Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί -Επιστρέφουν στην πατρίδα- Αλ. Τσίπρας: Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί -Ε...

Μέχρι τη δίκη τους

20:30 Αύριο μεταβαίνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αδριανούπολη προκείμενου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Στο αεροσκάφος θα επιβαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης για να παραλάβουν τους δύο στρατιωτικούς με ασφάλεια στην πατρίδα.

Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τν διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη 2στραθωτικων θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην απελευθέρωση 2 ελλήνων συνέβαλαν οι συνεχείς προσπάθειες των ελληνικών αρχών και μάλιστα, κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών ως πρώτο ζήτημα κατά τη συνάντησή τους.

 

ΔΕΙΤΕ πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

 

 

20:05 Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν από τότε στις φυλακές της Αδριανούπολης. Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, όπως κάθε μήνα, αυτή την φορά παραμονή της Παναγίας, απεφάνθη ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

 

19:50 Ελεύθεροι μετά από 167 μέρες οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν από τον Μάρτιο στις φυλακές της Αδριανούπολης. Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, παραμονή της Παναγίας απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μάλιστα αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φθάσουν οδικώς μέχρι την Αλεξανδρούπολη και στην συνέχεια, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, θα μεταφερθούν στην Αθήνα. Η μεταφορά τους αναμένεται να γίνει είτε αργά απόψε το βράδυ είτε νωρίς αύριο το πρωί.

 

 

19:20 Τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εν αναμονή της δίκης τους, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης είχαν συλληφθεί τον Μάρτιο κατά την διάρκεια περιπολίας τους στον Έβρο, όταν μπήκαν για λίγα μέτρα σε τουρκικό έδαφος.

«Είναι ελεύθεροι. Θα πάνε στο τμήμα για τους μετανάστες και από εκεί θα φτάσουν στα σύνορα στον Έβρο ή το αργότερο αύριο το πρωί», ανέφεραν στον ALPHA από το περιβάλλον των Τούρκων δικηγόρων των Ελλήνων στρατιωτικών.

Ωστόσο οι δύο στρατιωτικοί δεν «ξεμπλέκουν», καθώς θα υπάρξει δίκη για να κριθεί το «αδίκημα» τους.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.

Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά."

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα πετάξει άμεσα για την Τουρκία προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται καν να παραστούν στη δίκη τους.

Λιτή και συμβολική ήταν αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην αναγγελία της είδησης, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, ότι αποφυλακίστηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία από την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις