Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στη νέα ψηφιακή εποχή του 5G μπαίνει τελικά η Πάτρα- Συμφώνησαν και υπογράφουν Δήμος και Υπουργείο

Στη νέα ψηφιακή εποχή του 5G μπαίνει τελ...

Αποδέχθηκε την πρόταση η δημοτική Αρχή

Άνοιξε πλέον διάπλατα ο δρόμος που επιτρέπει στην Πάτρα να μπει στην νέα ψηφιακή εποχή των ασύρματων δικτύων και να την καταστήσει ένα ισχυρό πόλο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών λόγων των αρχικών ενδοιασμών που εξέφρασε ο Δήμος, οι διαφορές ξεπεράστηκαν και επήλθε συμφωνία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ώστε να υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο συνεργασία.

Το τελικό κείμενο μετά τις τροποποιήσεις που υπήρξαν είναι από την περασμένη Δευτέρα στα χέρια του Δημάρχου Πατρέων Κώστας Πελετίδη και των συνεργατών. Αυτό που απομένει πλέον, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι να πέσουν κι επισήμως οι υπογραφές και να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασική διαφοροποίηση που υπήρξε από την αρχική σύμβαση είναι ότι στα 3 συμβαλλόμενα μέρη (Υπουργείο, Δήμος και Επιστημονικό Πάρκο Πατρών) προστέθηκε και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πλέον, μετά την οριστική συμφωνία, θα αναζητηθεί ο εταίρος εκείνος, η ιδιωτική εταιρεία δηλαδή που θα υλοποιήσει την επένδυση πάντα σε συνεργασία και με την βοήθεια των τεσσάρων εμπλεκόμενων φορέων. Εκ μέρους του Υπουργείου θέμα οικονομικό δεν μπαίνει καθώς αυτό θα το αναλάβει η εταιρεία που θα εκτελέσει το έργο με τους Φορείς να αναλαμβάνουν ο καθένας τα ζητήματα που είναι στην αρμοδιότητά τους.

Το Υπουργείο αναλαμβάνει τα θέματα νομικής φύσεως, ο Δήμος ζητήματα αδειοδοτήσεων κεραιών κ.α., ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Επιστημονικό Πάρκο θα συμβάλλουν με τεχνογνωσία. Παράλληλα το Υπουργείο αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξασφαλίσει για λογαριασμό του Δήμου ένα κονδύλι 50.000 ευρώ για τα πρώτα βήματα του όλου εγχειρήματος ενώ, με καλή διάθεση, θα ενισχύσει την όποια εταιρεία αναλάβει το έργο ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα, ζητώντας αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους, το δήμο κ.α.

Όπως γίνεται κατανοητό η έλευση του δικτύου 5G στην αχαϊκή πρωτεύουσα είναι μεγάλη υπόθεση και όλο το προηγούμενο διάστημα επιστημονικοί φορείς και όχι μόνο της Πάτρας προσπαθούσαν να πείσουν το Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και τους συνεργάτες του για την χρησιμότητά του, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για την πόλη. Και τούτο με δεδομένο ότι υπήρχαν και άλλες πόλεις που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και προσδοκούσαν σε μια άρνησης εκ μέρους της δημοτικής Αρχής για να πάρουν «σειρά».

Όπως εξηγούν επιστήμονες το 5G είναι ουσιαστικά η νέα γενιά των ασύρματων δικτύων ικανά να υποστηρίξουν ένα μεγάλο αριθμό χρηστών και μηχανών. Σε σχέση δε με τα σημερινά 4G δίκτυα θα έχουμε στην πόλη, μετά την ολοκλήρωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων, 10 με 20 φορές ταχύτερες συνδέσεις.

Επίσης ο χρόνος καθυστέρησης στα πλαίσια της επικοινωνίας δύο ή περισσότερων χρηστών θα είναι κάτω από το ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, ενώ η περιοχή κάλυψης μπορεί να έχει μέχρι και χίλιες φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με το υφιστάμενο δίκτυο. Επίσης μιλάμε για 90% εξοικονόμηση  ενέργειας κι έως 100 συσκευές που θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες στο δίκτυο.

Πέραν αυτών οι τεχνολογικές δυνατότητες του 5G δίνουν τη δυνατότητα υλοποίησης μιας σειράς εφαρμογών όπως είναι τα αυτόματα οχήματα (αυτοκίνητα, drones κ.α.), οι έξυπνες πόλεις, η υγεία, η ενέργεια κτλ.

Για παράδειγμα στον τομέα της έξυπνης πόλης, το 5G σημαίνει μια πληθώρα λύσεων στο επίπεδο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης όπως: Έξυπνη στάθμευση και φωτισμός, ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, συλλογή δεδομένων, διαχείριση απορριμμάτων και λύσεις στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Σχετικά δε με την εκπομπή ακτινοβολίας εκτιμάται ότι θα υπάρχει μείωση κατά περίπου 76%.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις