Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο 35χρονος Δημήτρης, πρώην χρήστης μοιράζεται στο thebest.gr την συγκλονιστική ιστορία του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Ο 35χρονος Δημήτρης, πρώην χρήστης μοιρά...

Μήνυμα αισιοδοξίας από τον 35χρονο: Στον ΟΚΑΝΑ έγινα καλύτερος απ΄ ότι πριν μπλέξω με τα ναρκωτικά

Συγκλονίζει η εξομολόγηση του 35χρονου Δημήτρη, ο οποίος πάλεψε για χρόνια, να βγει από τον εφιάλτη των εξαρτήσεων και τα κατάφερε. Συναντήσαμε τον Δημήτρη στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Μας μίλησε για την περιπέτεια του με τα ναρκωτικά αλλά και για το πώς μπόρεσε να ξεφύγει. Μας μίλησε για το πώς είναι η ζωή του σήμερα αλλά και για τα όνειρα του.

"Αυτή είναι η τρίτη μου προσπάθεια. Η πρώτη μου επαφή με την κοινότητα έγινε τον Αύγουστο του 2013. Την απόφαση να έρθω εδώ την πήρα γιατί ένιωθα εγκλωβισμένος και πολύ άσχημα με αυτό που μου συνέβαινε καθημερινά.

Το είχα πάρει απόφαση ότι ήθελα να αλλάξω τη ζωή μου

Έτυχε να είμαι σε μία ενημέρωση προγράμματος, στην μονάδα υποκατάστασης, στο Ρίο. Λειτουργούσε τότε ο χώρος σαν στέκι και ξεκίνησα να κάνω κάποιες συναντήσεις με τους θεραπευτές. Το είχα πάρει απόφαση ότι ήθελα να αλλάξω τη ζωή μου και εντάχθηκα στο πρόγραμμα.

Τότε ήμουν ήδη πέντε χρόνια στη χρήση έχοντας ξεκινήσει από τα 25 μου χρόνια. Για μένα, και με βάση αυτά που γνωρίζω σήμερα δεν έχει σημασία ποια ουσία κάνεις χρήση... αν είναι η α, η β, η γ.  Με όλες μπορεί να συμβεί το ίδιο πράγμα, όπως συνέβη και σε εμένα. Αν ρωτάς, έχω περάσει από όλες τις ουσίες, και γι΄ αυτό λέω πως δεν έχει σημασία.

Έβλεπα στον καθρέφτη κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ήξερα

Η φθορά ήταν καθημερινή και το έβλεπα αυτό. Όταν είσαι χρήστης, βλέπεις τον εαυτό σου να αλλάζει συνέχεια προς το χειρότερο. Είχα πέσει πολύ χαμηλά. Είχα μείνει μόνος μου. Έβλεπα στον καθρέφτη κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ήξερα μέχρι τα 25.

Φοβόμουν ότι θα πεθάνω και ξαφνικά δε μπορούσα να το κάνω άλλο αυτό.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που είναι στη χρήση ναρκωτικών και να του αρέσει. Απλά δε ξέρει τι να κάνει. Θεωρεί ότι δε μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Εγώ το έκανα. Έχω τη στήριξη του πατέρα μου, της γιαγιάς μου και της κοπέλας μου με την οποία είμαστε μαζί εδώ και ένα χρόνο.

Τα χρόνια πριν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών

Πριν τη χρήση, ως άνθρωπος, δεν είχα όρια. Ο,τι και αν μου έλεγες, θα το τολμούσα.

Δεν είχα μάθει να μιλάω για τα προβλήματα μου και να ανοίγομαι. Είδα ότι η χρήση των ναρκωτικών ουσιών με βοηθούσε να μη σκέφτομαι. Με βοηθούσε να κουκουλώνω τα προβλήματα μου.

Τα χρόνια της χρήσης ναρκωτικών ουσιών

Τα χρόνια που έκανα χρήση, δεν τα θυμάμαι. Δεν έκανα τίποτα στη ζωή μου. Είναι απλώς πέντε άσχημα χρόνια της ζωής μου. Τις πρώτες φορές απέτυχα γιατί ίσως δεν ήμουν έτοιμος ώστε να αφοσιωθώ εκατό τοις εκατό στο πρόγραμμα. Είχα πάρει πολλή βοήθεια αλλά δε μπορούσα να την πάρω όλη.

Τα χρόνια που είμαι εδώ, δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα σε ότι κάνω.

 

Τα χρόνια της απεξάρτησης

 

Δε ντρέπομαι και όσοι είναι γύρω μου γνωρίζουν. Είναι κάτι που πολλές φορές το επιδιώκω. Αυτός που θα σε χαρακτηρίσει ενώ κάνεις χρήση, θα σε χαρακτήριζε έτσι κι αλλιώς… ό,τι κι αν έκανες. Είναι στον άνθρωπο αυτό.

Οι γείτονες μου, για παράδειγμα, χαίρονται για εμένα. Αυτός που θα με χαρακτηρίσει  και για κάτι άλλο, θα έβρισκε να πει.

Στο πρόγραμμα δε μιλάς μόνο για τα ναρκωτικά αλλά και για άλλα θέματα της ζωής σου και πιστεύω ότι ως άνθρωπος  είμαι καλύτερος απ΄ ότι πριν μπλέξω με τα ναρκωτικά. Έχω μάθει να διαχειρίζομαι πράγματα στη ζωή μου που πριν τη χρήση δε μπορούσα.

Από εδώ και πέρα είμαι πολύ αισιόδοξος. Ο πρώτος μου στόχος είναι να ολοκληρώσω τη θεραπεία μου εδώ και να αποφοιτήσω.

 

Αν ζητήσεις βοήθεια, θα την πάρεις, Κι αν την πάρεις, θα αλλάξεις

 

Από εκεί και πέρα, είναι το όνειρό μου που δεν είναι μεγάλο. Είναι να έχω μία φυσιολογική ζωή με την κοπέλα μου, να μπορέσω μπω σε ένα σπίτι και να εξελιχτώ ως άνθρωπος.

 

 

 

Την πόρτα μας άνοιξε η Αναστασία Ρήγα η οποία μας εξήγησε κάποια πράγματα σχτικά με το πρόγραμμα.

"Είμαστε ένα στεγνό πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι δε χορηγούμε κάποιο υποκατάστατο και εστιάζουμε στην απεξάρτηση και το ψυχολογικό κομμάτι που σχετίζεται με τις αλλαγές που πρέπει να κάνει να κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του, στην κουλτούρα του και σε πολλά πράγματα ώστε να μπορέσει να βγει «καθαρός».

Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και η οικογένεια  του θεραπευόμενου. Είναι εθελοντικό, είναι ευέλικτο. Μπορεί δηλαδή κάποιος να εργάζεται, να έχε δραστηριότητες και παράλληλα να θεραπεύεται".

Το Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ του Οργανισμού κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) λειτουργεί στην οδό Υψηλάντου, στο κέντρο της Πάτρας. Πρόκειται για ένα στεγνό, εθελοντικό πρόγραμμα απεξάρτησης ενηλίκων.

Απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από οποιαδήποτε ψυχοδραστική, εξαρτησιογόνο ουσία, συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ καθώς και στις οικογένειες τους.

Οι υπηρεσίες του δικτύου είναι δωρεάν

 

Στοχεύει στη σωματική και ψυχική απεξάρτηση του ατόμου ενώ παρέχει υπηρεσίες κινητοποίησης, συμβουλευτικής και θεραπείας σε εξαρτημένα άτομα, γονείς, αδέλφια, συζύγους και συντρόφους.

 

Όπως ανέφερε η Αναστασία Ρήγα για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών και το πρόγραμμα απεξάρτησης:

"Στην αρχή είναι όλα πιο απλά. Συνεχίζοντας όμως τη χρήση αρχίζουν να φαίνονται οι συνέπειες της. Εκεί ξεκινάει και αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. Μπορεί για παράδειγμα να έχει προβλήματα με το νόμο, να χάσει τη δουλειά του, αν μη μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή.

Γενικώς είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο αν αλλάξει κάτι που έχει μάθει κάτι του προσφέρει, ακόμα κι αν είναι αυτοκαταστροφικό. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που λειτουργείς και διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα του, τις σχέσεις του, τη ζωή του μέχρι εκείνη το σημείο.

 

Κανένας χρήστης δεν έχει να χάσει κάτι με το να δοκιμάσει. Μόνο να κερδίσει

 

Η εξάρτηση δεν έχει να κάνει μόνο με μία ουσία. Έχει να κάνει με όλη τη κουλτούρα και τη φιλοσοφία που έχει αναπτύξει ένας άνθρωπος για να «χωράει» αυτή η ουσία εκεί. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζούσε ο χρήστης. Χρειάζεται δέσμευση και επιμονή για να τα καταφέρει.

Μπορεί κάποιος να έρθει και να μην καταφέρει αν ολοκληρώσει. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν κερδίζει πράγματα ή ότι δεν ωφελείται. Ο Δημήτρης, για παράδειγμα, γύρισε και τώρα ολοκληρώνει το πρόγραμμα".

****Την επόμενη εβδομάδα,στις 3 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στην Πάτρα και τον Σύλλογο Οικογένειας της Θεραπευτικής Κοινότητας ΓΕΦΥΡΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στο Μώλο Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθεί και συναυλία από τον Χρήστο Θηβαίο(ήταν πργογραμματισμένη για σήμερα αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρού).

Δίκτυο θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ-ΟΚΑΝΑ

Αλ. Υψηλάντου 185, τηλ. 2610- 279796

e-mail: [email protected]r

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις