Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση της διάβρωσης των ακτών – Συνεργασία Απουλίας & Δυτικής Ελλάδας

Παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη...

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου έγινε στο Μπάρι της Ιταλίας

Ένα μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών μεταξύ Απουλίας και Δυτικής Ελλάδας, για  την προστασία των παράκτιων περιοχών, πρόκειται να εφαρμοστεί μέσω του ευρωπαϊκού έργουTriton και κύριο στόχο θα έχει τη μείωση των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών, η οποία μπορεί να οφείλεται σε φυσικά αίτια, όπως τους θυελλώδεις ανέμους, τα ψηλά κύματα και τα ισχυρά ρεύματα,  είτε σε ανθρωπογενή, όπως η επέκταση των πόλεων, η τουριστική ανάπτυξη και οι υποδομές.

Τα αποτελέσματα που αναμένονται από την υλοποίηση του έργου είναι ένα σύνολο δράσεων για τους φορείς χάραξης πολιτικής και πιο συγκεκριμένα: δημιουργείται ένα διαδικτυακό συμμετοχικό εργαλείο GIS/SIT που θα επιτρέπει στους κατοίκους και τους επισκέπτες να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, ενώ  καθιερώνεται ένα σύνολο κοινόχρηστων δεικτών και εργαλείων υποστήριξης αποφάσεων για την επιχειρησιακή χαρτογράφηση και παρακολούθηση του κινδύνου διάβρωσης των ακτών.

Επίσης, θα υπάρξει ένα νομοθετικό προσχέδιο για την διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας σε θέματα της διαχείρισης των παράκτιων ζωνών, ένα πιλοτικό παρατηρητήριο στον τομέα παρέμβασης για τη δημιουργία κατανοητού κοινόχρηστου τρόπου συλλογής δεδομένων και παρακολούθησης. Παράλληλα, διαμορφώνεται διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το προσωπικό των εμπλεκόμενων φορέων και των επαγγελματικών ενώσεων, καθώς και ένα πρωτόκολλο συνεργασίας για την υιοθέτηση κοινού επιχειρησιακού σχεδίου σε σχέση με  τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, σε επίπεδο Αδριατικής-Ιονίου.

Το έργο Triton όπως αναφέρει ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης και οδηγιών για την άμεση προστασία της βιοποικιλότητας στις παράκτιες περιοχές που επηρεάζονται από τη θαλάσσια διάβρωση και καθιέρωση κατάλληλων περιβαλλοντικών συστημάτων ελέγχου.

Ο συνολικός  προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε  858.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Interreg V-A Greece-Italy Πρόγραμμα 2014-2020, στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 2 «Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση» και επικεντρώνεται στην αναγκαιότητα μείωσης των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών και στη δημιουργία κατάλληλων συστημάτων περιβαλλοντικού ελέγχου.

Στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου, που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2018 στο Μπάρι, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε η Όλγα Γιαννακιτσίδου, στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η Περιφέρεια Απουλίας φιλοξένησε τους εταίρους, στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ARTI).

Η Περιφέρεια της Απουλίας είναι ο κύριος δικαιούχος αυτού του έργου σε συνεργασία με το ιταλικό Ευρωμεσογειακό Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και τρεις εταίρους από την Ελλάδα, τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις