Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Ο «ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ» - ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ THEBEST Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ

ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Ο «ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ» - ΜΙΛΗΣ...

«Μ΄αρέσουν οι ακρότητες αλλά το θέμα είναι πώς γίνονται»

Στην Πάτρα όπου έγιναν οι πρόβες του «Αγαμέμνονα» επιστρέφει στις 6 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Στάνκογλου, όπως και όλοι συντελεστές, για μια παράσταση που θα ανέβει στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στις 9.15 μ.μ. Με την πρεμιέρα να γίνεται στις αρχές Ιουλίου στην Επίδαυρο και με μια περιοδεία ανά την Ελλάδα, σε εξέλιξη, ο «Αγαμέμνων», κάνει στάση στην Πάτρα και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ. Ο Γιάννης Στάνκογλου σε ένα διάλειμμα μιλά στο thebest.gr για την πρόκληση να ενσαρκώσει τον Αγαμέμνονα και τον Αίγισθο, για την εξουσία, τον έρωτα, το χρήμα, τα παιδιά.

Παραδέχεται ότι του αρέσουν οι ακρότητες, αλλά με υποσημείωση στον τρόπο που αυτές γίνονται, αποκαλύπτει τι θα έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα αν τον συναντούσε, δεν κρύβει την απαισιοδοξία του όταν η κουβέντα πηγαίνει στην πολιτική και την εξουσία και δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τους γονείς, μάστιγα για τα παιδιά.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, Αγαμέμνων, σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις . Ο Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Η υποδοχή της Κλυταιμνήστρας μοιάζει θερμή, όμως κρύβει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης, που έχει καταστρώσει μαζί με τον Αίγισθο, προκειμένου να εκδικηθεί τη θυσία της Ιφιγένειας, που σφαγιάστηκε για να ξεκινήσουν τα πλοία προς την Τροία. Καθώς η Κλυταιμνήστρα δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και την αιχμάλωτη πριγκίπισσα Κασσάνδρα, ακολουθεί τον κύκλο του αίματος του οίκου των Ατρειδών που ξεκίνησε με την Ιφιγένεια και συνεχίζεται στις επόμενες τραγωδίες της τριλογίας

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, δέχτηκε θερμά  την παράστασή μας και είναι μεγάλη μας  χαρά  για το γεγονός ότι ασχολούμαστε σχεδόν καθημερινά με το συγκεκριμένο κείμενο».

Υπάρχουν κριτικές για την παράσταση οι οποίες είναι κακές. Σας επηρεάζουν;

«Οι κακές κριτικές δεν με επηρεάζουν. Εμείς ως ομάδα και ο Τσέζαρις Γκραουζίνις προσπαθήσαμε όσο γίνεται να μείνουμε πολύ κοντά στο κείμενο, από εκεί και πέρα πάντα θα υπάρχουν κριτικές οι οποίες δεν συμφωνούν  με τη δική μας άποψη. Δεν γίνεται βέβαια μια παράσταση να αρέσει σε όλους. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, όπως ήταν το «Επτά επί Θήβας» όπου ο κόσμος γέμιζε τα θέατρα και μας έλεγε θετικά πράγματα, αλλά κάποιες κριτικές δεν ήταν τόσο καλές».

 

Ενσαρκώνετε τον Αγαμέμνονα, ο οποίος θυσιάζει την κόρη του Ιφιγένεια στην Αυλίδα. Έχετε θυσιάσει κάτι πολύ σημαντικό στο βωμό της προσωπικής σας ζωής ή στoνβωμό του ίδιου του εαυτού σας;

«Στις μέρες μας  δεν ξέρω πόσοι κάνουν θυσίες. Σίγουρα όλοι σίγουρα κάνουμε μικρές θυσίες, αλλά όχι κάτι ουσιαστικό, και ίσως να είναι αυτό που λείπει από τις μέρες μας ,από τους ανθρώπους, από το δικό μας θάρρος. Λίγο πολύ όλοι ζούμε σε μια κοινωνία φοβισμένη, σε μια κοινωνία που μας έχει υπνωτίσει με κάποιο τρόπο. Παρόλα αυτά θέλω να πιστεύω ότι κάνοντας τη δουλειά που κάνω , με τον τρόπο που θέλω να την κάνω, σίγουρα θυσιάζω κάποια άλλα πράγματα στη ζωή μου».

Υπάρχει μια πρόκληση σε αυτή την παράσταση καθώς ενσαρκώνετε και τον Αίγισθο, όπου ο ένας ήρωας είναι εναντίον του άλλου…

«Ήταν ένα στοίχημα, ένα ρίσκο και νομίζω ότι μας βγήκε σε καλό. Αυτό που θέλαμε να καταδείξουμε με τον Τσέζαρις Γκραουζίνις ήταν ότι τελικά η εξουσία, δεν αλλάζει. Τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, αλλά η εξουσία παραμένει ίδια. Μπορεί να είναι ένας εξουσιαστής σίγουρος για τον εαυτό του, να νικάει μετά από δέκα χρόνια πολέμους στην Τροία, αλλά να έχει θυσιάσει ήδη την κόρη του, να τον περιμένει η γυναίκα του και μετά να έρχεται ένας καινούργιος, όπως είναι ο Αίγισθος, ο οποίος σκοτώνει τον Αγαμέμνονα. Την ίδια ώρα όμως και ο ίδιος να μην ξέρει πώς να ασκήσει την εξουσία του, γιατί πολλά πράγματα μένουν ίδια και ο δύσκολα ο κόσμος αλλάζει».

Παρακολουθείτε τα πολιτικά τεκταινόμενα; Aνήκετε στη γενιά στην οποία ανήκει και ο νυν Πρωθυπουργός. Αν τον συναντούσατε τι θα του λέγατε;

«Αυτό που βλέπω και στις μέρες μας και με τους ανθρώπους που μας διοικούν, είναι ότι κάποια στιγμή υπήρχε ελπίδα, κάποια στιγμή χάνεται. Δυστυχώς φτάνω στην κουβέντα που είπα πριν .Ο φόβος μας κάνει να μην γυρίσουμε σελίδα, να μην δούμε τα πράγματα κατάματα, να μην πάρουμε τα μαθήματά μας και να φοβόμαστε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να εμπεριέχει πόνο, αλλά την ίδια στιγμή θα μπορούσε  να δώσει μεγάλη χαρά και μεγάλες προοπτικές σε ανθρώπους, που είναι νεότεροι από εμάς. Αυτό θα  του έλεγα. Να κοιτάξει λίγο περισσότερο τις νέες γενιές, να βρεθούν σε έναν κόσμο και σε μια χώρα που να είναι πιο ελεύθερη, η οποία δίνει στον πολίτη δυνατότητες  να βρει αυτό που θέλει και να χαίρεται όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το φώς, αυτή τη θάλασσα και αυτόν τον αέρα».

Είστε αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί  έστω και σε μικρό βαθμό να επιτευχθεί αυτό;

«Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος είναι η αλήθεια, αλλά αν γίνει ποτέ μια κίνηση τέτοιου είδους, που πραγματικά θα ξεριζώσει πεπαλαιωμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με την παιδεία, η οποία πιστεύω ότι παίζει ρόλο για τα πάντα, ίσως κάποια στιγμή να γίνω. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, αλλά δυστυχώς στις μέρες μας είμαι».

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στην καθημερινότητα; Με τι αγανακτείτε;

«Με ενοχλούν πολλά. Νιώθω και είμαι σίγουρος ότι ζω σε μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου. Το ότι δεν μπορώ να τη χαρώ,  το ότι δεν έχω μια ζωή δομημένη με έναν τρόπο που έχει να κάνει με αυτό το φως, με αυτό τον αέρα και με αυτή τη θάλασσα, και με τον κόσμο ο οποίος έχει μάθει σε ένα πελατειακό καθεστώς, σε ένα φοβικό καθεστώς, όλο αυτό τον κόσμο τον μεταμορφώνει αυτή η κατάσταση, στο να μην δέχεται τον διπλανό του, στο να γίνεται σκληρός, ακραίος και μάλιστα χωρίς να έχει στο μυαλό του τη βάση να γίνει ακραίος. Εμένα οι ακρότητες μ΄αρέσουν, το θέμα είναι πώς γίνονται οι ακρότητες».

Θα σας πως μερικές λέξεις και θα ήθελα το δικό σας σχόλιο, το δικό σας «ισοδύναμο»

Έρωτας: «Είναι  η κινητήριος δύναμη, αλλά δεν διαρκεί πολύ. Κάτι πρέπει να την κάνεις αυτή την κινητήρια δύναμη , κάπου πρέπει να σε οδηγήσει, ώστε να μην σου αφήσει κόμπλεξ, παρά να σου δώσει δύναμη να συνεχίσεις και να αγαπήσεις περισσότερο τη ζωή».

Αγάπη: «Είναι ένα ουσιαστικό πράγμα, που δεν ξέρω ακριβώς τι είναι αλλά σίγουρα όταν το νιώθω είναι κάτι που με ηρεμεί, με ησυχάζει, με ισορροπεί».

Παιδιά: «Ευτυχία, αλλά την ίδια στιγμή θεωρώ ότι οι γονείς, ακόμα κι οι καλύτεροι γονείς για τα παιδιά είναι μια μάστιγα».

Εξουσία: «Όπως λέει κι ο Καλιγούλας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με έναν τέτοιο τρόπο που πραγματικά να σου φτιάξει τη ζωή πολύ πολύ καλύτερη. Δυστυχώς την χρησιμοποιούμε με άλλους τρόπους».

Διασημότητα: «Πέραν του ότι υπάρχουν τα θετικά, του ότι κάποιος κόσμος έρχεται και μου μιλάει για τη δουλειά μου, που είναι πραγματικά πολύ όμορφο, έχει τα καλά της, αλλά έχει και τα κακά της».

Σας ενοχλεί κάποιες φορές; «Όταν θέλω να απομονωθώ κάποιες στιγμές και δεν μπορώ με ενοχλεί. Αλλά κοιτάζω, όσο γίνεται, όταν λέω να απομονωθώ, να υπάρχει πραγματική απομόνωση».

Χρήμα: «Σίγουρα με έναν τρόπο σου δίνει όχι μια ελευθερία, αλλά μια ησυχία, ώστε να κάνεις τα πράγματα τα οποία θέλεις να κάνεις».

Ματαίωση: «Tην έχω αισθανθεί πολλές φορές. Πολύ συχνά το σκέφτομαι και τη νιώθω καθημερινά. Παρόλα αυτά, ευτυχώς έχω βρει αυτό το οποίο μ΄αρέσει να κάνω στη ζωή μου, τη δουλειά μου, έχω δυο παιδιά που τα κοιτάζω στα μάτια και είναι αυτά τα οποία, όταν θα μπω στη σκέψη της ματαίωσης, την ξεχνάω, μου δίνουν μια σφαλιαρίτσα, ας το πούμε έτσι, για να συνεχίσω».

Θάνατος – Ζωή: «Γεννιόμαστε για να πεθάνουμε. Και δεν υπάρχει και ζωή μετά τον θάνατο. Θέλω αυτό το ταξίδι να είναι ουσιαστικό και χωρίς απωθημένα».

Για σας είναι έτσι; «Προσπαθώ. Κάνω ό,τι μπορώ».

Info

 

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «αυτή η ιστορία του Αισχύλου εκφράζει με εκπληκτική δύναμη το παράλογο της ανθρώπινης μοίρας.

Πράγματι, χάνουμε αέναα στον αγώνα με το φόβο μας.

Πράγματι, φτιάχνουμε πολιτείες ασταμάτητα και είμαστε αιχμάλωτοι στις φυλακές που χτίζουμε εκούσια με τα ίδια μας τα χέρια.

Πράγματι, περιμένουμε σωτήρες και όταν τελικά εμφανιστούν συνειδητοποιούμε ότι δεν αξίζουν παρά τον οίκτο μας.

Πράγματι, αυτό που ονομάσαμε "δικαιοσύνη", μας οδηγεί αργά ή γρήγορα στο έγκλημα.

Όλοι είμαστε ένοχοι.

Η τιμωρία είναι αναπόφευκτη.

Ευτυχισμένος είναι εκείνος που κατάφερε ν' απαλλαγεί απ' τις ελπίδες και τις προσδοκίες του και έμαθε την υπομονή.

Ο κόσμος του "Αγαμέμνονα" είναι ζοφερός. Αλλά επιτρέψτε το ταξίδι μας στον κόσμο του να είναι ουσιαστικό και συναρπαστικό, γιατί πιστεύω ότι η οδηγός μας - η Ποίηση - γνωρίζει το δρόμο προς τη χαρά».

 

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: ΤσέζαριςΓκραουζίνις

Σκηνικά – Κουστούμια: ΚέννυΜακΛέλλαν

Μουσική-Μουσική Διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης

Κίνηση: Έντι Λάμε

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Συγκλητική Βλαχάκη

 

Παίζουν:

Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Αργύρης Πανταζάρας, ΙώβηΦραγκάτου

 

Χορός: Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Τάσος Θεοφιλάτος, Πανάγος Ιωακείμ, Δημήτρης Καραβιώτης,  Ηλίας Μενάγιερ, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπανδρέου

 

Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη

Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αλίκη ΔανέζηKnutsen

 

Promophotos: Τάσος Θώμογλου

Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

 

 

Τιμή εισιτηρίου (και προπώλησης):

17 ευρώ γενική είσοδος /  12 ευρώ για φοιτητές-άνεργους ,ΑμεΑ και άνω των 65 ετών

Διάρκεια : 1 ώρα και 40 λεπτά

ΣΗΜΕΙΑ  ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2018

-          ΤΑΜΕΙΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ                           ΤΗΛ  2610 273.613

-          MUSIC STATION – ΣΤΟΛΛΑΣ

Ρήγα Φεραίου 34,                                         ΤΗΛ 2610 222.411

-          ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ DISCOVER

Βούρβαχη 3 και Κορίνθου               ΤΗΛ  2610 624916

-          ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΟΠΤΙΚΑ

Μαιζώνος  92,                                                            ΤΗΛ 2610 274.728

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture