Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΜΑΓΕΨΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΟΙΝΟ Ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ ΚΙ ΑΣ ΤΟΥ "ΡΑΓΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ"- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

ΜΑΓΕΨΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΟΙΝΟ Ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ ...

Τραγούδησαν Κλαούντια Ντελμέρ, Παναγιώτης Πετράκης, χορωδία Cantelena

«Εραστής της Πάτρας» δήλωσε από τη σκηνή του Αρχαίου Ρωμαικού Ωδείου το βράδυ της Τετάρτης 19/9/2018 ο βετεράνος συνθέτης και μαέστρος Μίμης Πλέσσας με το κοινό που ήταν γύρω στα πεντακόσια άτομα να τον χειροκροτεί θερμά. Το ότι δεν γέμισε το Ωδείο το επισήμανε στο τέλος απευθυνόμενος στο κοινό ο Μίμης Πλέσσας λέγοντας πως αυτό «του ράγισε την καρδιά». Είναι γεγονός πως το βράδυ της Τετάρτης συνέβαιναν κι άλλα όπως η μεγάλη εκδήλωση στο προαύλιο του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα που ήταν και δωρεάν ή το γεγονός πως είχε και ποδόσφαιρο (τον αγώνα της ΑΕΚ) ενώ είχαν προηγηθεί οι δύο παραστάσεις της «Αντιγόνης» με τον Αιμίλιο Χειλάκη και την Αθηνά Μαξίμου που είδαν κοντά στους 1800 θεατές.

Ο Μίμης Πλέσσας πάντως όπως και να έχει το πράγμα είναι μία διαχρονική αξία, μία αξιοθαύμαστη περίπτωση από μόνος του. Να συμπληρώνεις σε λίγο καιρό (στις 12 Οκτωβρίου) τα 94 σου χρόνια και να είσαι για 80 λεπτά συνεχώς στη σκηνή παίζοντας πιάνο και τις μελωδίες που ο ίδιος έχεις γράψει και έχει αγαπήσει το πανελλήνιο, αφήνοντας τες αιώνια "προίκα", αξίζει το σεβασμό μας.

Πράγματι, παρότι η συναυλία δεν ήταν κάτι το ξεχωριστό και πλούσιο (ίσως να έπρεπε εκτός του πιάνου να υπάρχουν 1-2 ακόμη μουσικά όργανα), ορισμένα κομμάτια παρουσιάστηκαν μισά όπως έγινε και μετά το μπιζάρισμα με το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» ή η παρουσία της εξαιρετικής Πατρινής χορωδίας Cantelena που τα 30 μέλη της μαζί με την μαέστρο τους Ελένη Παπαδοπούλου Αραβαντινού, ήσαν και κομψά ντυμένα, να ήταν απλά συνοδευτική (οι χορωδοί είπαν μόνοι τους με τον Μίμη Πλέσσα στο πιάνο το «Καμαρούλα μια σταλιά») εν τούτοις το όλο αποτέλεσμα ήταν γλυκό, ο κύριος Πλέσσας αεικίνητος στο πιάνο (μόνο όταν σηκώθηκε για να φύγει εκτός σκηνής περπάτησε υποβασταζόμενος από τον ερμηνευτή Παναγιώτη Πετράκη) και η αίσθηση των τραγουδιών αυτών μοναδική καθώς έχουν κερδίσει τη μάχη με το χρόνο και την αγάπη του κόσμου.

Η έκπληξη της βραδιάς θα λέγαμε πως ήταν η λυρικών αποχρώσεων ερμηνεύτρια Κλαούντια Ντελμέρ με ρίζες από Πολωνία και Ιταλία, πολιτογραφημένη πλέον Μεσσήνια, η οποία φτάνοντας σε ψηλές νότες, εντυπωσίασε τους περισσότερους. Από τις καλύτερες στιγμές της όταν είπε το «Τι σου ‘κανα και πίνεις» ή το παραδοσιακό «Κόκκινα χείλη φίλησα κι έβαψε το δικό μου».

Το κοινό με τις ηλικίες των 50, 60 και 70 να κυριαρχούν, σιγοτραγούδησε κομμάτια όπως το «Άγαλμα», το «Ξημερώνει Κυριακή» ή το «Τόσα καλοκαίρια» που είχε πρωτοπεί ο Δάκης πριν 50 χρόνια και ερμήνευσε εξίσου καλά ο Παναγιώτης Πετράκης, το πανύψηλο γαλανομάτικο παιδί, όπως τον χαρακτήρισε ο Μίμης Πλέσσας. Ο αγαπητός συνθέτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και ανθρώπους των επιστημών και της τέχνης που ήσαν παρόντες στις κερκίδες του Αρχαίου Ωδείου αλλά και τη σύζυγο και στυλοβάτη του, Λουκίλα Καρέρ που ντυμένη στα λευκά τον παρακολουθούσε από τις πρώτες θέσεις. «Μόλις πάμε σπίτι θα αρχίσει να μου λέει, αυτό απόψε δεν το έκανες καλά», είπε με χιούμορ ο Μίμης Πλέσσας.

Όταν άλλοι στην ηλικία του έχουν προ πολλού σταματήσει την ενασχόληση με την τέχνη τους, ο Μίμης Πλέσσας που μέσα στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής πέρασε αριστούχος στο πανεπιστήμιο και σπούδασε χημικός, κάνοντας περήφανη την μητέρα του που έμελλε να χάσει τότε νεότατος, (γεγονός που τον στιγμάτισε) για να τον κερδίσει τελικά η μουσική, καταφέρνει με την ενέργεια και ζωτικότητα του να μας δίνει μαθήματα ζωής και θάρρους. Και μόνο γι’ αυτό τον ευχαριστούμε.

*Η συναυλία ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα του 37ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, ο πολιτιστικός σύμβουλος του οποίου Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος ήταν παρών στο Αρχαίο Ωδείο.

Οι φωτ. είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture