Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η δημόσια ιστορική βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας στο Μουσείο Μπενάκη

Η δημόσια ιστορική βιβλιοθήκη Ανδρίτσαιν...

Την έκθεση εμπνεύστηκε, συντόνισε και υλοποίησε η ομάδα Werkraum

Το Μουσείο Μπενάκη και το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με την υποστήριξη της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας και του Συλλόγου  Ελλήνων Επιστημόνων Ελβετίας  εγκαινίασαν την Πέμπτη 28 Ιουνίου μια έκθεση- βιωματική εγκατάσταση, με τίτλο  “ΑΓΑΘΟΦΡΩΝ, Ο ΑΤΛΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ” σε μια εκδήλωση εμπνευσμένη από την τραγική ιστορία του ιδρυτή της Δημόσιας Ιστορικής  Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας. Την έκθεση εμπνεύστηκε, συντόνισε και υλοποίησε η ομάδα Werkraum”.

Το έτος 1840 συσκευάζονται 3.696 σπάνιοι τίτλοι βιβλίων τοποθετημένοι πολύ προσεκτικά σε 47 ξύλινα κιβώτια, εγκαταλείπουν τη σοφίτα του έκτου ορόφου της οδού Castillon 12 στο Παρίσι με προορισμό την Πελοπόννησο. Πρόκειται για το έργο ζωής του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου, ο οποίος, μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, αποφασίζει να τα δωρίσει στην γενέτειρα του πατέρα του, την Ανδρίτσαινα, μια από τις πιο σπάνιες ιδιωτικές συλλογές της εποχής.

Ο ίδιος τραυματίζεται κατά την συσκευασία των κιβωτίων και υποκύπτει από τέτανο μόνος στο Παρίσι. Τα  βιβλία συνεχίζουν ορφανά το ταξίδι τους με το καράβι για το Ναύπλιο και μετά από 4 χρόνια δέσμευσης συνέχισαν το ταξίδι τους με τελικό προορισμό την Ανδρίτσαινα  «εις ευδαιμονίαν όλων των κατοίκων της Ανδριτζαίνης και της λοιπής Πελοποννήσου», όπως ο ίδιος έγγραφε  στην επιστολή του.

Η  έκθεση- βιωματική εγκατάσταση  φιλοδοξεί να ξεδιπλώσει το πραγματικό και αφηγηματικό μέγεθος μιας Βιβλιοθήκης, ως Άτλαντα της Μνήμης που ταξιδεύει ανάμεσά μας. Τα  βιβλία  γίνονται μάρτυρες του ταξιδιού αυτού και συνδέουν την αστική καθημερινότητα στην Αθήνα με τον πραγματικό χώρο της συλλογής στην Ανδρίτσαινα, ενός αληθινού θησαυρού κρυμμένου στα βουνά της Πελοποννήσου.

Η  Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου κο Γιώργο Βλασόπουλο, την αντιπρόεδρο κα Διονυσία Βασιλοπούλου και το μέλος κα Μαρία Κονδύλη, καθώς επίσης παρευρέθηκε και η προϊσταμένη κα Αντωνία Βλαχούση.

Στα εγκαίνια της έκθεσης  παραβρέθηκε ο αρμόδιος  Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων  κος  Δημήτρης Μπαξεβανάκης.   Μεταξύ  άλλων  ο Υφυπουργός τόνισε ότι η συγκεκριμένη έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει  ένα αληθινό πνευματικό και πολιτιστικό θησαυρό που βρίσκεται στην ιστορική Ανδρίτσαινα.

Ο κος   Δημήτρης Μπαξεβανάκης εξήρε το έργο που επιτελεί από το 2015 το Εφορευτικό Συμβούλιο, της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης και ιδιαίτερα του Προέδρου του Συμβουλίου κου Γιώργου Βλασόπουλου.  Τόνισε επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας την τελευταία διετία έχει αυξήσει σημαντικά την χρηματοδότηση προς την βιβλιοθήκη και εντός των ήμερών θα δοθεί και έκτακτη χρηματοδότηση των 5.000 €.

Ο κος Γιώργος Βλασόπουλος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε εκ μέρους του Εφορευτικού Συμβουλίου τον Υφυπουργό κο  Δημήτρη Μπαξεβανάκη για την αμέριστη, ουσιαστική  και τη καθοριστική συμβολή του, στην επίλυση των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων της Ιστορικής  Βιβλιοθήκης .

Στα  εγκαίνια  παραβρέθηκε και ο βουλευτής Ηλείας κος Μπαλαούρας Μάκης, Πρόεδρος των οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος είναι κοντά σε κάθε δραστηριότητα της Βιβλιοθήκης και  δήλωσε έκπληκτος από το περιεχόμενο της εκδήλωσης και την διαδικασία παρουσίασης, εκφράζοντας θερμά συγχαρητήρια προς όλους  τους συντελεστές και τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου.

Καθώς   επίσης στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κος Κώστας Μαρίνης  και ο Α΄ Αντιπρόεδρος κος Κώστας Σμυρνής από την Ομοσπονδία των Συλλόγων της Επαρχίας Ολυμπίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανδριτσάνων κος  Θανάσης Θεοχάρης και ο αντιπρόσωπος του Συλλόγου στην Ομοσπονδία κος  Θανάσης  Τράπαλης, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου κ. Παπαγεωργίου Βάσω καθώς και μέλη του εν λόγω Συλλόγου,  πλήθος Ανδριτσάνων και πολλών επισκεπτών..

Η εκδήλωση  εντάσσεται   στο   πρόγραμμα   «Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 ΟΥΝΕΣΚΟ».   Mε τη  στήριξη  του  Δικτύου  Πολιτισμού  του Δήμου  Αθηναίων, με ιδρυτικό δωρητή το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από  29-06-2018   έως και   29-07-2018.

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού  Πειραιώς, Αίθριο

Δ/νση: Πειραιώς  138.

 

Συντελεστές:

Σύλληψη - Συντονισμός: Δάφνη Κοκκίνη

Δημιουργική ομάδα: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Δάφνη Κοκκίνη, Γιώργος Κουρμαδάς, Καρολίνα Μωρέττη

Ηχητική κατασκευή: Κορνήλιος Σελαμσής

Sound Design: Marcel Babazadeh

Φιλολογική επιμέλεια: Μαρία Σκιαδά

Σύμβουλος δραματουργίας: Armin Kerber

Κινηματογράφηση: Γιάννης Χήνος, Άλκηστις Κοκκίνη

Σχεδιασμός ήχου: Marcel Babazadeh

Συνεργάτης στον σχεδιασμό της ηχητικής κατασκευής: Φοίβος Πετρόπουλος

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις