Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη: Χαιρετίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών ως ένα από τους σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας

ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη: Χαιρετίζουμε...

Για το θαλάσσιο μέτωπο είπε: "Η μιζέρια η μικροψυχία δεν ταιριάζουν στην ιστορική αυτή μέρα

Η Δημοτική παράταξη στο Δημοτικό συμβούλιο Πατρέων, ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη κατέθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, Ψήφισμα για το Μακεδονικό όπου αναφέρει πως το Μακεδονικό ζήτημα με το περιεχόμενο που πήρε τα τελευταία 27χρόνια έχει τις αιτίες του κυρίως στην ανατροπή των ιστορικών αποτελεσμάτων του Α΄ και  Β΄ παγκόσμιου πολέμου και του διεθνούς δικαίου που οικοδομήθηκε  πάνω σε αυτά, αλλά και ακόμη πιο πίσω σε όλα τα γεγονότα που κωδικοποιήθηκαν από την ιστορία ως «Ανατολικό ζήτημα».

Αυτό το γεωπολιτικό χώρο από τα Βαλκάνια ως τη Συρία, οι συγκρούσεις για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ηγεμονία έχουν μετατρέψει  σε παγκόσμιο σφαγείο ανελέητης προσφυγιάς και εξαθλίωσης  υλικής και ηθικής της έννοιας του ανθρώπινου είδους.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες της πιο επικίνδυνης παγκόσμιας ρευστότητας και μεταβατικής φάσης ολοκλήρου του κόσμου, οι ηγεσίες των δύο λαών με σημαντικούς κοινούς αγώνες  ενάντια στην οθωμανική φεουδαρχία-αυτοκρατορία αλλά και τη λαίλαπα του ναζισμού άνοιξαν παράθυρο ελπίδας ειρηνικής, δημοκρατικής, προοδευτικής.

Η συμφωνία των Πρεσπών στηρίχτηκε στη διεθνή συνθήκη του Βουκουρεστίου και φυσικά οι διεθνείς συνθήκες αλλάζουν μόνο με πόλεμο και όχι με κραυγές του νέου τύπου εθνικοφροσύνης.

Οι ηγεσίες των  δύο λαών γύρισαν την πλάτη στον σωβινισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον ανιστόρητο  μεγαλοιδεατισμό  αλλά και σε κάθε είδους πολεμοκάπηλες αλυτρωτικές φαντασιώσεις  αποκαθιστώντας έτσι πάνω σε αυτές τις αρχές και την εθνική τους ταυτότητα  ως σύγχρονα έθνη κράτη.

Η συμφωνία των Πρεσπών  αναδύθηκε βέβαια μέσα στη σκληρή περιδίνηση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά δεν ήταν και πρέπει να μην καταλήξει ουρά τους, όπως με λύσσα επιδιώκουν οι δυνάμεις του φασισμού και του ακραίου εθνικισμού και στις δύο χώρες.

Η συμφωνία των Πρεσπών  ξεπέρασε και διεμβόλισε τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Δημιούργησε νέες δυνατότητες για την ενότητα των Βαλκανικών λαών και του ρόλου τους σε προοδευτικές, δημοκρατικές, ειρηνικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στο κόσμο.

Με αυτό το πνεύμα χαιρετίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών σαν ένα από τους σημαντικούς σταθμούς της νεοελληνικής ιστορίας αλλά και της ιστορίας των Βαλκανικών λαών, καταλήγει το ψήφισμα της παράταξης ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη.

*Στο μεταξύ η ίδια παράταξη σε ανακοίνωση της σχετικά με την απόφαση/τροπολογία της κυβέρνησης να παραχωρήσει οριστικά το Θαλάσσιο Μέτωπο στους πολίτες της Πάτρας, μιλά για μία ιστορική μέρα για την πόλη.

Παραδίνεται σήμερα με τροπολογία που κατατέθηκε από την υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το θαλάσσιο μέτωπο  στους πολίτες της Πάτρας.

Ένα διαχρονικό, δίκαιο αίτημα της πόλης γίνεται πράξη μετά από πολύχρονους αγώνες  του πατραϊκού λαού και των φορέων της πόλης και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, εμπαιγμούς και κοροϊδίες  των προηγούμενων κυβερνήσεων. Έχουμε σήμερα μια καθαρή λύση με πλήρη παραχώρηση, που μας επιτρέπει να χαιρόμαστε. Είναι μία μεγάλη μέρα για την Πάτρα. Η μιζέρια η μικροψυχία δεν ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ στη σημερινή ιστορική μέρα.

Μαζί με την υπογειοποίηση του τραίνου που υλοποιείται, μπορεί να απελευθερώσει κρίσιμους χώρους στο ιστορικό κέντρο και όχι μόνο, να επιτρέψει ένα σχεδιασμό ευρείας κλίμακας, που όταν υλοποιηθεί θα αλλάξει την εικόνα της πόλης. Μπορεί να αποτελέσει τη σημαντικότερη αστική παρέμβαση μετά το σχέδιο Βούλγαρη, σχεδόν δύο αιώνες πριν.

Το μέτωπο παραδίδεται για 99 χρόνια με σκοπό να αξιοποιηθεί για πολιτιστικούς, κοινωνικούς και άλλους κοινωφελείς σκοπούς. Προστατεύεται έτσι το φυσικό περιβάλλον από ιδιοτελή επιχειρηματικά μεγάλα  συμφέροντα και παραδίδεται αναπλασμένο και αλώβητο στις επόμενες γενιές.

Η ΡΑΠ πάλεψε τα προηγούμενα χρόνια, συνέβαλε δημιουργικά για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου οράματος και σήμερα μαζί με τους πολίτες, τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης νοιώθει δικαιωμένη. Άμεσα θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει ο διάλογος για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του μέσα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και τη συνέργια όλων των φορέων της πόλης.

Η δημιουργική συμβολή όλων σε αυτή τη διαδικασία είναι αναγκαία. Θα είμαστε όλοι εδώ, παρόντες, σε αυτή τη σπουδαία ευκαιρία για την Πάτρα, αντάξια της ιστορίας της, της κουλτούρας της, αλλά και του μέλλοντος που της αξίζει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις