Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με άρωμα παράδοσης ο εορτασμός της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου –ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ

Με άρωμα παράδοσης ο εορτασμός της Μάχης...

Ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος άφησε αιχμές: "Οι σύγχρονοι άρχοντες πωλούν & προδίδουν τα πάντα για...μία γραβάτα"

24 Ιουνίου 1827 – 24 Ιουνίου 2018. Εκατόν ενενήντα ένα (191) χρόνια πέρασαν από την ημέρα που μια... χούφτα καλόγεροι μαζί με λιγοστά παλικάρια – λαϊκούς κατατρόπωσαν την μέχρι τότε ανίκητη στρατιά του Ιμπραήμ Πασά, σε μία μάχη που έμελλε να γραφεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία και τον Μοναχισμό. Κι αυτό διότι η περίφημη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου απέβη καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως το ευλογημένο ράσο βρίσκεται πάντοτε μάχιμο στο πλευρό του στρατευόμενου λαού!

Το διοικητικό συμβούλιο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, σε συνεργασία με τον Ηγούμενο και τη Μοναστική Κοινότητα της σεβάσμιας και ιστορικής Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, τιμώντας την παράδοση, τίμησε την συγκεκριμένη επέτειο με ένα διήμερο εκδηλώσεων υπό την αιγίδα και την στήριξη του δήμου Καλαβρύτων, στις 23 και 24 Ιουνίου 2018. Για την υλοποίηση των εκδηλώσεων συνεργάστηκαν η Ομοσπονδία Συλλόγων «Ο αρχαίος Κλείτωρ», ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, ο Σύλλογος Φίλων Ίππων «Ο Χελμός» και οι πολιτιστικοί σύλλογοι Καλαβρύτων, Λυκούριας, Άνω Κλειτορίας, Καστελίου, Σκοτάνης, Κλειτορίας και Σοπωτού.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, συμπροσευχομένων των Ηγουμένων των Ιερών Μονών Μεγάλου Σπηλαίου π. Ιερωνύμου, Αγίας Λαύρας π. Ευσεβίου και Παμμεγίστων Ταξιαρχών π. Καλλινίκου, αλλά και πλήθους Ιερέων της Μητροπόλεως. Αναφερόμενος στο νόημα και το μήνυμα της ημέρας ο κ. Αμβρόσιος είπα πως «πρέπει να τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν κάποτε για την ελευθερία μας. Εκείνους που είχαν ηρωικό φρόνημα και όχι το φρόνημα των συγχρόνων αρχόντων που πωλούν και προδίδουν τα πάντα για μια... γραβάτα!», προσθέτοντας πως «όποιος αγωνίζεται για την πατρίδα και την πίστη του κερδίζει, αλλά όποιος πουλά τα ιερά και τα όσια είναι αχαρακτήριστος...».

Επίσης ο κ. Αμβρόσιος είπε πως «σιγά – σιγά λιγοστεύουν οι Χριστιανοί... Σε λίγα χρόνια, αντί για Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια, θα έχουμε μιναρέδες και τζαμιά... Κάποιοι αρνούνται τον Χριστό, βεβηλώνουν εκκλησίες, βάφουν τις Ιερές Εικόνες μας, ενώ στις Πορείες Υπερηφάνειας κρεμούν στο σώμα τους Ιερές Εικόνες, περιπαίζοντας τους Αγίους και την Εκκλησία μας. Τέτοια βεβήλωση και όμως, δεν μιλά κανείς! Γι’ αυτό και σας ζητώ να κρατηθείτε καλά από τον Χριστό! Συνδεθείτε και μιλήστε μαζί Του! Μιλήστε με την Παναγία μας και τους Αγίους μας! Μέρα και νύχτα! Κρατήστε την πίστη μας, γιατί μας χρειάζεται. Είναι η σανίδα σωτηρίας μας, είναι η ελπίς των απελπισμένων!

Είμαστε στην ιστορική Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Εάν μπορέσετε, πάρτε λίγη από τη... φλόγα των Αγωνιστών, κρατήστε κάτι από αυτούς μέσα σας. Μην δειλιάσετε να δείξετε την αγάπη σας για τον Χριστό! Ακόμα και να σας φυλακίσουν, να σας σταυρώσουν ή να σας θανατώσουν, εσείς θα είστε οι νικητές! Ξεχάστε το σώμα και κρατήστε την ψυχή, διότι αυτή είναι αθάνατη! Όλοι οι άλλοι ξεχνιούνται, οι Μάρτυρες όμως ποτέ! Ζουν στην αιωνιότητα, εκεί όπου είναι η Παναγία μας, στο σπίτι Της Οποίας βρισκόμαστε σήμερα. Αγωνιστείτε, λοιπόν, για τον Χριστό και την Ελλάδα μας! Οι Μοναχοί και οι Αγωνιστές της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου μάς δίδουν το παράδειγμα. Εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να το ακολουθήσουμε».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ηλίας Μογλενίδης, Διδάκτωρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  με θέμα «Η περίφημη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου - Οι Μοναχοί αποτελούν την Ηρωική Λεγεώνα των αυτοθυσιασθέντων χάριν του εθνικού καθήκοντος της Επαναστάσεως και τα Ιερά Μοναστήρια τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Αγωνιστών της Ορθοδοξίας».

Αναφερθείς στην προσφορά Κλήρου και λαού κατά την Επανάσταση του 1821, ο ομιλητής χαρακτήρισε τους κληρικούς και τους λαϊκούς ως τους πρώτους αντιστασιακούς του αγώνα. «Ράσο και φουστανέλα σχεδόν ταυτίστηκαν. Κλήρος και λαός ενωμένοι βάδισαν αδιάσπαστα για να δημιουργήσουν την ελεύθερη Ελλάδα. Το ιερό ράσο απλώθηκε πάνω από τον μαρτυρικό μας λαό ως οι πτέρυγες του δικέφαλου αετού. Ράσο και φουστανέλα δημιούργησαν την ελληνική σημαία», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κ. Μογλενίδης υπογράμμισε ότι «η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου αποτέλεσε φάρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού ενώ υπήρξε και κέντρο αντίστασης κατά των κατακτητών. Παρότι δέχθηκε πολλές επιθέσεις, ποτέ δεν κατακτήθηκε».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, άπαντες μετέβησαν στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής όπου ο «οικοδεσπότης» Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας και η Μοναστική Κοινότητα προσέφεραν στους επισκέπτες μοναστηριακά κεράσματα.

Ακολούθησε η αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, με τον υποδυόμενο τον Αρχιστράτηγο της Μάχης να φέρει τα αυθεντικά άρματα του Βασίλη Πετιμεζά τα οποία για πρώτη φορά εξήλθαν από τις προθήκες του Ιστορικού Μουσείου Κειμηλίων της εν λόγω οικογενείας.

Η συγκινητική και καθ’ όλα άψογη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του βουλευτού Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα ως απογόνου της εν λόγω ιστορικής οικογενείας, την τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων αρματωμένων φουστανελοφόρων και ιππικού καθώς και με χορούς από χορευτικά τμήματα Καλαβρυτινών συλλόγων, που κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις