Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Επίκεντρο του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Γηροκομειό

Πάτρα: Επίκεντρο του εορτασμού της Κοιμή...

Με θρησκευτική λαμπρότητα θα γιορτάσει το ιστορικό μοναστήρι στις 14 και 15/8/2018

Το Πάσχα του καλοκαιριού όπως ονομάζεται ο Δεκαπενταύγουστος, περιλαμβάνει την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, της μεταστάσεως της από τον κόσμο τούτο της φθοράς στην ολόφωτη χώρα της αιωνίου βασιλείας του Υιού της, Ιησού Χριστού, όπως αναφέρει κείμενο του Ορθόδοξου χριστιανικού περιοδικού «Ο Σωτήρ». Όπως προσθέτει, Μυστήριο ασύλληπτο η αειπαρθενία της όπως και ο ζωηφόρος θάνατος της.

«Μετέστη προς την ζωήν» αλλά δεν εγκατέλειψε τον κόσμο. Έφυγε αλλά είναι τώρα περισσότερο κοντά μας, στον καθένα μας που την έχει ανάγκη.  Η Παναγία που σε ηλικία 15 ετών μνηστεύθηκε τον Ιωσήφ και στα 16 γέννησε τον Ιησού αφού πρώτα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αποκαλώντας την Κεχαριτωμένη της είχε φέρει το χαρμόσυνο μήνυμα, ήταν παρούσα στα φρικτά Πάθη και στην Σταύρωση του Υιού Της ενώ σύμφωνα με την θρησκευτική, εκκλησιαστική παράδοση, έζησε μετά την Ανάληψη του Κυρίου, άλλα 10 χρόνια και σε ηλικία 59 ετών, μετέστη πρὸς τὴν ζωήν. Η Παναγία αναστήθηκε παίρνοντας την μαζί του στους ουρανούς ο Χριστός.

Στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή Παναγίας Γηροκομητίσσης ήδη την Κυριακή 12/8 ένα μεγάλο κύμα κόσμου κατέκλυσε το απόγευμα τόσο το καθολικό όσο και τον προαύλιο χώρο για τα Εγκώμια και τον Επιτάφιο της Παναγίας. Το μοναστήρι έχει την τιμητική του και πλήθος κόσμου αναμένεται ν’ ανέβει έως εκεί στις παρυφές της Πάτρας, στον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο για να προσκυνήσει τη Θεία χάρη της Παναγίας, να σταθεί στην ουρά να ανάψει το κερί του και να πάρει άρτο.

Μητέρα στοργική, καταφυγή των πονεμένων, παρηγορήτρια των απελπισμένων και εμψυχώτρια των αγωνιζομένων, η Παναγία μας είναι έτοιμη κάθε στιγμή να σκουπίσει τα δάκρυα των πενθούντων και των λυπημένων και να αναστήσει και να στηρίξει τους πεσμένους όπως γράφει ο «Σωτήρ».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού στο Γηροκομειό, την παραμονή, δηλαδή την Τρίτη 14 Αυγούστου 2018 στις 18.00 θα ψαλεί ιερά παράκληση στην Παναγία τη Γηροκομήτισσα και στη συνέχεια θα γίνει η έξοδος της θαυματουργής εικόνας για προσκύνημα.

Στις 21.00 το βράδυ θα ξεκινήσει η ιερά αγρυπνία προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου που θα διαρκέσει έως περίπου τις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Αναμένεται να είναι παρών και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος. Ανήμερα την Τετάρτη 15/8/2018 το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Θεία λειτουργία χοροστατούντος και πάλι του Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσοστόμου ενώ στις 18.30 το απόγευμα, θα ψαλεί ιερά παράκληση μετά Θείου κηρύγματος.

*Να προσθέσουμε πως το διήμερο αυτό τα περισσότερα δρομολόγια της γραμμής 1 του αστικού λεωφορείου θα πηγαίνουν Γηροκομειό και Διάκου για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις