Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Πώς γίνεται στην Ελλάδα, να πάσχουν τόσοι πολλοί από έλλειψη βιταμίνης D; Δείτε πώς λειτουργεί και πώς θα την αυξήσετε

Πώς γίνεται στην Ελλάδα, να πάσχουν τόσο...

H βιταμίνη D θέλει τον ήλιο της!

Μα πως γίνεται στην Ελλάδα,  σε μια από τις χώρες με την περισσότερη ηλιοφάνεια, να έχουμε έλλειψη βιταμίνης D; Τι σχέση έχει ο ήλιος με την εν λόγω βιταμίνη; Και τελικά, να βάλουμε αντηλιακό για να μειώσουμε την πιθανότητα μελανώματος  ή να μην βάλουμε για να μην έχουμε έλλειψη βιταμίνης D; Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω ώστε να πάρουμε φόρα για να απαντήσουμε στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα.

Αρχικά, τι είναι οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες, με απλά λόγια, είναι οργανικές ουσίες τις οποίες δεν μπορεί να τις συνθέσει ο οργανισμός, ενώ είναι απαραίτητες για την επιβίωση και την ανάπτυξή του. Έτσι στηριζόμαστε αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Η βιταμίνη D, συγκεκριμένα, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς πήρε το προσδιορισμό «βιταμίνη» κατ’ ευφημισμών, καθώς ουσιαστικά είναι μια ορμόνη.

Πώς λειτουργεί όμως η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη πιο σωστά), παράγεται στο δέρμα του ανθρώπου όταν η ακτινοβολία του ήλιου ενεργοποιήσει ένα πρόδρομο μόριο ( 7- δεϋδροχοληστερόλη), όπου σε αυτό το σημείο είναι ακόμα ανενεργή. Για να ενεργοποιηθεί , θα πρέπει να περάσει πρώτα από το ήπαρ και μετά από τους νεφρούς, ώστε να είναι έτοιμη να δράσει. Δύο είναι οι κύριες δράσεις της: Πρώτον, παίζει κύριο ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου του φωσφόρου και του μαγνησίου, γι αυτό είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη και διατήρηση των οστών και των δοντιών, ενώ η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση και ραχίτιδα. Δεύτερον, σημαντική συνεισφορά έχει στο ανοσοποιητικό σύστημα αφού λειτουργεί σαν ρυθμιστής της σωστής ανάπτυξης και του προγραμματισμένου θανάτου των κυττάρων.  Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα σωστό ανοσοποιητικό σύστημα, πέρα από έναν θωρακισμένο οργανισμό απέναντι σε ιώσεις, σημαίνει και μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης οποιουδήποτε τύπου καρκίνου (πχ μελανώματος).

Άρα, πως προλαμβάνουμε την ανεπάρκεια της στο σώμα μας; Πώς αντιστρέφουμε τυχόν έλλειψή της;

Η βιταμίνη D είναι ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για να μάθουμε ότι η ισορροπία είναι η κύρια λέξη που χαρακτηρίζει τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως είδαμε η ηλιακή ακτινοβολία είναι ο κύριος παράγοντας για την δημιουργία της D. Η έκθεση μας στον ήλιο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με φοβικότητα. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση μας τις μεσημεριανές ώρες ή αν γίνεται, να γίνεται με προστασία. Όμως ένα χρονικό διάστημα της τάξεως της μισής ώρας, πρωί ή απόγευμα, θα ήταν ευεργετικό για το σώμα μας, να το περνάμε κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία.  Επίσης τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D θα μας βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της.
Κύριες πηγές είναι:

  • Σολωμός
  • Σκουμπρί
  • Μανιτάρια
  • Κρόκοι αυγών
  • Γαλακτοκομικά
  • Συκώτι

Τέλος,  τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα κομμάτι της ολιστικής αντιμετώπισης της έλλειψης ή πρόληψης της έλλειψης D. Αν η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ελάχιστη, ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει δραστικά!

Δείτε εδώ τα εξειδικευμένα συμπληρώματα που προτείνει η φαρμακοποιός του UPHARM

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being