Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Πατρινή των... αιθέρων Σοφία Στρατουδάκη ξεπερνά τον φόβο της πιλοτάροντας- "Σοκαριστική εμπειρία" -ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Η Πατρινή των... αιθέρων Σοφία Στρατουδά...
Χριστακόπουλος Θάνος

Κάνει το παιδικό της όνειρο πραγματικότητα

Η πατρινιά Σοφία Στρατουδάκη από μικρή ονειρευόταν να πετάει. Ζωγράφιζε αεροπλάνα κι ελικόπτερα.

Έκλεινε τα μάτια κι έβλεπε τον εαυτό της στο cockpit, με το πηδάλιο στα χέρια να ταξιδεύει, πάνω από τα σύννεφα και πέρα από τον ορίζοντα. Τελικά αυτό το παιδικό όνειρο έχει αρχίσει, σιγά-σιγά, να γίνεται πραγματικότητα.

Ήδη έχει κάνει τις πρώτες της πτήσεις με ελαφρό μονοκινητήριο αεροσκάφος και είναι κατενθουσιασμένη. Είναι δε μια από τις ελάχιστες γυναίκες που το έχουν αποτολμήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Βέβαια μπορεί η μεγαλύτερη αγάπη της να ήταν τα ελικόπτερα, όμως όπως μας εξηγεί, τα φοβάμαι περισσότερο. «Πάντως έχω πετάξει μια φορά με ελικόπτερο και ήταν εκπληκτικό». Μην νομίσετε πάντως ότι δεν φοβάται έτσι κι αλλιώς. Το «παράλογο», όπως το χαρακτηρίζει η ίδια, της υπόθεση είναι ότι «τρέμει» τα ταξίδια με πολιτικά αεροπλάνα. Στο τελευταίο της ταξίδι μάλιστα προς την Ολλανδία έκλαιγε από τον φόβο της.

«Θέλω όμως πολύ να γίνω μια ικανή πιλότος. Μου αρέσουν παραπάνω από ότι τα φοβάμαι», μας εξηγεί. «Μεταξύ αστείου και σοβαρού έλεγα, ότι φοβάμαι τα εμπορικά αεροπλάνα γιατί δεν πιλοτάρω εγώ. Εκεί κάθεσαι απλά στην καμπίνα των επιβατών. Ενώ σε ένα ελαφρό ή γενικά σε κάποιο μικρό, έχεις άμεση εικόνα,  απόλυτο έλεγχο και γνώση του τι συμβαίνει. Ήδη από την πρώτη φορά που πέταξα ξεπέρασα τους φόβους μου κατά 70%. Πέραν της αμεσότητας, μου εξήγησαν και έμαθα αρκετά πράγματα για το πώς πετάει ένα μικρό μονοκινητήριο αεροσκάφος. Η γνώση είναι τεράστιος παράγοντας», επισημαίνει η Σοφία.

 

Η πρώτη φορά που μπήκε σε Piper- τύπος ελαφρού- ήταν για εκείνην μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ζωή της, καθώς έκανε κάτι που ήθελε πάντα. «Το συζητούσα με τους φίλους μου και γελούσαν και τα αυτιά μου! Όλοι καταλάβαινα ότι είμαι πολύ χαρούμενη», σημειώνει και το πρόσωπό της λάμπει.

Πώς ένιωσες όταν για πρώτη φορά πήρες την κατάσταση στα χέρια σου; Την ρωτάμε: «Όταν πιλοτάρισα πρώτη φορά, σοκ κ δέος! Απερίγραπτο συναίσθημα! Εδώ από μόνο του, το να πετάει κάποιος είναι φοβερό. Πόσο μάλλον να οδηγεί το αεροπλάνο. Και όσο το κάνεις τόσο πωρώνεσαι!», απαντά γεμάτη εμφανή ενθουσιασμό.

Όσο για την αίσθηση από εκεί ψηλά, είναι δύσκολο, μας λέει, να το περιγράψει με λέξεις. Σκέφτεται για μια στιγμή και συνεχίζει: «Κοντά θα μπορούσε να είναι η φράση, όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά. Πραγματικά χάνεις τα λόγια σου παρατηρώντας ότι υπάρχει από κάτω σου. Είναι σαν να παρατηρείς την ζωή από ψηλά. Σαν να έχεις βγει σε ένα άλλο επίπεδο. Όσο απλό ακούγεται ή δείχνει τόσο σπουδαίο σύνθετο και σοκαριστικό, με την θετική έννοια, είναι.

Το να διασχίζεις τους ουρανούς με ένα αεροπλάνο, να κάνεις βόλτες και μανούβρες πάνω από το φυσικό χώρο της καθημερινότητας σου, από άλλο όμως ύψος και οπτική, εμένα προσωπικά με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη και θα είμαι ευτυχής αν καταφέρω και πιλοτάρω κάποια στιγμή μόνη. Ζω για την ώρα εκείνη, που θα είμαι μόνη μέσα στο αεροπλάνο και το cockpit θα  είναι δικό μου», υπογραμμίζει η Σοφία Στρατουδάκη.

Ο δρόμος προς την κατάκτηση των αιθέρων είναι μακρύ κι επίπονος. Τα μαθήματα αλλά και τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της απαιτούμενων μαθημάτων, πολλά. Οι δυσκολίες της καθημερινότητας ανάχωμα στην πλήρη υλοποίηση του ονείρου. Η Σοφία όμως είναι αποφασισμένη, κόντρα στις αντιξοότητες, να τα καταφέρει.

«Έχω εφοδιαστεί με εγχειρίδια για εκμάθηση πιλοταρίσματος. Θέλει διάβασμα αρκετό. Όμως όταν κάτι σου αρέσει τίποτα δεν σε σταματά! Το καλύτερο κομπλιμέντο που ακούω τελευταία και μάλιστα συχνά, από διάφορους φίλους και γνωστούς πιλότους είναι, ότι είμαι δυνάμει αεροπόρος ή πιλότος. Μακάρι να τα καταφέρω»… εύχεται για τον εαυτό της η ίδια.

ΔΕΙΤΕ τα βίντεο από τις πτήσεις της ΕΔΩ κι ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις