Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δημοτικές Εκλογές: Από την αρχή στον ΣΥΡΙΖΑ για την Πάτρα μετά την «εμπλοκή» με Παναγιωτόπουλο- Πώς κινείται για την Περιφέρεια

Δημοτικές Εκλογές: Από την αρχή στον ΣΥΡ...

Τρέχουν οι εξελίξεις

Από το «μηδέν» ξεκινάει, φαινομενικά τουλάχιστον, ο σχεδιασμός του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή υποψηφίου Δημάρχου για την Πάτρα, μετά το τυπικό κώλυμα που διαπιστώθηκε ότι υπάρχει με την πιθανή υποψηφιότητα του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου. Ο δημοτικός σύμβουλος Πατρέων κι επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιζόμενοι Πολίτες» μετά την ξαφνική αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, που μεταφέρθηκαν από τον Οκτώβριο του 2019 τον Μάιο του ίδιου έτους, έχει ασυμβίβαστο καθώς εμπίπτει στη διάταξη του «Κλεισθένη» περί «υπευθύνων επιστημονικής λειτουργίας Κέντρων Υγείας».

Κι ενώ αρχικά, εάν οι εκλογές γίνονταν όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών τον Οκτώβριο, προλάβαινε να παραιτηθεί εγκαίρως, καθώς απαιτείται να μην βρίσκεται σε τέτοια θέση ευθύνης 12 μήνες πριν την προσφυγή στις κάλπες, τώρα δεν έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος.

Το γεγονός αυτό αλλάζει σημαντικά τον σχεδιασμό των ανθρώπων του κυβερνόντος κόμματος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, όλα έδειχναν ότι η κοινή πορεία της ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη (η παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές) και των Αγωνιζόμενων Πολιτών με επικεφαλής υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Παναγιωτόπουλο, ήταν σχεδόν σίγουρη.

Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, καθώς όπως πληροφορείται το thebest.gr, το ίδιο πρόβλημα με τον πρώην Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας φαίνεται να αντιμετωπίζουν πολλά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα να έχουν υπάρξει, από διάφορα μέρη της Ελλάδας (και από τη Δυτική Ελλάδα), παρέμβασεις στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να γίνει μια τροπολογία. Στόχος είναι ο χρόνος που δεν θα κατέχει ο υποψήφιος κάποια θέση ευθύνης να περιοριστεί στους έξι μήνες. Έτσι θα λυνόταν ο «γόρδιος δεσμός» της Πάτρας, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή η αλλαγή, για λόγους συνταγματικής τάξης, μπορεί να επιτευχθεί.

Το θέμα εξετάζεται στο ανώτατο επίπεδο, στο μεταξύ όμως οι κινήσεις σε τοπικό επίπεδο συνεχίζονται. Υπάρχουν επαφές και διεργασίες όχι μόνο στο επίπεδο προσώπων αλλά και σε εκείνο των παρατάξεων καθώς πέντε δημοτικές παρατάξεις της Πάτρας (ΡΑΠ, Αγωνιζόμενοι Πολίτες, το Νίκου Τζανάκου, η πρώην του Γιάννη Δημαρά και του Κ. Χριστόπουλος) βρίσκονται σε «ανοικτή γραμμή».

Συζητούν, κάνουν κοινές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις για τα τοπικά ζητήματα και εξετάζουν ακόμα και τον τρόπο ευρύτερης συνεργασίας με δεδομένο ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην με την έλευση της ανόθευτης απλής αναλογικής.

Όμως και στο κομμάτι του επικεφαλής υπάρχουν διεργασίες, επαφές και συζητήσεις με στόχο να αποτελεί η εξεύρεση ενός νέου ανθρώπου που να έχει τα χαρακτηριστικά ενός δημοκρατικού υποψηφίου, με αναφορές στην κεντροαριστερά που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις από «όμορους», προς τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικούς-ιδεολογικούς χώρους.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν το ζήτημα να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και το συντομότερο δυνατόν ώστε το σχήμα που θα δημιουργηθεί αλλά και ο άνθρωπος που θα τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας να έχουν μπροστά τους αρκετό χρόνο για ζυμώσεις με την κοινωνία, προγραμματικές συγκλίσεις με άλλες παρατάξει κτλ.

Το απώτατο χρονικό περιθώριο που έχουν βάλει το κόμμα κεντρικά είναι ο προσεχής Νοέμβριος, η ελπίδα όμως είναι ότι θα έχει υπάρξει απόφαση για την Αχαΐα νωρίτερα.

Την ίδια ώρα εξελίξεις υπάρχουν και σε επίπεδο Περιφέρειας Ελλάδας. Προσφάτως ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τη δημιουργία ενός δικτύου ανθρώπων που θα απαρτίζουν ένα αυτοδιοικητικό σχήμα το οποίο και θα διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασιών με την μορφή παράταξης.

Αυτές οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουν πάρει μια πιο οριστική μορφή με πρόσωπα του χώρου και από τους τρεις Νομού (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) να δηλώνουν την παρουσία τους και την βούλησή τους να συμμετάσχουν.

Αυτό το σχήμα θα πάρει σάρκα και οστά ανεξάρτητα εάν η φημολογία που αναπτύσσεται περί στήριξης του Απόστολου Κατσιφάρα γίνει τελικά πράξη ή όχι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις