Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Καρναβάλι: Το σημαντικότερο ραντεβού της Πόλης

Καρναβάλι: Το σημαντικότερο  ραντεβού της Πόλης

Του Δημήτρη Τουλιάτου

Το ειδικό βιολογικό  «ξυπνητήρι», που για εμάς τους Πατρινούς χτυπά ετούτες τις μέρες, χτύπησε. Κάπως βραχνά είναι αλήθεια, λιγάκι ξεκούδουνα. Το εκπαιδευμένο μας αυτί όμως, έχει μάθει χρόνια τώρα να ξεχωρίζει αυτό το κάλεσμα.

Είναι κάλεσμα για να νικήσουμε το χειμώνα, να γεννήσουμε ξανά την ελπίδα της άνοιξης και να σηματοδοτήσουμε την προσμονή της ελπίδας.

Αν όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κάποιους λόγους να σκιρτήσουμε  και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά του, σήμερα έχουμε ακόμα έναν. Πρέπει να ξορκίσουμε τον χειμώνα που κατοικεί εντός  μας, τη καταχνιά της ψυχής μας.

Πρέπει να διαπραγματευτούμε  σαν πόλη και σαν κοινωνία ένα  καινούργιο τρόπο λειτουργίας και  συμπεριφοράς και να σταματήσουμε το ταμπούρωμα πίσω από προσωπικές επιλογές και παρεούλες.

Το πιο εύκολο για  όλους, είναι να ακολουθήσουν την  πεπατημένη, χωρίζοντας, αναζητώντας  αφορμή για γκρίνια, κριτική και  μηδενισμό. Έχουμε όμως πλέον  την πολυτέλεια για τέτοια …χόμπι;

Το Καρναβάλι του 2011 μπορεί να γίνει η αφορμή να σκοτώσουμε, (ή έστω να τραυματίσουμε αποφασιστικά) τον κακό μας χαιρέκακο εαυτό, την κακή Πατρινή μας κούτρα.

Εκείνη, που θέλει να αποτύχει ο πεζόδρομος της Ρ. Φεραίου, για να επιχειρηματολογεί εναντίον των νέων δημοτικών υπευθύνων.

Ή, συμπεριφορές που θέλουν να ζήσουμε ένα Καρναβάλι αδιάφορο για να χρεώσουμε είτε κακή προετοιμασία, είτε έλλειψη εμπειρίας.

Ή ακόμα, προσπάθεια για εμπόδια, τρικλοποδιές και παγίδες, ώστε να θριαμβολογήσουμε χαιρέκακα, επί της αποτυχίας, αλλά και να μεγιστοποιήσουμε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη επιτυχία.

Γιατί δεν δοκιμάζουμε  μια φορά να πάμε κόντρα στη μέχρι  τώρα τάση μας; Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία, να νικήσουμε όλοι. Να ξεπεράσουμε  τους εαυτούς μας και να λειτουργήσουμε περισσότερο σαν σύνολο, παρά σαν  άτομα και παρέες.

Η κοινωνία μας έχει δείξει ήδη με πολλούς τρόπους  και με πολλές και διαφορετικές αφορμές, ότι βαρέθηκε την αμετροέπεια, το δήθεν, το παραφουσκωμένο ψέμα.

Γυρίζει την πλάτη  στους φωνασκούντες και εκείνους που τρέφονται και επιβιώνουν με την μιζέρια, την διαίρεση και  τον μηδενισμό. Θέλει ουσία, σεβασμό  και καθαρές κουβέντες.

Το Καρναβάλι, όντας  η εμβληματική εκδήλωση της πόλης, μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα, ένα σημείο μηδέν, μια νέα αφετηρία.

Η απόφασή μας, αλλά και οι ανάγκες των καιρών έχουν οδηγήσει μια νέα γενιά ανθρώπων, που ξέρουν από δρόμο, ξέρουν το παιχνίδι, ξέρουν το θεσμό και μοιράζονται το ίδιο πατρινό dna, γύρω από το ίδιο νοητό τραπέζι.

Εκείνοι έχουν την  υποχρέωση να ακούσουν τη καρδιά, να εμπιστευτούν το ένστικτό και τη συνείδηση τους, αδιαφορώντας για ισορροπίες, για τους πριν και τους μετά.

Και εμείς έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε και να συμμετέχουμε άνευ όρων, άνευ προαπαιτουμένων, άνευ υστερόβουλων σκέψεων.

Ο καθένας με το ρόλο του, ο καθένας με τη «προίκα» του, ο καθένας με τις δυνάμεις του. Κανένας όμως δεν πρέπει να μείνει απών, αμέτοχος, αδιάφορος παρατηρητής. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια.

Το Καρναβάλι μας, είναι το σημαντικότερο ραντεβού της Πόλης. Ας συναντηθούμε επιτέλους. Και που ξέρεις… Μπορεί και να μας αρέσει!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις