Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Ανακαλούνται ορισμένα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη- Η εντολή του ΕΟΦ που έφθασε και στα φαρμακεία της Πάτρας

Ανακαλούνται ορισμένα φάρμακα που περιέχ...

Δείτε τα σκευάσματα που ανακαλούνται

Στην ανάκληση ορισμένων φαρμάκων που περιέχουν την δραστική ουσία βαλσαρτάνη (valsartan) προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, επειδή ανιχνεύθηκε σε αυτά μία πρόσμιξη που μπορεί να προκαλεί καρκίνο.

Σε απόφαση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, εξηγεί ότι τα φάρμακα που αποσύρονται περιέχουν βαλσαρτάνη η οποία παράγεται στο εργοστάσιο Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd, στο Linhai της Κίνας.

Το εργοστάσιο αυτό έχει μπει τις τελευταίες ημέρες στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Και αυτό, διότι η εταιρεία εντόπισε μία πρόσμιξη στην δραστική ουσία βαλσαρτάνη, την οποία προμηθεύει σε ορισμένους  παρασκευαστές που παράγουν φάρμακα με αυτήν.

Η πρόσμιξη είναι η Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (N-nitrosodimethylamine ή σε συντομογραφία NDMA).

Το NDΜA ανήκει στους πιθανούς καρκινογόνους παράγοντες για τον άνθρωπο. Η παρουσία του στη δραστική ουσία ήταν απροσδόκητη και πιστεύεται ότι σχετίζεται με αλλαγές στον τρόπο παρασκευής της.

Η βαλσαρτάνη είναι μία ουσία που χορηγείται για την αντιμετώπιση της αγνώστου αιτιολογίας υπέρτασης (ιδιοπαθής υπέρταση). Χορηγείται επίσης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή έπειτα από έμφραγμα.

Ο ΕΟΦ αναφέρει ότι οι εταιρείες που διαθέτουν τις συγκεκριμένες παρτίδες φαρμάκων πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους για να τις αποσύρουν.

Ο ΕΜΑ εξετάζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη της Zhejiang Huahai. Ενόσω η ανασκόπηση βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εθνικές Αρχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακαλούν τα φάρμακα αυτά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΕΜΑ, η βαλσαρτάνη διατίθεται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες δραστικές ουσίες.

Η ανασκόπησή του καλύπτει όλα τα φάρμακα που την περιέχουν, εφ' όσον αυτή έχει προέλθει από την εταιρεία Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. Ως προφύλαξη, θα εξεταστεί επίσης κατά πόσον ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί και άλλα φάρμακα με αυτήν.

Ο ΕΟΦ δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του αναλυτικό πίνακα των φαρμάκων που αποσύρονται.

Η σχετική εντολή απόσυρσης των σκευασμάτων έχει φθάσει και στα φαρμακεία της Πάτρας.

Ο φαρμακευτικός σύλλογος Αχαίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αναφέρει:

Η πανευρωπαϊκή ανάκληση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) της αντιυπερτασικής φαρμακευτικής ουσίας βαλσαρτάνης σε Ελληνικές και ξένες εταιρίες γενοσήμων που προμηθεύονταν δραστική ουσία από κινέζικη φαρμακευτική εταιρία, αποτελεί ισχυρή σεισμική δόνηση για το μοντέλο ‘γενόσημης’ φαρμακευτικής περίθαλψης που ως άξιος συνεχιστής των πολιτικών των προηγούμενων, η παρούσα Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα συνεχίζει. Η αναπάντεχη, σύμφωνα με τη φρασεολογία του ΕΜΑ, πρόσμιξη καρκινογόνου ουσίας στα σκευάσματα αυτά, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το σημαντικό αυτό γεγονός αποτελεί τρανή απόδειξη για την υποκρισία της δήθεν εξοικονόμησης πόρων πίσω από την καταναγκαστική πλέον για τον ασφαλισμένο επιλογή γενοσήμων, υποκρισία που συγκαλύπτει την επιλογή των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λιγότερο κοινωνικό κράτος και χαμηλότερης ποιότητας φαρμακευτική περίθαλψη. Μνημονιακά μέτρα όπως η παράλογη και σκληρή επιβάρυνση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων, εάν επιλέξουν πρωτότυπο off patent, με ταυτόχρονη επιβάρυνση του φαρμακοποιού με 0,8% αποτελούν όνειδος για την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα η ασυλία που παρέχεται στον ιατρικό κόσμο στο να ‘κλειδώνει’ δήθεν απαραίτητα γενόσημα για χρόνιες νόσους συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της διαπλοκής ιατρικού κόσμου – εταιρειών, εκμηδενίζοντας τα όποια οικονομικά κρατικά οφέλη από την απομύζηση ασφαλισμένων και φαρμακοποιών δημιουργώντας υπερκέρδη σε εταιρείες και περιθώρια για ‘μαύρο’ χρήμα στους ιατρούς.

Η καινοτόμα επιλογή της δραστικής ουσίας ως μέσο συνταγογράφησης εγκλωβισμένη από την παραπάνω δέσμη μέτρων παραμένει νεκρό γράμμα. Οι υπεύθυνοι υγειονομικοί φορείς πρέπει να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση ώστε από τη μία να αυξηθούν οι ποιοτικοί έλεγχοι και οι έλεγχοι βιοδιαθεσιμότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων και από την άλλη να μπει ένα φρένο στο ράλι πατενταρίσματος φαρμακευτικών δραστικών, το οποίο οδηγεί σε πλήρη εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού με βασικό όπλο την υπερσυνταγογράφηση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being