Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

H «οδύσσεια» μιας φορολογικής ενημερότητας και οι δύο υπάλληλοι - φωτεινές εξαιρέσεις στην Α΄ ΔΟΥ Πατρών

H «οδύσσεια» μιας φορολογικής ενημερότητ...

Δυστυχώς η κρίση δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ...βαθύ ελληνικό κράτος

Πρωί Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου 2018. Πηγαίνω στην Α΄ ΔΟΥ της Πάτρας για να πάρω φορολογική ενημερότητα για συμβολαιογραφικούς λόγους. Έχω ρωτήσει από την προηγούμενη ημέρα τον λογιστή και μου εξηγεί ότι πιθανόν να μου ζητήσουν να πληρώσω την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου), παρότι δεν έχει λήξει ακόμη η ημερομηνία. Κι αν νομίζετε ότι μπορείτε εν έτει 2018 να βγάλετε φορολογική ενημερότητα ηλεκτρονικά, δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Κατευθύνομαι στην γκισέ όπου πληροφορούμαι, αφού γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος ότι υπάρχει μια οφειλή μου και μάλιστα υψηλή, συγκεκριμένα 935 ευρώ από το 2014.

Πήγα στον Δήμο της Πάτρας να πληρώσω μια κλήση και στενοχωρήθηκα

Όταν ρωτάω πώς προκύπτει αυτή η οφειλή και γιατί δεν την ξέρει ο λογιστής μου, μαθαίνω έκπληκτη ότι σωστά ο λογιστής μου δεν μπορεί να την δει γιατί ο κλειδάριθμος που έχει δεν του το επιτρέπει. Μόνο στην εφορία μπορούν να δουν αυτό το «κρυφό» μου χρέος.

Και γιατί τότε δεν εμφανίζεται ως οφειλή στην ετήσια φορολογική μου δήλωση; Μα γιατί η δήλωσή μου αφορά το τρέχον έτος. Και πώς θα μπορούσα εγώ να ανακαλύψω αυτό το «κρυφό» χρέος μου προς την εφορία, εφόσον ούτε ο λογιστής μου το βλέπει, ούτε στο εκκαθαριστικό μου εμφανίζεται;

Ε, χρειάστηκε να ζητήσω φορολογική ενημερότητα για να το μάθω.

Και δεν ήμουν η μόνη. Η διπλανή μου που επίσης έχει έρθει για ενημερότητα ανακαλύπτει ότι με τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου της  εμφανίζεται ένα μερσεντές που δεν γνωρίζει, ενώ το δικό της αμάξι φέρεται ως ανασφάλιστοκατά την εφορία, ενώ μια άλλη κυρία ανακαλύπτει αίφνης ότι λόγω του συζύγου της με τον οποίον έχει πάρει διαζύγιο υπάρχει ένα χρέος που την ακολουθεί μια δεκαετία πίσω. Κι άλλα πολλά τέτοια «κρυφά» χρέη που αν δεν χρειάζονταν φορολογική ενημερότητα δεν θα ανακάλυπταν ποτέ. Γιατί ούτε οι λογιστές τους μπορούν να δουν.

Μην νομίζεται ότι η οδύσσεια τελειώνει εδώ...

Για να πάρω την φορολογική ενημερότητα χρειάστηκε να καταθέσω τραπεζική επιταγή στην τράπεζα με όλο το ποσό (δυνατότητα ρύθμισης δεν υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις), να πάω στην Γ΄ ΔΟΥ Πατρών να κάνω αίτηση για αλλαγή στοιχείων ταυτότητας (είχα κάνει το λάθος να αλλάξω ταυτότητα πρόσφατα), να επιστρέψω στην Α΄ ΔΟΥ για να καταθέσω την επιταγή που πήρα από την τράπεζα, να συμπληρώσω τα ΑΤΑΚ των ακινήτων που ήθελα να κάνω δωρεά στην συμβολαιογράφο και τελικά να πάρω την ενημερότητα.

Α, αν δεν ήθελα να κάνω δωρεά αλλά μου έκαναν π.χ. δεωρά ή αγόραζα ένα ακίνητο δεν χρειαζόταν να πληρώσω το "κρυφό" μου χρέος!!!!

Όλα τα παραπάνω που σε στοιχειωδώς ανεπτυγμένες χώρες τα κάνεις on line εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα χρειάστηκε να απασχοληθούν 5 υπάλληλοι σε τρεις υπηρεσίες, και μια ημέρα άδεια από τη δουλειά του συναλλασσομένου πολίτη.

Το γιατί βεβαίως δεν ενημερώνεται η Εφορία από την Αστυνομία αυτόματα για τα νέα στοιχεία ταυτότητας και χρειάστηκε να συμπληρώσω δύο αιτήσεις (η πρώτη από λάθος της υπαλλλήλου μου έδειξε λάθος στίβα αιτήσεων) είναι απορίας άξιον.

Το πραγματικά θετικό της υπόθεσης είναι ότι μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα γραφειοκρατίας, υπάρχουν και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις. Άνθρωποι που παρά τον καθημερινό παραλογισμό των υπηρεσιών στις οποίες εργάζονται, δεν χάνουν την διάθεσή τους να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, είναι ευχάριστοι και νοιάζονται πραγματικά. Η Μαρία Παπαδοπούλου στις Ενημερότητες της Α΄ ΔΟΥ Πατρών και  ο Κωνσταντίνος Γιολδάσης σε Διπλότυπο – Ρυθμίσεις επίσης στην Α΄ ΔΟΥ Πατρών είναι δύο από αυτές τις φωτεινές εξαιρέσεις που με ουρές εξαγριωμένων πολιτών μπροστά τους δεν χάνουν το χαμόγελό τους και είναι πάντα εξυπηρετικοί.

Σπάνιο αλλά συμβαίνει.

N.NT.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις