Ανακαλούνται ορισμένα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη- Η εντολή του ΕΟΦ που έφθασε και στα φαρμακεία της Πάτρας

Υγεία+

Δείτε τα σκευάσματα που ανακαλούνται

10/07/2018 01:00

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε ακόμα
ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΟΥ ΡΙΟΥ ΕΩΣ 25/7 - ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ "MAMMA MIA HERE WE GO AGAIN"
Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Καμμένος από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής
Αραχνοφοβία στην Ηλεία -Πέντε άτομα στο Νοσοκομείο
Ανακαλούνται ορισμένα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη- Η εντολή του ΕΟΦ που έφθασε και στα φαρμακεία της Πάτρας Δείτε τα σκευάσματα που ανακαλούνται
 

Στην ανάκληση ορισμένων φαρμάκων που περιέχουν την δραστική ουσία βαλσαρτάνη (valsartan) προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, επειδή ανιχνεύθηκε σε αυτά μία πρόσμιξη που μπορεί να προκαλεί καρκίνο.

Σε απόφαση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, εξηγεί ότι τα φάρμακα που αποσύρονται περιέχουν βαλσαρτάνη η οποία παράγεται στο εργοστάσιο Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd, στο Linhai της Κίνας.

Το εργοστάσιο αυτό έχει μπει τις τελευταίες ημέρες στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Και αυτό, διότι η εταιρεία εντόπισε μία πρόσμιξη στην δραστική ουσία βαλσαρτάνη, την οποία προμηθεύει σε ορισμένους παρασκευαστές που παράγουν φάρμακα με αυτήν.

Η πρόσμιξη είναι η Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (N-nitrosodimethylamine ή σε συντομογραφία NDMA).

Το NDΜA ανήκει στους πιθανούς καρκινογόνους παράγοντες για τον άνθρωπο. Η παρουσία του στη δραστική ουσία ήταν απροσδόκητη και πιστεύεται ότι σχετίζεται με αλλαγές στον τρόπο παρασκευής της.

Η βαλσαρτάνη είναι μία ουσία που χορηγείται για την αντιμετώπιση της αγνώστου αιτιολογίας υπέρτασης (ιδιοπαθής υπέρταση). Χορηγείται επίσης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή έπειτα από έμφραγμα.

Ο ΕΟΦ αναφέρει ότι οι εταιρείες που διαθέτουν τις συγκεκριμένες παρτίδες φαρμάκων πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους για να τις αποσύρουν.

Ο ΕΜΑ εξετάζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη της Zhejiang Huahai. Ενόσω η ανασκόπηση βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εθνικές Αρχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακαλούν τα φάρμακα αυτά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΕΜΑ, η βαλσαρτάνη διατίθεται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες δραστικές ουσίες.

Η ανασκόπησή του καλύπτει όλα τα φάρμακα που την περιέχουν, εφ' όσον αυτή έχει προέλθει από την εταιρεία Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. Ως προφύλαξη, θα εξεταστεί επίσης κατά πόσον ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί και άλλα φάρμακα με αυτήν.

Ο ΕΟΦ δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του αναλυτικό πίνακα των φαρμάκων που αποσύρονται.

Η σχετική εντολή απόσυρσης των σκευασμάτων έχει φθάσει και στα φαρμακεία της Πάτρας.

Ο φαρμακευτικός σύλλογος Αχαίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αναφέρει:

Η πανευρωπαϊκή ανάκληση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) της αντιυπερτασικής φαρμακευτικής ουσίας βαλσαρτάνης σε Ελληνικές και ξένες εταιρίες γενοσήμων που προμηθεύονταν δραστική ουσία από κινέζικη φαρμακευτική εταιρία, αποτελεί ισχυρή σεισμική δόνηση για το μοντέλο ‘γενόσημης’ φαρμακευτικής περίθαλψης που ως άξιος συνεχιστής των πολιτικών των προηγούμενων, η παρούσα Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα συνεχίζει. Η αναπάντεχη, σύμφωνα με τη φρασεολογία του ΕΜΑ, πρόσμιξη καρκινογόνου ουσίας στα σκευάσματα αυτά, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το σημαντικό αυτό γεγονός αποτελεί τρανή απόδειξη για την υποκρισία της δήθεν εξοικονόμησης πόρων πίσω από την καταναγκαστική πλέον για τον ασφαλισμένο επιλογή γενοσήμων, υποκρισία που συγκαλύπτει την επιλογή των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λιγότερο κοινωνικό κράτος και χαμηλότερης ποιότητας φαρμακευτική περίθαλψη. Μνημονιακά μέτρα όπως η παράλογη και σκληρή επιβάρυνση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων, εάν επιλέξουν πρωτότυπο off patent, με ταυτόχρονη επιβάρυνση του φαρμακοποιού με 0,8% αποτελούν όνειδος για την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα η ασυλία που παρέχεται στον ιατρικό κόσμο στο να ‘κλειδώνει’ δήθεν απαραίτητα γενόσημα για χρόνιες νόσους συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της διαπλοκής ιατρικού κόσμου – εταιρειών, εκμηδενίζοντας τα όποια οικονομικά κρατικά οφέλη από την απομύζηση ασφαλισμένων και φαρμακοποιών δημιουργώντας υπερκέρδη σε εταιρείες και περιθώρια για ‘μαύρο’ χρήμα στους ιατρούς.

Η καινοτόμα επιλογή της δραστικής ουσίας ως μέσο συνταγογράφησης εγκλωβισμένη από την παραπάνω δέσμη μέτρων παραμένει νεκρό γράμμα. Οι υπεύθυνοι υγειονομικοί φορείς πρέπει να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση ώστε από τη μία να αυξηθούν οι ποιοτικοί έλεγχοι και οι έλεγχοι βιοδιαθεσιμότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων και από την άλλη να μπει ένα φρένο στο ράλι πατενταρίσματος φαρμακευτικών δραστικών, το οποίο οδηγεί σε πλήρη εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού με βασικό όπλο την υπερσυνταγογράφηση.

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 10/07/2018 01:00

Τυπώθηκε: 16/07/2018 21:34

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/492961

thebest.gr © 2018


Ερευνητές από την Πάτρα ανίχνευσαν πρωτεΐνη με ογκοκατασταλτική δράση
Μια  νέα πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην καρκινογένεση ανακάλυψαν πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Η πρωτεΐν...

Ν. Μπαϊκούσης στο thebest.gr: «Όλη μου η ζωή κινείται γύρω από μια καρδιά ή μέσα σε μια καρδιά ή μέσα σε πολλές καρδιές»
Ο Νίκος Μπαϊκούσης είναι ένας καρδιοχειρουργός με περγαμηνές, απόλυτα αφοσιωμένος στην ιατρική επιστήμη.Έλκει την ...


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

"Εφυγε" η πατρινή Νέλλη Βουτσινά, μόλις στα 50 χρόνια της "Εφυγε" η πατρινή Νέλλη Βουτσινά, μόλις στα 50 χρόνια της
Πέθανε ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Σωκράτης Πέθανε ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Σωκράτης
Έφυγε ένας θαυμάσιος δάσκαλος, ένας εξαιρετικός άνθρωπος- Θλίψη για το θάνατο του Χρήστου Δήμου Έφυγε ένας θαυμάσιος δάσκαλος, ένας εξαιρετικός άνθρωπος- Θλίψη για το θάνατο του Χρήστου Δήμου
Πάτρα: Έφυγε στα 49 του ο Γιώργος Μιχαλόπουλος της οικογένειας του Εντελβάις Πάτρα: Έφυγε στα 49 του ο Γιώργος Μιχαλόπουλος της οικογένειας του Εντελβάις
35χρονος έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και σκοτώθηκε 35χρονος έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και σκοτώθηκε
Πάτρα: Κι όμως αυτός ο μικρός παράδεισος με το γρασίδι, τα γλυπτά και τα δέντρα είναι δίπλα μας- ΦΩΤΟ Πάτρα: Κι όμως αυτός ο μικρός παράδεισος με το γρασίδι, τα γλυπτά και τα δέντρα είναι δίπλα μας- ΦΩΤΟ
Σωκράτης Κόκκαλης Jr: Ο χαμός του γελαστού παιδιού σκόρπισε ανείπωτη θλίψη Σωκράτης Κόκκαλης Jr: Ο χαμός του γελαστού παιδιού σκόρπισε ανείπωτη θλίψη
Σωκράτης Κόκκαλης junior: Ο έρωτας και η σχέση με την κόρη γνωστού εκδότη Σωκράτης Κόκκαλης junior: Ο έρωτας και η σχέση με την κόρη γνωστού εκδότη
Αυτοκτόνησε 22χρονος για ερωτικούς λόγους, άφησε σημείωμα  Αυτοκτόνησε 22χρονος για ερωτικούς λόγους, άφησε σημείωμα
Πάτρα: Νεκρή γνωστή συμπολίτισσα μέσα στο διαμέρισμά της -Εγκληματική ενέργεια "βλέπει" η Ασφάλεια- ΔΕΙΤΕ τι λέει στο thebest.gr η ιατροδικαστής Πάτρα: Νεκρή γνωστή συμπολίτισσα μέσα στο διαμέρισμά της -Εγκληματική ενέργεια "βλέπει" η Ασφάλεια- ΔΕΙΤΕ τι λέει στο thebest.gr η ιατροδικαστής