Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΠΑΜΕ «ΓΕΝΟΥΦΑ»; Η ΤΣΕΧΙΚΗ ΟΠΕΡΑ, ΠΟΥ«ΑΝΟΙΓΕΙ» ΤΗ ΣΑΙΖΟΝ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΜΕ «ΓΕΝΟΥΦΑ»; Η ΤΣΕΧΙΚΗ ΟΠΕΡΑ, ΠΟΥ«ΑΝΟ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Mε νοτιοαφρικανή πρωταγωνίστρια και γερμανίδα σκηνοθέτη

Με μια όπερα άγνωστη στο ευρύ κοινό, που παίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, εγκαινιάζει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού- Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στις 14 του μηνός κάνει πρεμιέρα η «Γενούφα» του Λέος Γιάννατσεκ με μαέστρο το διαπρεπή ελληνα Λουκά Καρυτινό, σκηνοθέτιδα την περιζήτητη στις ευρωπαικές μελοδραματικές κουίντες γερμανίδα Νίκολα Ράαμπ  και πρωταγωνίστρια τη νοτιοαφρικανή σοπράνο Σάρα Τζέιν Μπράντον, η οποία σπούδασε και καθιερώθηκε στο Λονδίνο.

 

 

Η «Γενούφα», τραγουδισμένη στην τσεχική γλώσσα, είναι από τα σημαντικά έργα του κεντροευρωπαϊκού μεταβατικού πολιτισμού γύρω στο 1900. Πρωτοπαρουσιάστηκε σε Μπρνο, Πράγα, Βιέννη, κατόπιν τροποποιήθηκε στα γερμανικά αλλά η Λυρική επέλεξε  την αρχική μορφή. Θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣ, «η τσεχική απάντηση στον ιταλικό βερισμό». Βασίζεται σε μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία «ωμού ρεαλισμού» και χρησιμοποιεί κείμενο του ίδιου του Γιάνατσεκ, βασισμένο στο θεατρικό έργο της Γκαμπριέλα Πρεΐσοβα «Η ψυχοκόρη της» (1890).

Η υπόθεση αρχίζει με «την όμορφη Γενούφα που περιμένει παιδί από τον μυλωνά Στέβα, ενώ αποθαρρύνει τον νεότερο ετεροθαλή αδελφό του Λάτσα, ο οποίος είναι ερωτευμένος μαζί της». Ακολουθεί έντονη πλοκή με δραματικές κορυφώσεις και έντονο συμβολισμό. Η μουσική γλώσσα του Γιάννατσεκ είναι κοσμοπολίτικη και παραδοσιακή μαζί. Η «Γενούφα» είναι η «τέλεια όπερα», όπως την χαρακτήρισε πρόσφατα ο Guardian. Ξεπερνώντας τα όρια του σύγχρονου  εισέβαλε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, χάρη στον λυρισμό και τη συναισθηματική της ειλικρίνεια.

Στον ρόλο της Γενούφας, η Σάρα-Τζέιν Μπράντον (β΄ διανομή: Μαρία Μητσοπούλου). Ακόμη: Ζαμπίνε Χογκρέφε (Τζούλια Σουγλάκου), Δημήτρης Πακσόγλου, Φρανκ Βαν Ακεν, Ινές Ζήκου, Γιάννης Γιαννίσης, Δημήτρης Κασιούμης, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Αρτεμις Μπόγρη, Μπαρούνκα Πράιζινγκερ, Βαρβάρα Μπιζά, Μιράντα Μακρυνιώτη. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι του Γιώργου Σουγλίδη, συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ.

 

*Η παράσταση ανεβαίνει 14,19,21,24,27/10 και 2/11. Εισιτήρια από 10-15 έως 70 ευρώ. www.nationalopera.gr | Τηλ.: 213 088 5700

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View