Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Θέρος, τρύγος, πόλεμος

Θέρος, τρύγος, πόλεμος

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Πήγαμε  και φέτος για τον τρύγο στο οικογενειακό αμπέλι, στις ρίζες του Παναχαϊκού, με τα αμπέλια  του λευκού ροδίτη, του ροδίτη αλεπού, του μαύρου Καλαβρυτινού να περιμένουν τους τρυγητές.

Η Αχαΐα και η Αιγιάλεια έχουν σπουδαία «αμπελοτόπια» με ονομασία ΠΓΕ «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» και κρασιά ΠΟΠ «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» και παράγονται κρασιά από τις ντόπιες ποικιλίες όπως ο Ροδίτης Αλεπού, το Μοσχάτο Πατρών, ο Σιδερίτης, το Βερτζαμί και η παγκοσμίου φήμης Μαυροδάφνη.

Μικροί, μεγάλοι λοιπόν γεμίζουν τα κοφίνια, τα ρίχνουν στην κάδη και η μικρή κυρία του κτήματος σπεύδει να σημάνει την έναρξη της διαδικασίας για να φύγουν τα τσάμπουρα και τα κουκούτσια και να μείνουν οι γλυκές ρώγες που θα μας δώσουν τον μούστο για να γεμίσουν οι δεξαμενές και τα βαρέλια.

Αν και φέτος η σοδειά δεν ήταν για τον νοικοκύρη η καλύτερη λόγω των βροχών, η φροντίδα και η υπομονή ανταμείβονται για να γεμίσουν τα ποτήρια μας την νέα χρονιά.

Ο οικογενειακός τρύγος είναι πρώτα απ' όλα μια γιορτή για το κάθε σπίτι και η αφορμή για να  βρεθούμε όλοι γύρω από το τραπέζι, να πιούμε και να ευχηθούμε καλά κρασιά !!!

Οι συνταγές αυτήν την φορά λοιπόν, είναι για να φάμε…. και να πιούμε!

Μια ελληνική εκδοχή cheesecake, που απαλύνει την έντονη γεύση της μουσταλευριάς, δίνοντάς της μια αέρινη υφή, με δύο μους μουσταλευριάς και αρωματισμένα μπισκότα. Η συνταγή που ανεβάζει την «πτωχή» μουσταλευριά τουλάχιστον δύο επίπεδα στη ζαχαροπλαστική! !

Αλλά και ένα κοκτέϊλ με φρέσκο λευκό κρασί με το άρωμα του φθινοπώρου στο ποτήρι μας.

Καλό Φθινόπωρο ! !

*Οι φωτογραφίες των κρασιών προέρχονται από τις επίσημες ιστοσελίδες των οινοποιείων που αναφέρονται.

CHEESECAKE ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΜΟΥΣ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 40’ - ΕΥΚΟΛΗ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΠΟΤΗΡΙΑ

 

  • 1000 ml μούστος
  • 220 -250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κανέλες
  • 12 μπισκότα αμυγδάλου (amarone) ή μπισκότα digestive
  • 4 κ.σ. μαυροδάφνη
  • 200 γρ. τυρί ανθότυρο πολύ μαλακό ή μασκαρπόνε
  • 100 γρ. σαντιγί

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τον μούστο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την κανέλα και  τμηματικά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μόλις αρχίζει να πήζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι ανάλογα με το ποσό πηχτή την θέλουμε.

Λιώνουμε πολύ καλά το ανθότυρο, το προσθέτουμε σιγά -σιγά στη μισή μουσταλευριά ανακατεύοντας το συνεχώς με το σύρμα μέχρι το μίγμα μας να αποκτήσει την υφή μιας μους. Ενώνουμε την υπόλοιπη μουσταλευριά με τη σαντιγί.

Τρίβουμε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια, τα μοιράζουμε στα 4 ποτήρια και τα ραντίζουμε με την μαυροδάφνη. Προσθέτουμε μία στρώση μους με τυρί, μία στρώση μους με σαντιγί και τα βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες.

Στολίζουμε με ολόκληρες κανέλες.

TIP: Καλύτερα η σαντιγί να είναι σπιτική με ελάχιστη ζάχαρη γιατί η μουσταλευριά είναι ήδη πολύ γλυκιά.

 

ΚΟΚΤΕΪΛ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΑΦΡΩΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

  • 40 ml κρασί λευκό ξηρό ημιαφρώδες ή αφρώδες
  • 8 ml κονιάκ
  • 4 κ.σ. Angostura bitter
  • 2 κύβοι ζάχαρης καστανής
  • 1 πορτοκάλι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι και κόβουμε από την φλούδα μικρά μπαστουνάκια σαν οδοντογλυφίδες.

Ρίχνουμε τους κύβους της ζάχαρης μέσα στην Angostura για να λιώσουν και μοιράζουμε το μείγμα σε τέσσερα ποτήρια.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα ποτήρια με κρασί .

Τέλος, διακοσμούμε με τις φλούδες πορτοκαλιού και σερβίρουμε αμέσως.

Tips

- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρασί της Ηπειρώτικης ποικιλίας Ζίτσα του οινοποιείου Γκλίναβος, που έχει φυσικό αφρισμό ή ένα αφρώδες Μοσχοφίλερο Αρκαδίας από το οινοποιείο Τσέλεπου.

- Εάν αφαιρέσετε την ζάχαρη, τότε ιδανικά ταιριάζει ένα λευκό ημίγλυκο αφρώδες κρασί, όπως το Deus του οινοποιείου Cavino από την Αιγιάλεια.

- Η Αngostura είναι συμπυκνωμένο, πικρό, αλκοολούχο ποτό από βότανα και μπαχαρικά. Πρώτη φορά παράχθηκαν πικρά ποτά στην Βενεζουέλα στην πόλη Angostura, απ’ όπου πήραν και την ονομασία τους.

 

 

Amalia Brut: Αφρώδης οίνος ποιότητας, 100% Μοσχοφίλερο, του Κτήματος Τσέλεπου

Amalia Brut: Αφρώδης οίνος ποιότητας, 10...

Amalia Brut: Αφρώδης οίνος ποιότητας, 100% Μοσχοφίλερο, του Κτήματος Τσέλεπου

Το Deus του οινοποιείου Cavino από την Αιγιάλεια

Το Deus του οινοποιείου Cavino από την Αιγιάλεια

Το Deus του οινοποιείου Cavino από την Αιγιάλεια

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life