Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ν. Τζανάκος: Ο σεβασμός στον δημόσιο χώρο να ξεκινήσει με την εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας

Ν. Τζανάκος: Ο σεβασμός στον δημόσιο χώρ...

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Πάτρα η δική μας πόλη»

Στην ανακοίνωση του επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Πάτρα η δική μας πόλη» Νίκου Τζανάκου αναφέρεται:

 

Σε μια περίοδο που η Πάτρα καλωσορίζει τους νεοεισαχθέντες φοιτητές στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης, δεν μπορεί παρά να μας αφορά η πρώτη εικόνα που λαμβάνουν από αυτήν.

Ας ρίξουμε μια ματιά γύρω μας: Αφίσες και πανό από εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και μέρες, εβδομάδες ή… χρόνια, δημόσια περίπτερα (με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτό του ΔΗΠΕΘΕ στην πλατεία Γεωργίου) κατεστραμμένα και παρατημένα.

Αν επικαλεστούμε τη νομιμότητα θα πρέπει απλώς να ζητήσουμε από τη Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει την απόδοση προστίμων. Όμως αυτό δεν θα λύσει το παραμικρό. Πρώτα απ’ όλα γιατί τότε η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να ξεκινήσει από τον εαυτό της και το ΚΚΕ, οι οποίοι διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στη συγκεκριμένη παρανομία. Κυρίως όμως γιατί τα πρόστιμα δεν δημιουργούν ούτε σεβασμό στον δημόσιο χώρο, ούτε εκπαιδεύουν τους πολίτες σε μια διαφορετική λογική.

Όσο αντιφατικό είναι ο Δήμος, που υποτίθεται πως νοιάζεται πιο πολύ για τη δημόσια εικόνα της πόλης, να είναι ένας κατ’ εξοχήν ρυπαντής της, άλλο τόσο  αξιοπερίεργο είναι που η ρύπανση του δημόσιου χώρου γίνεται στο όνομα του πολιτισμού ή των πολιτικών και συλλογικών δράσεων που διαφημίζονται.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις αντίστοιχων προβλημάτων, με βανδαλισμούς σε μνημεία ή με άλλες καταστροφές. Όμως ο σεβασμός στον δημόσιο χώρο της πόλης πρέπει να ξεκινά από τους θεσμούς της. Αυτοί θα τηρήσουν πρώτα τις βασικές αρχές αισθητικής και νομιμότητας κι αυτοί θα συντονίσουν όλους τους άλλους.

Η λύση είναι μοναδική. Άμεση εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας που έχει ψηφίσει η πόλη από το 1997. Η σημερινή Δημοτική Αρχή τον έχει απαξιώσει μιας και αν αποφασίσει να τον εφαρμόσει θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την πολιτική ιδεολογία της και τον κομματικό της φορέα. Όταν παλαιότερα εφαρμόστηκε, λειτούργησε με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά δυστυχώς για πολύ λίγο. Μπορούμε σίγουρα να το επιχειρήσουμε ξανά.

Πρόκειται για έναν πρωτοπόρο, ξεκάθαρο και ρεαλιστικό κανονισμό καθαριότητας ο οποίος έχει επικαιροποιηθεί δυο φορές. Καλύπτει τις ανάγκες προβολής δράσεων και εκδηλώσεων και περιλαμβάνει πλάνο για το πώς θα μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει σε κοινόχρηστους χώρους.  Ας σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος κανονισμός είχε υιοθετηθεί από την τότε Ένωση Δήμων και κοινοτήτων και είχε γίνει πρότυπο για δεκάδες ελληνικές πόλεις. Η Δημοτική Αρχή τον έχει παρατύπως αντικαταστήσει με μια σελίδα ‘αριστερής’ παραφιλολογίας στη σελίδα του Δήμου στο Διαδίκτυο

Κάνουμε μία πρόταση: Όσοι πρόκειται να συμμετέχουμε στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, να ξεκινήσουμε από τώρα που είναι ακόμα νωρίς, μία διαδικασία συνεννόησης και δημόσιας αυτοδέσμευσης για την προστασία του δημόσιου χώρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Όχι γενικόλογα, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες που δεν θα αφορούν μόνο τις νομικές προδιαγραφές της κάθε καμπάνιας, αλλά κυρίως την ανάγκη σεβασμού των πολιτών και της πόλης. Αλλά και πως από τις πρώτες ενέργειές μας θα είναι η άμεση επικαιροποίηση και εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις