστε εδώ γιατί προλάβαμε. Πρόλαβε κι εσύ»

«Ο Σύλλογος Άλμα Ζωής είναι Σύλλογος Ασθενών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτές οι γυναίκες που μιλούν για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, μεταξύ των οποίων κι εγώ, έχουμε πονέσει, έχουμε κλάψει και τη ζωή που μας χαρίστηκε θέλουμε να τη μοιραστούμε και να τη βροντοφωνάξουμε και να πούμε ότι εμείς είμαστε εδώ γιατί προλάβαμε. Πρόλαβε κι εσύ. Αυτός είναι ο στόχος και η έννοια του Άλματος Ζωής. Μαζί με αυτό, θέλουμε λιγότερους καρκίνους και φυσικά είναι και όλα τα άλλα προγράμματα που κάνουμε για την υποστήριξη και ενημέρωση των γυναικών. Δυστυχώς η κρίση, το σύστημα δεν ξέρω και τι άλλο, έκανε πιο φτωχό τον κόσμο. Και δεν κοιτάζει την υγεία του. Από το 2013 σκύψαμε σε αυτό , γιατί υπήρχε μεγάλη ανάγκη, κι έτσι λειτουργήσαμε το Κοινωνικό Ιατρείο.

Στην προσπάθεια αυτή μας βοήθησαν όλοι οι χειρουργοί της πόλης μας που ήρθαν εθελοντικά και έκαναν ψηλάφηση, στα γραφεία του Συλλόγου. Πέρα από αυτό παραπέμπουμε γυναίκες για δωρεάν μαστογραφίες ή υπερήχους . Όλα τα διαγνωστικά κέντρα μας δίνουν αυτή τη βοήθεια και τα ευχαριστούμε γι΄αυτό».

Υπήρξαν αρκετές γυναίκες που μέσα από τις δράσεις και το Κοινωνικό Ιατρείο του Συλλόγου εντόπισαν την νόσο και αυτό αποδείχτηκε σωτήριο. «Αυτές οι γυναίκες είναι ανάμεσά μας. Πέρασαν μεν τη νόσο, πέρασαν το “πανεπιστήμιο» όπως κι εμείς και είναι καλά. Κι αυτό το χρωστούν στο Κοινωνικό Ιατρείο του Συλλόγου».

Eσείς ήσασταν ένας άνθρωπος της πρόληψης; O εντοπισμός του καρκίνου πώς έγινε;

«Δεν ξέρω αν η δική μου περίπτωση ήταν θέμα πρόληψης, αλλά τον έπιασα μόνη μου. Ίσως η μεγάλη μου κοκεταρία με έσωσε. Γιατί κοιταζόμουν περισσότερο στον καθρέφτη απ΄ ότι έπρεπε και ήξερα τον εαυτό μου. Εντόπισα έγκαιρα λοιπόν κάτι, που δεν το είχα τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό ήταν καρκίνος και σώθηκα γιατί ήταν στην αρχή. Με ό,τι πέρασα φυσικά. Το έβγαλα κι εγώ το πανεπιστήμιο τότε. Και το έβγαλα πιο επώδυνα, γιατί δεν είχα Άλμα Ζωής, να με καθοδηγήσει και να μου δείξει δρόμο. Τον βρήκα μόνη μου μαζί με τους γιατρούς μου εδώ στην Πάτρα, μαζί με την ψυχοθεραπεύτριά μου, που την εμπιστεύτηκα και μου άνοιξε ένα δρόμο αλλιώτικο. Ναι μεν έζησα από τον καρκίνο, αλλά μετά με βοήθησε η ψυχίατρος στο Νοσοκομείο του Ρίου τότε, με την ψυχοθεραπεία. Είδα άλλα πράγματα του εαυτού μου, έκανα αναπροσαρμογή ζωής, είδα πόσο ωραία είναι και πως δεν είναι μόνο να δίνεις, αλλά είναι και να παίρνεις. Η ζωή είναι με όρια, με ήλιους με ανατολές. Εγώ από την τρεχάλα μου και τη γρηγοράδα μου για να τα προλάβω όλα, δεν είχα δει ότι ο ήλιος έχει 1.500 χρώματα και κάθε μέρα είναι διαφορετικός. Αυτό το είχα χάσει. Και ίσως ο καρκίνος με έκανε καλύτερο άνθρωπο και προς τα εμένα. Να με αγαπήσω δηλαδή περισσότερο, να βάλω τα όριά μου και να μπορέσω να είμαι σήμερα καλά και να προσφέρω.

Η ζωή έχει όρια, θέλω, όχι και ανατολή και δύση. Η ζωή είναι ωραία και δεν χρειάζεται να αρρωστήσουμε για να τα δούμε όλα αυτά. Εμείς «φωνάζουμε» για τη μαστογραφία και την ψηλάφηση, αλλά φωνάζουμε και για άλλα πράγματα. Λέμε αγαπήστε εσάς, γιατί αν δεν αγαπήσετε εσείς τον εαυτό σας δεν θα σας αγαπήσει κανείς άλλος».

Στο πλευρό χειρουργημένων γυναικών

«Αν δεν έρθουν μόνες τους σε μας πηγαίνουμε και τις βρίσκουμε, μέσα από το εθελοντικό μας πρόγραμμα στα νοσοκομεία. Εκπαιδευμένες γυναίκες, εθελόντριες, αφού έχουν περάσει δύο χρόνια από τη δική τους μάχη με τον καρκίνο μαστού, βλέπουν νεοχειρουργημένες γυναίκες. Η παρουσία στο νοσοκομείο μιας εκπαιδευμένης εθελόντριας που έχει γίνει καλά, είναι η μισή ίαση. Εμείς είμαστε εκεί για να τους πούμε ότι είμαστε καλά τώρα, αλλά περάσαμε από αυτό το κρεβάτι που είστε κι εσείς τώρα. Μόνη σου θα την περάσεις τώρα την ασθένεια, αλλά εμπιστεύσου τον γιατρό σου και κάνε ό,τι σου πει. Από εκεί και πέρα έλα στο Άλμα Ζωής, να δεις και την άλλη πλευρά της ζωής και να δεις τι δεν έκανες καλά κι αρρώστησες. Δίνουμε επίσης και χρηστικά πράγματα. Τα έντυπά μας, το ένθεμα αν έχει κάνει μαστεκτομή , το μπαλάκι για το χέρι και αργότερα και περούκα αν δεν έχει τη δυνατότητα να την πάρει με το ταμείο της. Οι ανάγκες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης παραμένουν ίδιες και τώρα ίσως είναι και μεγαλύτερες. Πολλές φορές οι γυναίκες δίνουν άλλες προτεραιότητες. Έχουν την οικογένεια, τη δουλειά την επιβίωση και δεν δίνουν πολύ σημασία στον εαυτό τους και τον αφήνουν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό δεν συμφέρει ούτε την οικογένεια, ούτε τις ίδιες , ούτε την πολιτεία. Γιατί αν εμφανιστεί ένας καρκίνος όλοι νοσούν».

«Aγαπήστε τον εαυτό σας»

«Θέλω να απευθύνω κάλεσμα να έρθουν όλοι να περπατήσουν μαζί μας. Είναι μια μέρα χαράς, γιορτής, ελπίδας, αισιοδοξίας. Και σε κάθε γυναίκα θέλω να πω να αγαπήσει τον εαυτό της. Πρώτα να αγαπούν τον εαυτό τους και μετά όλους τους υπόλοιπους».

Info

Παρουσιάστρια και φέτος θα είναι η Χριστίνα Λαμπίρη. Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί η πλατεία Υψηλών Αλωνίων (κάτω από το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού) και ώρα έναρξης 10.30 το πρωί. O συμβολικός περίπατος θα τερματίσει στον Μόλο της Αγίου Νικολάου.

Pink the City

Eίναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη διοργάνωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού στη Δυτική Ελλάδα.Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, απευθύνει κάλεσμα για ένα συμβολικό περίπατο από την Πλατεία Υψηλών Αλωνίων ως τον Μόλο της Αγίου Νικολάου:

· Στις γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο να διατρανώσουν την πίστη και την ελπίδα τους στην ζωή και την δύναμη της.

· Στο γενικό πληθυσμό, να έλθει και να περπατήσει μαζί με τις γυναίκες που έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού, συμβολίζοντας τη διαδρομή από το σκοτάδι, την κατάθλιψη και την αρρώστια, στη ζωή, την ελπίδα και το φως.

Ο περίπατος αυτός προωθεί:

· Tην αλληλεγγύη απέναντι στη γυναίκα που νοσεί ή έχει νοσήσει.

· Την αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

· Την ευαισθητοποίηση των νέων.

· Τον εθελοντισμό.

Ποιός είναι o σκοπός:

· Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού.

· Απομυθοποίηση της ασθένειας.

· Συγκέντρωση πόρων για διεξαγωγή προγραμμάτων από το Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας.

· Αγορά και παροχή χρηστικών ειδών στην ανασφάλιστη-άπορη γυναίκα.

Σημεία Εγγραφών

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 11/10/2018 11:42

Τυπώθηκε: 11/12/2018 20:28

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/503064

thebest.gr © 2018


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρίστανε τον γιατρό με... πλαστό πτυχίο! Είχε ιατρείο και στην Πάτρα και ήταν μέλος του Ιατρικού από το 2011 Παρίστανε τον γιατρό με... πλαστό πτυχίο! Είχε ιατρείο και στην Πάτρα και ήταν μέλος του Ιατρικού από το 2011
"Μαλλιά κουβάρια" δύο τραγουδίστριες στα γυρίσματα του Σπύρου Παπαδόπουλου "Μαλλιά κουβάρια" δύο τραγουδίστριες στα γυρίσματα του Σπύρου Παπαδόπουλου
Ρόδος: H συγγνώμη στην οικογένεια της Ελένης και το ιδιόχειρο σημείωμα του 21χρονου - ΒΙΝΤΕΟ Ρόδος: H συγγνώμη στην οικογένεια της Ελένης και το ιδιόχειρο σημείωμα του 21χρονου - ΒΙΝΤΕΟ
Πέθανε ο Πατρινός Σπύρος Στρατογιάννης – Εργαζόταν στην Αφρική Πέθανε ο Πατρινός Σπύρος Στρατογιάννης – Εργαζόταν στην Αφρική
Πάτρα: Τρία εκατομμύρια ευρώ "έβγαλαν" φτερά και η διευθύντρια εξαφανίστηκε - Το οικονομικό σκάνδαλο σε υποκατάστημα τράπεζας Πάτρα: Τρία εκατομμύρια ευρώ "έβγαλαν" φτερά και η διευθύντρια εξαφανίστηκε - Το οικονομικό σκάνδαλο σε υποκατάστημα τράπεζας
Άγριος ξυλοδαρμός του 19χρονου που κατηγορείται για το φόνο της Ελένης- Τον χτύπησαν συγκρατούμενοί του στις φυλακές Αυλώνα-ΒΙΝΤΕΟ Άγριος ξυλοδαρμός του 19χρονου που κατηγορείται για το φόνο της Ελένης- Τον χτύπησαν συγκρατούμενοί του στις φυλακές Αυλώνα-ΒΙΝΤΕΟ
Κατέβασε το ελικόπτερο χαμηλά στο λιμάνι του Αιγίου για να χαιρετίσει την οικογένειά του! ΒΙΝΤΕΟ Κατέβασε το ελικόπτερο χαμηλά στο λιμάνι του Αιγίου για να χαιρετίσει την οικογένειά του! ΒΙΝΤΕΟ
Πάτρα: Έφυγε σήμερα από τη ζωή η συνταξιούχος δασκάλα Μαίρη Κόκκοτα - Νικολετσοπούλου Πάτρα: Έφυγε σήμερα από τη ζωή η συνταξιούχος δασκάλα Μαίρη Κόκκοτα - Νικολετσοπούλου
Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018
Οικογενειακός γιατρός: Πώς θα γραφτείτε και τι θα συμβεί εάν δεν το πράξετε Οικογενειακός γιατρός: Πώς θα γραφτείτε και τι θα συμβεί εάν δεν το πράξετε