Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το ειδυλλιακό τοπίο παραλιών του Ιονίου κρύβει κινδύνους, λένε Καθηγητές του ΑΕΙ Πατρών- Δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι

Το ειδυλλιακό τοπίο παραλιών του Ιονίου ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Χρειάζεται να ληφθούν μέρα

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν ουσιαστικά καθηγητές Γεωλόγοι του Πανεπιστημίου Πατρών την κατολίσθηση που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην φημισμένη παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, τονίζοντας ότι σε τέτοιου τύπου φυσικά τοπία με κατακόρυφη κλίση που υπόκεινται σε όλες τις καταπονήσεις του περιβάλλοντος (βροχές, θάλασσας, σεισμοί κ.α.) ο βαθμός επικινδυνότητας είναι μεγάλος.

Όπως μας εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της αχαϊκής πρωτεύουσας, Νίκος Δεπούντης, ανεξάρτητα με το εάν υπάρχουν σχετικές μελέτες ή όχι εύκολα κανείς διαπιστώνει ότι ο κίνδυνος στο «Ναυάγιο» είναι υπαρκτός και μεγάλος. Για τον λόγο αυτό επισημαίνει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί από καιρό όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο σημείο ώστε να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα με τους επισκέπτες. «Έπρεπε να υπάρχει σαφής προειδοποίηση στο σημείο αλλά και στις βάρκες που μεταφέρουν εκεί τους τουρίστες.

Να εξηγείται η κατάσταση σε όλους υποχρεωτικά πριν ξεκινήσουν και αν αυτά δεν επαρκούν να έχει τοποθετηθεί κάποιου τύπου περίφραξη που να κρατάει τους πάντες μακριά από τα βράχια», τονίζει ο κ. Δεπούντης. Αναφορικά με την επόμενη μέρα ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών εξηγεί ότι τεχνικά πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν στα βράχια του «Ναυαγίου» όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση προστατευτικών διχτύων, ενός πλέγματος δηλαδή με βραχοπαγίδες που δεν θα επέτρεπαν πιθανούς τραυματισμούς παραβρισκόμενων.

Ανάμεσα στις τεχνικές λύσεις περιλαμβάνονται και αγκύρια, ενέματα κ.α. ωστόσο το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης θα ήταν μεγάλη, προσθέτει, τόσο οικονομικά αλλά και στο φυσικό κάλλος της παραλίας. «Δεν πιστεύω ότι εξυπηρετεί κάτι. Πρέπει να ζυγίσουμε το κόστος-όφελος μιας τέτοιας κίνησης αλλά πιστεύω ότι δεν ωφελεί. Για μένα το πρωτεύον είναι να πάρει η πολιτεία όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε ο κόσμος να μην πλησιάζει στις πλαγιές», σχολιάζει ο κ. Δεπούντας.

Στην παρούσα φάση οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πώς προέκυψε το συγκεκριμένο περιστατικό. Δεν μπορούν με βεβαιότητα να πουν εάν κάποιος σεισμός που έγινε εκεί πριν κάποιο καιρό είχε επίπτωση στα πετρώματα, ούτε εάν οφείλεται σε κάποια καταιγίδα ή κάτι άλλο. Και τούτο γιατί κανείς δεν έχει κάνει σχετικές μετρήσεις. Αυτό στο οποίο συμφωνούν είναι ότι έπεσε η πλαγιά σε 2-3 σημεία, το ένα πυροδοτούσε το άλλο κι έγινε αυτό που έγινε.

Θεωρητικά μπορεί αυτή η διαδικασία να ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, εάν όμως δεν πάει κάποιος ειδικός εκεί να κάνει επίβλεψη της περιοχής και άλλων περιοχές που μπορούν να καθοριστούν, δεν μπορεί κανείς να πει υπεύθυνα προς την Πολιτεία τι ακριβώς συμβαίνει. Επισημαίνουν παράλληλα ότι θα πρέπει να καταγράφεται η εξέλιξη αυτή της πλαγιάς στη διάρκεια του χρόνου, κάτι όμως που δυστυχώς σήμερα δεν συμβαίνει.

Τονίζουν δε ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει αυτοψία Γεωλόγων στο σημείο ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν νέες μάζες επικίνδυνες να πέσουν, γιατί όταν πυροδοτείται μια τέτοια κατάρρευση μπορεί να πυροδοτήσει κι άλλες.

«Υπάρχει ένας κρίσιμος χρόνος που μπορεί να συμβούν και άλλα τέτοια φαινόμενα. Όσο πιο γρήγορα γίνει η αυτοψία τόσο καλύτερα για να μην επιβαρύνεται η κατάσταση και με κάτι άλλο π.χ. μια δυνατή βροχόπτωση ή ένα σεισμό. Να μην μπουν δηλαδή νέες συνθήκες. Επίσης εάν θέλουμε να είμαστε οργανωμένοι και καλά προετοιμασμένοι πρέπει κάθε χρόνο, σε μερικές από τις επικίνδυνες περιοχές να γίνεται μια επισκόπηση στο ξεκίνημα της θερινής περιόδου», σχολίασε από την πλευρά του μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιάννης Κουκουβέλας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις