Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Oι Πατρινοί που έπαιξαν στο «Λόγω Τιμής» θυμούνται - "Ματιές" στο backstage του αγαπημένου σίριαλ

Oι Πατρινοί που έπαιξαν στο «Λόγω Τιμής»...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Τι λένε κάποιοι από τους Πατρινούς που έκαναν το δικό τους πέρασμα

Κάμερα, πάμε… Ήταν φθινόπωρο του 1996 όταν προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο του "Λόγω Τιμής". Αυτή η παρέα έγραψε τη δική της ιστορία και έκανε πολλούς από εμάς να συγκινούμαστε και τότε και τώρα. Η σειρά αγαπήθηκε πολύ και από τους Πατρινούς ακόμα περισσότερο. Και δικαίως. Έβλεπαν στην τηλεόραση γωνιές και στέκια της πόλης τους , γνωστούς και φίλους να κάνουν τα δικά τους περάσματα από τη  μικρή οθόνη και αυτό τότε δεν ήταν  μικρή υπόθεση. Κάμερες και συνεργεία «καταλαμβάνουν» σημεία του κέντρου της Πάτρας και του Ρίου. Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2019 από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της συνέχειάς του "Λόγω Τιμής, 20 χρόνια μετά" ξυπνώντας μνήμες. Ωστόσο στα νέα επεισόδια Πάτρα είδαμε μόνο μέσα από τα flashback μια και στον νέο κύκλο δεν έγιναν γυρίσματα στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Σήμερα θυμόμαστε τι  είπαν στο thebest.gr πέρυσι, Πατρινοί που συμμετείχαν στα γυρίσματα του 1996 - 1997.

Παλαιό Αρσάκειο στη  Μαιζώνος, που ακόμα λειτουργούσε ως σχολείο, τέρμα σκάλες Αγίου Νικολάου, Ρωμαϊκό Ωδείο, Πλατεία Γεωργίου, Γερμανού, Abya – Yala, Tam Toom στο Ρίο, σκάλες Παντανάσσης, πλατεία Όλγας, Τριών Ναυάρχων με το περίφημο νεοκλασικό, στο τέρμα του πεζόδρομου, Κάστρο Ρίου, πεζόδρομος Γεροκωστοπούλου, Γούναρη, με χιλιάδες καρναβαλιστές να διασκεδάζουν στους ρυθμούς της νυχτερινής ποδαράτης, μαζί με τους πρωταγωνιστές.

Το σενάριο του «Λόγω Τιμής» αρχικά προέβλεπε ως αφετηρία της ιστορίας των παιδιών και πόλη καταγωγής τους τον Βόλο. Αυτόν είχε επιλέξει η Μιρέλλα Παπαοικονόμου. Ο σκηνοθέτης όμως ο Λάμπης Ζαρουτιάδης, είναι Πατρινός. Ζήτησε να αλλάξει η πόλη και αυτή να είναι η Πάτρα. Έτσι και έγινε.

‘Ήξερε εξάλλου την Πάτρα και ήθελε επιπλέον να αξιοποιήσει το καρναβάλι της. Ένας μεγάλος αριθμός Πατρινών κινητοποιείται. Τα γυρίσματα απαιτούσαν κόσμο. Συμμαθητές , συνδαιτημόνες στα μπαρ, παρέες που γλεντούν μετά το τέλος των πανελληνίων, τέρμα στην Αγίου Νικολάου, με την πόλη στο «πιάτο».

Το κέντρο αναστατώνεται και δεν ήταν συνηθισμένο τότε για τους περισσότερους, να βλέπουν από κοντά πώς είναι ένα τηλεοπτικό  γύρισμα. Τόσες κάμερες, τόσες λήψεις, τόσα πάμε και ξαναπάμε μέχρι να βγει η σκηνή όπως έπρεπε.

Μερικοί από τους Πατρινούς που έπαιξαν, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο, με τον  έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι ο από επαγγελματίες, ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης, ο οποίος τότε ήταν στρατιώτης, ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Μίλτος Νίκας αλλά και πολλοί ερασιτέχνες ηθοποιοί και κομπάρσοι.

φωτό από fb σελίδα Logo Timis

φωτό από fb σελίδα Logo Timis

Αν δει κανείς το πρώτο επεισόδιο θα αναγνωρίσει μεταξύ άλλων τον Θανάση Τσέρη και όσο προχωρούν τα επεισόδια κι άλλους πολλούς. Αδύνατον να τους εντοπίσουμε όλους οπότε ενδεικτικά αναφέρουμε επιπλέον τους:

Γιώργο Παναγιωτόπουλο (Gogos)  Άγγελο Πλαστήρα, Γιώργο Μαρκουλάκη, Γιώργο Κοτοπούλη, Ζαφείρη Κοτοπούλη, Λουκία Σιμωνοβίκη, Ολυμπία Λόη, Ηλία Μπακογιάννη, Ηλία Στεφανόπουλο, Κατερίνα Παπαδημητρίου, Μαρία Τοξαβίδη, Τζόρτζια Παπαδοπούλου, Γεωργία Τσούλου, Χρήστο Σιακαμπέτη, Τάκη Κωνσταντινόπουλο– Τσακαμπέτη κ.α.

Παναγιώτης Φαφούτης: «Υπήρχε ορμή και ένα πάρα πολύ ωραίο κλίμα»

Ο Πατρινός σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης θυμάται και λέει στο thebest.gr πως τότε ήταν στρατιώτης και συμμετείχε σε μερικά μόνο γυρίσματα, καθώς οι στρατιωτικές του υποχρεώσεις δεν του άφηναν πολλά περιθώρια.  «Τον Λάμπη Ζαρουτιάδη τον ήξερα . Όταν ήμουν στη σχολή κινηματογράφου είχαμε δουλέψει μαζί και στη συνέχεια, μετά το Λόγω Τιμής, ήμουν βοηθός του σε σίριαλ της Μιρέλλας Παπαοικονόμου. Οι πρωταγωνιστές στο Λόγω Τιμής γνωρίζονταν ήδη , πριν το σίριαλ. Ήταν νέοι ηθοποιοί  και υπήρχε ορμή και ένα πάρα πολύ ωραίο κλίμα».

Δείτε το επεισόδιο στο οποίο παίζει ο Παναγιώτης Φαφούτης

Μίλτος Νίκας : «Είχαμε όλοι μια πολύ ωραία αίσθηση»

Ο ηθοποιός Μίλτος Νίκας είχε έναν από τους περιφερειακούς ρόλους του σίριαλ. Αλλά δεν περιορίστηκε μόνο στα γυρίσματα που έγιναν σε εσωτερικούς χώρους, στην Αθήνα. ‘Έζησε και την διαδικασία των εξωτερικών γυρισμάτων στην Πάτρα.

«Εξαιτίας του Λάμπη κινητοποιήθηκαν πάρα πολλοί. Λειτούργησε και το καρναβαλικό μας ένστικτο και έτσι βρέθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι να εμπλακούν για να μπορέσει να έχει όλο αυτόν τον κόσμο που χρειαζόταν για τα γυρίσματα. Εγγράφτηκε αυτό μέσα στη βιωματική εμπειρία των ανθρώπων. Είχα κάποιον από τους περιφερειακούς ρόλους, αλλά ούτως ή άλλως το έζησα πάρα πολύ και στα γυρίσματα στην Πάτρα, στο καρναβάλι. Ήμουν εμπλεκόμενος σε αυτό και φυσικά το χάρηκα πάρα πολύ. Κοιτάζαμε να βρούμε και κόσμο γιατί τα γυρίσματα στην Πάτρα ήταν απαιτητικά. Όπως και να έχει είχαμε όλοι μια πολύ ωραία αίσθηση. Το σίριαλ , η ιστορία και η ηθοποιοί ήταν πολύ δυνατοί, ώστε ανεξάρτητα από Πατρινούς το αγάπησε όλη η Ελλάδα, αλλά οι Πατρινοί παραπάνω».

photo Φίλιππος Σιούπουλης  από facebook

photo Φίλιππος Σιούπουλης από facebook

Θάνος Τσέρης: «Στα γυρίσματα έφαγα τα φαγητά των πρωταγωνιστών»

Ο Θάνος Τσέρης ήταν από αυτούς που είχαν τη δική τους συμμετοχή. Τον βλέπουμε στο πρώτο επεισόδιο , στο προαύλιο του Αρσακείου, δίπλα στη Αθηνά, (Αγγελική Δημητρακοπούλου). ‘Έχει λιποθυμήσει και λίγο μετά θα ανακαλύψει πως είναι έγκυος.

«Μέχρι να βγει η σκηνή είχε λιποθυμήσει 20 φορές. Οι επαναληπτικές σκηνές ήταν πάρα πολλές και απαιτούσαν χρόνο. Ήταν ωραίο αλλά κουραστικό. Σχεδόν 4,5 ώρες για να βγουν αυτές οι σκηνές Σε ένα διάλλειμα όπου μας έφεραν φαγητό,παρότι ήταν πολύ, θυμάμαι ότι έφαγα και τα φαγητά των πρωταγωνιστών. Ήταν όμως μια απίστευτη και πρωτόγνωρη εμπειρία. Πρώτη φορά βλέπαμε στην πόλη τόσες κάμερες κι εμείς πρώτη φορά συμμετείχαμε σε κάτι τέτοιο. Εγώ δε, ούτε που ήξερα τους πρωταγωνιστές. Θυμάμαι έβαφαν τον Μαρκουλάκη κι έλεγα γιατί δεν βάφετε κι εμένα».

Θάνος Τσέρης φωτό από  fb

Θάνος Τσέρης φωτό από fb

Άγγελος Πλαστήρας: «Θυμάμαι πώς είχε πολύ πλάκα. Οι ηθοποιοί, οι πρωταγωνιστές ήταν όλοι πολύ φιλικoί»

«Ήταν πρωτόγνωρο για μας, πρώτη φορά συμμετείχαμε σε τηλεοπτικά γυρίσματα. Θυμάμαι πώς είχε πολύ πλάκα. Οι ηθοποιοί, οι πρωταγωνιστές ήταν όλοι πολύ φιλικoί. Εγώ συμμετείχα σε γυρίσματα στο τέρμα της Αγίου Νικολάου, εκεί που τελειώνουν οι σκάλες, καθώς και στα γυρίσματα στο Τam –Toom και στην Abya Yala. Γυρίζαμε τις σκηνές πάλι και πάλι. Ξανά ποτά κλπ. Ήταν πολύ όμορφη εμπειρία».

Άγγελος Πλαστήρας, φωτό από fb

Άγγελος Πλαστήρας, φωτό από fb

Tο επεισόδιο στο οποίο συμμετείχε και ο Άγγελος Πλαστήρας

Το σίριαλ είχε «απλωθεί» στην πόλη και με τα γυρίσματα και με την προβολή αυτής. Πολλοί, ανάμεσα στους οποίους και η γράφουσα, δεν ξέραμε όταν βλέπαμε τα γυρίσματα στη διάρκεια της νυχτερινής ποδαράτης, ότι αυτά θα εντάσσονταν  στο τελευταίο επεισόδιο, ούτε γιατί μας ζήτησε αναπτήρα ο Γιώργος Πυρπασόπουλος. Την ίδια ώρα, άλλοι εντός κι εκτός παρέλασης διεκδικούσαν να δουν και να αγκαλιάσουν τους πρωταγωνιστές. Και πολλοί έχουν κάτι να θυμούνται από το backstage με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

 

"Λόγω Τιμής": 8 πράγματα που αν το σήριαλ είχε ... - The Best News

 

"Λόγω Τιμής" επιστρέφει! Αυτό είναι το πρώτο τρέιλερ ... - The Best News

Background

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα λένε οι πρωταγωνιστές της σειράς , όπως και η σεναριογράφος Μιρέλλα Παπαοικονόμου και ο σκηνοθέτης Λάμπης Ζαρουτιάδης στον Κωνσταντίνο Αμπατζή και στο http://longreads.oneman.gr/logw_timis

Μιρέλλα Παπαοικονόμου: “Όταν ξεκίνησα να γράφω το ‘Λόγω Τιμής’ τα δύο μου αγόρια ήταν περίπου στην ηλικία των πρωταγωνιστών. Στο σπίτι μου καθημερινά είχα τους φίλους και τις φίλες τους και παρακολουθούσα τις ιστορίες τους, τα καλαμπούρια τους, τους έρωτές τους και προπάντων τον τρόπο που επικοινωνούσαν και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν όπως και τα παρατσούκλια που έδιναν ο ένας στον άλλον. Έτσι μου ήταν πολύ εύκολο να δημιουργήσω τους δικούς μου ήρωες χωρίς φυσικά να αντιγράψω καμιά ιστορία δική τους. Ο συγκάτοικος του Άλκη στην σειρά άλλωστε, ο Πάνος (σ.σ. Γιώργος Κύρτσης), είναι ο γιος μου, νυν σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Του πρότεινα να παίξει, πέρασε από casting και πήρε τον ρόλο”.

Λάμπης Ζαρουτιάδης: “Δεν είχα σκοπό να κάνω σκηνοθεσία στην τηλεόραση και ζήτησα δύο μέρες από τη Μιρέλλα για να το σκεφτώ. Στο αρχικό σενάριο η παρέα ήταν από το Βόλο. Διάβασα τα δύο πρώτα επεισόδια, μου άρεσαν εννοείται πάρα πολύ και της είπα ότι συμφωνώ με τον όρο να γίνει στην Πάτρα αντί του Βόλου. Είναι η καταγωγή μου από εκεί, ήξερα την πόλη, ήθελα να συνδυάσω και το καρναβάλι που είναι πολύ φολκλόρ και να βρω έναν τρόπο να το εντάξω στη σειρά”.

Λάμπης Ζαρουτιάδης: “Δεν είχε ξεκινήσει να παίζεται ακόμα η σειρά και με έβριζαν στα πρωτοσέλιδα στην Πάτρα επειδή κλείναμε τους δρόμους για τα γυρίσματα. Μόλις άρχισε να παίζεται αλλάξαν άρδην, δεν πίστευαν ότι αυτή που βλέπουν είναι η πόλη τους”.

 

Πυρπασόπουλος: “Στο γύρισμα που κάναμε στην Πάτρα, στο καρναβάλι, κάποια στιγμή κάναμε ένα πλάνο μέσα στον κόσμο, μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, είχε στηθεί και μια κάμερα και μας τραβούσε. Για να δώσω το κάτι παραπάνω στην σκηνή, έφυγα για να βρω έναν καπνογόνο, χάθηκα μέσα στο πλήθος κι ο Λάμπης ανησύχησε ότι θα χάσουμε το πλάνο. Εμφανίστηκα τελευταία στιγμή με ένα καπνογόνο, πήγε να με πνίξει και τελικά με λάτρεψε”.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight