Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στις 9 Αυγούστου θα δούμε στην Ελλάδα το «Racer & the jailbird – Μη φέρνεις λουλούδια»

Στις 9 Αυγούστου θα δούμε στην Ελλάδα το...

Με τους Ματίας Σέναρτς και Αντέλ Εξαρχόπουλος

Στις 9 Αυγούστου 2018 θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες το φιλμ «Racer & the jailbird- Le fidele – Μη φέρνεις λουλούδια» του Μίκαελ Ρ. Ρόσκαμ, μ’ ένα γοητευτικό πρωταγωνιστικό δίδυμο, τον Βέλγο Ματίας Σέναρτς και την Ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Αντέλ Εξαρχόπουλος.

Η συγκεκριμένη ταινία είχε συμμετάσχει και προβληθεί στο Φεστιβάλ Βενετίας 2017 (διαγωνιστικό τμήμα) καθώς και στα Φεστιβάλ του Τορόντο και του Λονδίνου.

Διάρκεια: 130 λεπτά.

Διανομή από την Seven Films.

Το φιλμ ενδεχομένως να έρθει και στην Πάτρα.

ΣΥΝΟΨΗ

Όταν ο Τζίνο (τον φωνάζουν Τζίτζι) συναντά τη Μπενεντίκτ (την φωνάζουν Μπίμπι) είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Εκείνη εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση και είναι οδηγός σε αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων. Εκείνος είναι ένας γοητευτικός άνδρας που ενώ δείχνει σε όλα φυσιολογικός, κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό. Αυτό το μυστικό θα θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο και οι ίδιοι θα πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στη μοίρα για να σώσουν την αγάπη τους.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Το «Μη φέρνεις λουλούδια» είναι μια μυθοπλαστική ιστορία έρωτα και εγκλήματος, πόθου και αποτυχίας. Μια αισθηματική τραγωδία ή καλύτερα ένα «Amour Noir». Θεωρώ τη συγκεκριμένη ταινία ως τη δεύτερη της τριλογίας μου σχετικά με το έγκλημα. Κάθε μέρος της τριλογίας, κάθε ταινία της τριλογίας δηλαδή, βασίζεται ελεύθερα σε μια συγκεκριμένη στιγμή της σύγχρονης εγκληματικής ιστορίας του Βελγίου.

Για τη “Μοσχαροκεφαλή – Bullhead” ήταν η μαφία των ορμονών. Αυτήν τη φορά, πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν διάφορες συμμορίες των Βρυξελλών και ο – εξίσου ποτισμένος από αδρεναλίνη – κόσμος των αγώνων αυτοκινήτων. Όπως, όμως, συνέβη και στη «Μοσχαροκεφαλή», έτσι κι εδώ, η ταινία δεν είναι γυρισμένη εστιάζοντας σ' αυτές τις συμμορίες, ούτε αποτελεί μια βιογραφία ενός αληθινού γκάνγκστερ. Το θεμέλιο αυτής της ιστορίας το αποτελεί η αγάπη ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα και το πόσο απίθανο είναι να πάρει σάρκα και οστά η σχέση τους. Η αγάπη τους ματαιώνεται όχι μόνον από τους χαρακτήρες τους και το παρελθόν τους αλλά και από τα χτυπήματα της μοίρας.

Σε συνέντευξη του, ο σκηνοθέτης Μίκαελ Ρ. Ρόσκαμ - Roskam ή Michaël Reynders όπως είναι το πραγματικό του όνομα ανέφερε πως η ιδέα για την ταινία, ξεκίνησε «καθώς έψαχνα για το τι είδους παρελθόν θα μπορούσε να έχει ο Στιβ, ο αδελφός του Τζάκι, του βασικού πρωταγωνιστή στην ταινία “Bullhead”. Ήθελα κάτι που θα μπορούσε να καθρεφτίσει αυτό που έλειπε από τη ζωή του Τζάκι: η πιθανότητα να αποκτήσει οικογένεια, να βιώσει τον έρωτα. Κατ’ αυτήν την έννοια, οι δύο ταινίες λειτουργούν ως δίπτυχο. Έχουν πολλά κοινά σημεία αλλά είναι και εντελώς διαφορετικές».

-              Ποια ήταν η ατμόσφαιρα που θέλατε να έχει η ταινία;

«Ήθελα η εισαγωγή να βγάζει γκλαμουριά, οπότε είπα στον Νικόλα (εννοεί τον Ελληνικής καταγωγής Νικόλα Καρακατσάνης, διευθυντή φωτογραφίας και στις τρεις ταινίες του Ρόσκαμ) να μου δώσει κάτι που να παραπέμπει σε “βρυξελιώτικη Ριβιέρα”. Καταλαβαίνετε πως ήθελα να προκύψει μια αντίφαση. Όλη η ταινία αποτελεί μια αντίφαση. Αυτό που επεδίωκα εξαρχής ήταν να φέρνω σε σύγκρουση τον τόνο και το στιλ της ταινίας. Κι όμως, παρά το γκλάμουρ, η έναρξη χαρακτηρίζεται από μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, η οποία γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή κατά την εξέλιξη της ταινίας».

-              Σας ενέπνευσαν κάποιες συγκεκριμένες ταινίες;

«Ήθελα αυτή η ταινία να αποτελεί το πάντρεμα δύο μεγάλων παραδόσεων: του αμερικάνικου φιλμ νουάρ από τη μια και του γαλλικού αισθηματικού φιλμ από την άλλη. Για μένα αυτή η ταινία αποτελεί τον καρπό του έρωτα της “Έντασης – Heat”, 1995 από τη μια και του “Ένας άνδρας και μια γυναίκα - Un homme et une femme”, 1966 από την άλλη. Και η αφήγηση στην ταινία εμπνεύστηκε από την «Ένταση», αλλά με διαφορετικό τελικά τρόπο.

Η “Ένταση” ουσιαστικά είναι ένα παιχνίδι γάτας – ποντικού ανάμεσα σε δύο άνδρες, έναν μπάτσο κι έναν εγκληματία. Οι γυναίκες στην “Ένταση” είναι δευτερεύουσας σημασίας: μοιάζουν με δορυφόρους που περιστρέφονται γύρω από τους πλανήτες. Για τη δική μου ταινία έκανα την ερωτική ιστορία τον ήλιο κι έβαλα τα εγκλήματα να είναι οι δορυφόροι που στροβιλίζονται γύρω της».

O Michaël Roskam - Michaël Reynders (όπως είναι το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε το 1972 στο Σεντ Τρούιντεν, στο Βέλγιο.

Σπούδασε Ζωγραφική και Σύγχρονη Τέχνη στην Ακαδημία Καλών Τεχνών «St. Lucas» στις Βρυξέλλες. Το 2005 αποφοίτησε από το «Binger Film Institute» στο Άμστερνταμ με μάστερ στη συγγραφή σεναρίου. Δούλεψε ως δημοσιογράφος στη φλαμανδική εφημερίδα «De Morgen». Η ταινία «Μη φέρνεις λουλούδια» είναι η τρίτη μεγάλου μήκους της φιλμογραφίας του.

Προηγήθηκαν οι ταινίες «Μοσχαροκεφαλή» (Rundskop/ Bullhead, 2011) η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ (αλλά και για Σεζάρ) καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και «Η συγκάλυψη» (The Drop, 2014) που ήταν και η πρώτη του αγγλόφωνη ταινία.

Η επόμενη ταινία του θα είναι η (άτιτλη ακόμα) βιογραφία της Sylvia Kristel, την οποία θα υποδυθεί η γνωστή μας από το «Blade Runner 2049», Sylvia Hoeks.

*Ο Matthias Schoenaerts έχει γεννηθεί στις 8 Δεκεμβρίου του 1977 στην πόλη Άντβερπ, στο Βέλγιο. Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ως ηθοποιός την έκανε δίπλα στον πατέρα του, σε ηλικία 13 ετών, στην ταινία «Daens» (1992), η οποία ήταν υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ. Έχει παίξει και στις τρεις ταινίες του Ρόσκαμ. Για την ερμηνεία του στη «Μοσχαροκεφαλή» έχει κερδίσει μια σειρά από βραβεία. Το 2013 κέρδισε το Σεζάρ του πιο ελπιδοφόρου ηθοποιού για την ερμηνεία του δίπλα στη Μαριόν Κοτιγιάρ στην ταινία «Σώμα με σώμα» (De rouille et d'os) του Ζακ Οντιάρ.

Το 2016 έπαιξε με τον Ρέιφ Φαίνς και την Τίλντα Σουίντον καθώς και τη σέξι Ντακότα Φάνινγκ στο "A Bigger Splash - Κάτω από τον Ήλιο" του Λούκα Γκουαντανίνο.

Φέτος, τον είδαμε να παίζει στο «Κόκκινο σπουργίτι» (Red Sparrow, 2017) δίπλα στην Τζένιφερ Λόρενς.

Επίσης έπαιξε τον γιο της Τζέιν Φόντα στο κοινωνικό φιλμ «Our Souls at Night» του Netflix, πλάι και στον θρύλο Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Προσεχώς είναι να τον δούμε στις νέες ταινίες των Τόμας Βίντερμπεργκ και Τέρενς Μάλικ μεταξύ των άλλων, με τίτλους «Kursκ» και «Radegund» αντιστοίχως.

Όσο για την κούκλα Adèle Exarchopoulos έχει γεννηθεί στις 22 Νοεμβρίου του 1993 στο Παρίσι και είναι Ελληνικής καταγωγής. Το 2013, σε ηλικία 20 ετών, έγινε η νεαρότερη σε ηλικία ηθοποιός που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα για την ερμηνεία της στην ταινία «Η ζωή της Αντέλ» (La vie d'Adèle).

Η επόμενη ταινία στην οποία συμμετέχει είναι το «The White Crow» του Ρέιφ Φάινς, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Φάινς, μια ταινία που παρουσιάζει την αυτομόληση του Ρούντολφ Νουρέγιεφ στη Δύση.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture