Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Στέφανος Κορκολής: Στην Πάτρα νιώθω σπίτι μου και έρχομαι με κέφι κάθε φορά

Στέφανος Κορκολής: Στην Πάτρα νιώθω σπίτ...

Ο αγαπητός μουσικός δίνει την Πέμπτη 12/7 το βράδυ τη συναυλία "Η Μουσική είναι μία" στο θεατράκι Μαρίνας

Ο Στέφανος Κορκολής που στις 21.30 το βράδυ της Πέμπτης 12 Ιουλίου 2018 θα παρουσιάσει στο θεατράκι της Μαρίνας, πλάι στο κύμα μία συναυλία με τίτλο «Η μουσική είναι μία» έχοντας μαζί του την ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη που ο Μίκης Θεοδωράκης έχει αποκαλέσει ως «αποκάλυψη μεγατόνων», έχει μία ιδιαίτερη σχέση με την Πάτρα.

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στον πρώτο όροφο του επιβλητικού γωνιαίου κτιρίου του οικοδομικού τετραγώνου Πραπόπουλου στην Κορίνθου και Δημ. Γούναρη όπου στεγάζονται τα γραφεία της Πολυφωνικής Χορωδίας, ο Στέφανος Κορκολής ευγενής και φιλικός, θύμισε στους δημοσιογράφους πως είναι ανιψιός του σπουδαίου συνθέτη μας και μαέστρου Μίμη Πλέσσα, πως 11 χρονών παιδάκι είχε δώσει το πρώτο του ρεσιτάλ κλασικής μουσικής στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων και πως στην Πάτρα έχει αναμνήσεις από συναυλίες που έχει κάνει σε γεμάτα στάδια, συνεδριακά κέντρα (πέρυσι είχε εμφανιστεί μαζί με τη Σοφία Μανουσάκη και την Πολυφωνική Χορωδία στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου) αλλά και στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο. «Στην Πάτρα νιώθω σπίτι μου και έρχομαι με κέφι κάθε φορά», είπε χαρακτηριστικά.

Η επιλογή του θεάτρου της Μαρίνας δεν έγινε τυχαία μιας και το ζητούμενο είναι όπως μας είπε, να μην υπάρχει απόσταση από τον κόσμο που θα έρθει και να γίνεσαι ένα την στιγμή που τραγουδάς και συνομιλείς με τον κόσμο.

Το ρεπερτόριο της βραδιάς θα περιλαμβάνει τραγούδια του Στέφανου Κορκολή, τραγούδια που ο ίδιος έχει γράψει και έχει δώσει σε άλλους καλλιτέχνες όπως στη Δήμητρα Γαλάνη ή την Άλκηστη Πρωτοψάλτη καθώς και τραγούδια και μουσικές που έχει λατρέψει, από Γιαννίδη, Χατζιδάκι και Λοίζο μέχρι Rolling Stones και Σαντάνα.

Το πρόγραμμα πάντως θα περιλαμβάνει και τραγούδια από το cd, έργο ζωής όπως το χαρακτήρισε ο Στέφανος Κορκολής, το «Θαθελα αυτήν την μνήμη να την πω» όπου μελοποίησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη πετυχαίνοντας ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής να μπει και στα ραδιόφωνα όπως έχει συμβεί με το κομμάτι «Ένας Γέρος».

Η παρουσίαση του διπλού cd που είναι μία προσεγμένη έκδοση με χρυσόδετο βιβλιαράκι, έγινε στις 6 το απόγευμα στο Public στην οδό Ερμού στην Πάτρα. Στην ηχογράφηση του πέρυσι συμμετείχε και η Παιδική και Μικτή χορωδία της Πολυφωνικής. Συνολικά έλαβαν μέρος 300 ψυχές, όπως μας είπε ο Στέφανος Κορκολής, ο οποίος αποκάλυψε πως στο να ασχοληθεί με την μελοποίηση Καβάφη τον προέτρεψε ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Είναι καιρός να κάνεις ότι κάναμε εμείς παλιότερα, να βάλουμε την ποίηση στα σπίτια» του είπε ο Μίκης Θεοδωράκης ενώ ο Στέφανος Κορκολής αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο Καβάφης είχε μπει από νωρίς στη ζωή του, απ’ όταν η μεγάλη Δανάη Στρατηγοπούλου είχε χαρίσει την 500η έκδοση των έργων του Καβάφη στη νόνα του.

«Όλα έγιναν κάπως συγκυριακά. Άρχισα να διαβάζω τη ζωή του Καβάφη, να μπαίνω στη ψυχή του. Είναι σημαντικό να καταλάβεις τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει γραφτεί ένα έργο και όχι να πας απλά επιδερμικά. Η ποίηση του Καβάφη έχει και την ιδιαιτερότητα να μην έχει ομοιοκαταληξίες και μέτρο. Επιλέξαμε η πρώτη παρουσίαση του έργου να γίνει στα Καβάφεια, μπροστά σε 400 μελετητές του έργου, στην Όπερα του Καΐρου και μόλις παίξαμε το “Ένας Γέρος” ακούστηκε το “ο Καβάφης τραγουδιέται” και νιώσαμε την θερμή αποδοχή.

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα. Επίσης έγραψε σημείωμα ο μουσικοκριτικός κ. Μονεμβασίτης και ο Πατρινός μελετητής κ. Δασκαλόπουλος. Αν βλέπουμε τον κόσμο να συγκινείται, αυτό είναι η καταξίωση», ανέφερε ο Στέφανος Κορκολής.

Σε άλλο σημείο επαίνεσε την Σοφία Μανουσάκη στην οποία ο Μίκης Θεοδωράκης εμπιστεύτηκε άγνωστα έργα του και τα έκανε χρυσά ενώ και η Μαρία Φαραντούρη την χαρακτήρισε άξια ερμηνεύτρια. «Η Σοφία Μανουσάκη ανήκει στα νέα παιδιά που δεν πάνε σε τάλεντ σώου, που δεν βιάζονται να γίνουν γρήγορα γνωστά. Έχει ερμηνεύσει ποίηση σε μουσική Θεοδωράκη και τώρα στην πρώτη εκτέλεση της μελοποιημένης ποίησης Καβάφη», ανέφερε ο Στέφανος Κορκολής προσθέτοντας πως στη συναυλία της Πάτρας θα έχουν μαζί τους και τον Κωστή Πυρένη στην κιθάρα και τον Βασίλη Δεφίγγο στα πνευστά μουσικά όργανα.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ στην προπώληση και 14 ευρώ το βράδυ της συναυλίας.

Εισιτήρια προπωλούνται στο viva.gr, στο 11876, στα seven spots, media markt, zizu/le patron, στο Θρανίο και στη Γωνιά του βιβλίου.

Η Σοφία Μανουσάκη με τη σειρά της, είπε πως είναι η 3η φορά που βρίσκεται στην Πάτρα, πως θα παρουσιάσουν τραγούδια χωρίς ταμπέλες με μία ενιαία ενορχηστρωτική οπτική από τον Στέφανο Κορκολή, τραγούδια από το 1889 μέχρι σήμερα. Ευχαρίστησε ακόμα τον κ. Κορκολή που την εμπιστεύτηκε γι’ αυτό το έργο ζωής ενώ τόνισε και την μεγάλη ευθύνη. «Μελέτησα εις βάθος και έγινα ένα με τον Καβάφη προκειμένου να βγάλω τα σωστά συναισθήματα στις ερμηνείες και χαίρομαι που ήδη το cd βρίσκεται ψηλά στη λίστα των πωλήσεων», ανέφερε.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολυφωνικής, μαέστρος Σταύρος Σολωμός, τον οποίο και ευχαρίστησε ο Στέφανος Κορκολής υπογραμμίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελείται καλλιτεχνικά στην περιφέρεια.

Ο κ. Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη ευχαρίστησαν και την Ελευθερία Στεργιοπούλου.

Την συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος που τόνισε ότι στόχος της συναυλίας στον ατμοσφαιρικό χώρο της Μαρίνας είναι να μουσικοί και θεατές να γίνουν μία παρέα δίπλα στο κύμα ενώ αναφέρθηκε και στο πρωτόγνωρο γεγονός στα δεδομένα της δισκογραφίας, το μνημειώδες και καλαίσθητο αυτό μουσικό έργο του Στέφανου Κορκολή πάνω σε ποίηση Καβάφη να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων.

Επιμέλεια – ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι φωτ. είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight