Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έρχεται ο "Ξενοφών" και φέρνει 10 Μποφόρ στην Πάτρα αλλά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

Έρχεται ο "Ξενοφών" και φέρνει...

Δείτε χάρτες

Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι ανατολικών-βορειοανατολικών διευθύνσεων αναμένεται να επικρατήσουν, όπως είχε προαναγγελθεί, τόσο στις θαλάσσιες όσο και σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας κομίζοντας τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια της Ευρώπης προς την περιοχή μας και προκαλώντας την αναμενόμενη ραγδαία πτώση του υδραργύρου. 
Ειδικότερα, στην δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Νικόλα Σερέτη,  το τριήμερο Τρίτη έως Πέμπτη (πιθανόν και το πρώτο μισό της Παρασκευής) οι ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις της τάξεως των 7-8bf ενώ σε περιοχές υπήνεμες σε αυτούς πλησίον ορεινών όγκων οι ριπές τους να φθάνουν τα 9-10bf (άνω των 90km/h)! Το προλεχθέν ισχύει και για την περιοχή της Πάτρας ιδιαίτερα όσον αφορά τις περιοχές πλησίον του Ρίου καθώς και υπήνεμες περιοχές πλησίον του Παναχαϊκού όρους (π.χ. Ρωμανός, Ελεκίστρα και Νέο Σούλι).

Για σημαντική μεταβολή του καιρού από τα βόρεια κάνει λόγο η ΕΜΥ με κυρία χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φετινου φθινοπώρου «βαπτίστηκε» από τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «Ξενοφών».

Η κακοκαιρία είναι, ως συνήθως, «εισαγόμενη», καθώς η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα, ο οποίος από την Τρίτη θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην ανατολική Μεσόγειο, θα δημιουργήσει τις συνθήκες για σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ.

Ταυτόχρονα, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας.

Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά της χώρας, από 8 έως 12 βαθμούς χαμηλότερα απ' ό,τι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η κακοκαιρία «Ξενοφών», σύμφωνα με το meteo του ΕΑΑ, θα συνεχιστεί την Τετάρτη, με κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τους θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, οι οποίοι τοπικά μπορεί να φθάσουν και τα 10 Μποφόρ.

Λόγω της έντασης των ανέμων, σε αρκετές περιοχές απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα δημιουργηθεί από το απόγευμα της Τετάρτης στα νότια πελάγη, θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ

Α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν την κεντρική Μακεδονία, το βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία και σταδιακά τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, που από το βράδυ της Τρίτης (25-09-2018) θα ενισχυθούν τοπικά σε 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Β. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και βόρεια κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη (26-09-2018) και την Πέμπτη (26-09-2018) αναμένονται τα εξής:   Α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 Μποφόρ.   Β. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Την Πέμπτη (27-09-2018), σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά, βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Την Παρασκευή (28-09-2018), το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018):

Την Παρασκευή (28-09-2018) τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018) θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί:

«Σας ενημερώνω ότι από αύριο Τρίτη και κυρίως Τετάρτη και Πέμπτη θα ενισχυθούν απότομα οι άνεμοι, οι οποίοι θα είναι σφοδροί! Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει απαγορευτικό για τα περισσότερα λιμάνια της χώρας.

Ειδικά την Τετάρτη και την Πέμπτη, η ένταση των ανέμων θα φτάνει και τα 10 Μποφόρ! Δείξτε προσοχή!

Από την Τρίτη θα αρχίσει να πέφτει και η θερμοκρασία. Την Τετάρτη ειδικά θα έχουμε κατά 12°C τουλάχιστον πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με σήμερα Δευτέρα. Βροχές στην Αθήνα περιμένουμε την Πέμπτη. Προσοχή όμως στους ανέμους! Θα με θυμηθείτε...»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις