Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μεσογειακός κυκλώνας πιθανά στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή - Πώς εξελίσσεται ο "Ξενοφών" - Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Μεσογειακός κυκλώνας πιθανά στο Νότιο Ιό...

Προβλήματα και στη Δυτική Ελλάδα

Ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, ένας μεσογειακός κυκλώνας, είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1.800 μέτρα υψόμετρο περίπου.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και την Πέμπτη δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται αύριο να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες - Κρήτη).

Ριπές ανέμων έως 9 μποφόρ σαρώνουν το Ρίο - Κλειστή η πορθμειακή γραμμή και πτώσεις δέντρων - Ο "Ξενοφώντας" πλησιάζει- ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Αναλυτικά:

Συνεχίζεται η κακοκαιρία "Ξενοφών" πλήττοντας σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους (Εικόνα 1) και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1800μ υψόμετρο περίπου. Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν την Τετάρτη 26/09 και την Πέμπτη 27/09 δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οι βροχοπτώσεις την Τετάρτη 26/09 θα έχουν τοπικό χαρακτήρα, κυρίως γύρω από ορεινούς όγκους, με ασθενείς χιονοπτώσεις πάνω από τα 1800μ (Εικόνα 2). Αντίθετα την Πέμπτη 28/09 οι βροχοπτώσεις περιμένουμε να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελ/νησο) και νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες - Κρήτη).

Εικόνα 1. Οι 8 πιο ισχυρές ριπές ανέμου που καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου μαςτο πρωί της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι τις 10:30.

Εικόνα 2. Πρόγνωση εκδήλωσης υετού (βροχόπτωση, χιονόπτωση) την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28/09, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό "ματιού". Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου 1 ή 2 φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο. Η προγνωσιμότητα του Medicane είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σ/Κ, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τη θέση του Medicane το απόγευμα της Παρασκευής 28/09 όπως προβλέπεται την Τετάρτη 26/09.

πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ meteo.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις