Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

900.000 ευρώ δίνει ο Δήμος της Πάτρας στο ΔΗΠΕΘΕ - Τι θα δούμε φέτος στο Δημοτικό Θέατρο

900.000 ευρώ δίνει ο Δήμος της Πάτρας στ...

Αμιγώς Ελληνικό και Πατρινοκεντρικό το πρόγραμμα όπου δεσπόζει η "Τρισεύγενη" του Κωστή Παλαμά

Υψηλά βάζουν τον πήχη την καινούρια περίοδο στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας που αισίως συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής. Κατ’ αρχάς στόχος είναι η κεντρική παραγωγή που θα είναι η «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, και θ΄ανέβει με τη μορφή ενός λαικού δρώμενου, να είναι μία παράσταση – γεγονός. Η πρωταγωνίστρια και οι υπόλοιποι ηθοποιοί δεν έχουν βρεθεί ακόμη, ωστόσο ήδη αναζητούνται μέσα από ακρόαση που έγινε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στο θεατράκι του ΔΗΠΕΘΕ στο Μπάρρυ αλλά και την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα.

Η πρεμιέρα πάντως έχει οριστεί, λίγο πριν τα Χριστούγεννα στις 21 Δεκεμβρίου 2018 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων ενώ τα σκηνικά και κοστούμια θα έχουν την υπογραφή του Κύπριου καλλιτέχνη Άγγελου Αγγελή και η μουσική του σπουδαίου τραγουδοποιού Σταμάτη Κραουνάκη που ήδη δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για το εγχείρημα.

Προεκλογική και η περίοδος που διανύουμε και στα δημοτικά πράγματα και επόμενο είναι η οικονομική στήριξη από μέρους του Δήμου Πατρέων προς το ΔΗΠΕΘΕ να είναι πλουσιοπάροχη ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού την ίδια ώρα όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΔΣ του θεάτρου Ανδρέας Τερζής δίνει τα λιγότερα χρήματα των τελευταίων χρόνων, μόλις 35.000 ευρώ.

Σ’ αυτά προστίθενται άλλα περίπου 20.000 ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που πάνε κυρίως στο επιτυχημένο σχήμα Άρμα Θέσπιδος που οι παραγωγές του ταξιδεύουν σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και πιο μακριά ενώ ο Δήμος Πατρέων θα επιχορηγήσει το ΔΗΠΕΘΕ με το ποσό των 900.000 ευρώ με την πλειονότητα των χρημάτων να πηγαίνουν στις θεατρικές παραγωγές και στη σχολή δραματικής τέχνης και τα υπόλοιπα στα άλλα έξοδα και ανελαστικές δαπάνες. Η «Τρισεύγενη» με τον μέγιστο ποιητικό λόγο του Κωστή Παλαμά και με δράση που εκτυλίσσεται στο Μεσολόγγι αλλά και στην Πάτρα θα έχει κόστος, όπως μας είπε ο κ. Τερζής περί τις 110.000 ευρώ.

Στα μεγάλα συν όπως τονίστηκε τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Τρίτη 9/10/2018 το μεσημέρι στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στο Μπάρρυ, είναι και το ότι για 3η συνεχόμενη χρονιά υπεγράφη συλλογική σύμβαση εργασίας με το ΣΕΗ για τους ηθοποιούς προκειμένου να αμείβονται και να δουλεύουν με αξιοπρέπεια και όχι να δουλεύουν με εξευτελιστικούς μισθούς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κώστας Τσιάνος, εκ των πρωτεργατών του Θεσσαλικού θεάτρου που επιστρέφει στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας μετά την παράσταση που είχε σκηνοθετήσει, τα «Μαλλιά Κουβάρια».

Με αναφορές στον δάσκαλο του, τον σπουδαίο Δημήτρη Ροντήρη που τους δίδασκε στην δραματική την «Τρισεύγενη» κάθε χρόνο, ο Κώστας Τσιάνος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση του για την πρόταση να κάνει την «Τρισεύγενη» προσθέτοντας πως «είναι υποχρέωση μας να ζωντανέψουμε το κείμενο του μεγάλου αυτού ποιητή. Θέλω πολύ να πετύχει. Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει μία παράσταση – σταθμός για τα θεατρικά πράγματα της Πάτρας και του ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο είναι το υπ. 1 ΔΗΠΕΘΕ της Ελλάδας διότι λειτουργεί με τέτοιο επαγγελματικό τρόπο και συμπαράσταση από το Δήμο. Όσο για τον προγραμματισμό του έχω εντυπωσιαστεί, ούτε στο Εθνικό δεν έχουν τέτοιο», είπε ο κ. Τσιάνος.

Παρών και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος τόνισε ότι και κατά την φετινή περίοδο «το Θέατρό μας θα έχει πλούσιο πρόγραμμα και υψηλού επιπέδου παραστάσεις. Πιστεύουμε ότι το Θέατρο πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του Πατραϊκού λαού, να τον εμπνέει στον καθημερινό του αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Οι εργαζόμενοι του ΔΗΠΕΘΕ και το καλλιτεχνικό δυναμικό του είναι η ψυχή του Θεάτρου μας.

Η Δημοτική Αρχή, από την πλευρά της, θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά το Θέατρο, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να παρακολουθούν τις παραστάσεις του και οι δημότες μας που δυσκολεύονται οικονομικά».

Αναφορικά με τα οικονομικά διευκρινίστηκε ότι οι απαιτήσεις για παραγωγές και Δραματική σχολή αντιστοιχούν στο 50% της συνολικής επιχορήγησης με ποσοστά 65% και 35%, αντίστοιχα ενώ το 70% του κόστους των θεατρικών παραγωγών αντιστοιχεί σε αμοιβές ηθοποιών. Επίσης για τις σπουδές του στην δραματική σχολή κάθε σπουδαστής επιδοτείται από τον Δήμο Πατρέων με το ποσό των 470 ευρώ το μήνα (επιπλέον των διδάκτρων που είναι 170 ευρώ τον μήνα).

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Τσακίρης ανακοίνωσε με τη σειρά του το πρόγραμμα της θεατρικής περιόδου 2018-2019. Τόνισε πως επελέγησαν για φέτος μόνο Ελληνικά κείμενα ενώ θα δοθεί και ένας Πατρινοκεντρικός χαρακτήρας από ανθρώπους που είτε είναι από την Πάτρα είτε δημιουργούν εδώ.

ΤΙ ΘΑ ΠΑΙΧΘΕΙ

Στην παιδική σκηνή ανεβαίνει από 16/10 «Το φάντασμα του Κάντερβιλ» σε σκηνοθεσία του επί 15 χρόνια υπεύθυνου της παιδικής σκηνής του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν, Δημήτρη Δεγαίτη και διασκευή Άνδρης Θεοδότου, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ της Κοζάνης ενώ το Άρμα Θέσπιδος που είναι μία σκηνή περιοδείας θα παρουσιάσει από τις 23/11 το έργο «Μαμ» του Σάκη Σερέφα, τιμημένο με βραβείο Κουν, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου, ο οποίος ανέφερε πως το συγκεκριμένο έργο έχει μία αλληγορική πλοκή και πως το ζητούμενο είναι να φέρουμε το κοινό στο θέατρο.

Ένα ακόμα από τα καινούρια στοιχεία της νέας περιόδου στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι η ενότητα θέατρο της αφήγησης και της επινόησης όπου θα παρουσιαστούν πεζογραφικά κείμενα που έχουν σχέση με την Πάτρα όπως η «Ερόικα» του Κοσμά Πολίτη, ένα αγαπημένο κείμενο για την εποχή του μεσοπολέμου με ομοιότητες και στο σήμερα, όπως υπογράμμισε ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας που θα το σκηνοθετήσει, τα «Πριμαρόλια» της Αθηνάς Κακούρη που θα κάνει ο Φάνης Δίπλας (ένα πολυδιαβασμένο βιβλίο που αναφέρεται στην πόλη της Πάτρας την εποχή του σταφιδεμπορίου και της μετέπειτα κατάρρευσης του) ενώ θ’ ανέβει και ένα κείμενο της Αμαλίας Μεγαπάνου.

«Το ενδιαφέρον είναι που και πώς θα παρουσιαστούν αυτά τα κείμενα», ανέφερε ο Φάνης Δίπλας ενώ ο κ. Τσακίρης συμπλήρωσε ότι ενδεχομένως να παρουσιαστούν και εκτός σκηνής σε παραπλήσιους χώρους.

Η λυρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ τέλος επέλεξε να κάνει τον «Χορό των μεταμφιεσμένων» του Τζουζέπε Βέρντι που ήταν και η πρώτη όπερα που ακούστηκε και παίχθηκε στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων αφότου φτιάχτηκε το 1872.

Σχετικά με την «Τρισεύγενη» που θα συνδυαστεί και με το έτος Παλαμά όπως έχει ανακηρυχθεί το 2019 από τον Δήμο Πατρέων, θα υπάρξουν κι άλλες εκδηλώσεις όπως δύο ματιές πάνω στον «Δωδεκάλογο του γύφτου» από τον δημοφιλή έντεχνο ερμηνευτή Γιάννη Χαρούλη και την θεατρική ομάδα της Ικαρίας.

Παρών στην συνέντευξη Τύπου ήταν και ο σκηνογράφος Άγγελος Αγγελής, ο οποίος είναι η 1η φορά που έρχεται για να δουλέψει στην Πάτρα.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Κώστας Τσιάνος.

Ο Κώστας Τσιάνος.

Ο Κώστας Τσιάνος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture