Στην Ικαρία στο βορειοανατολικό Αιγαίο η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Η Τρελή του Σαγιό»

Culture

Τον Πατρινό θίασο συνοδεύει η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη

22/06/2018 22:03

Μοιραστείτε το άρθρο:


Στην Ικαρία στο βορειοανατολικό Αιγαίο η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Η Τρελή του Σαγιό» Τον Πατρινό θίασο συνοδεύει η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη
 

O Δήμος Ικαρίας συνεχίζοντας την συνεργασία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρών, φιλοξενεί αυτό το 3ήμερο, το θεατρικό σχήμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας «Άρμα Θέσπιδος» που θα παρουσιάσει το έργο του Jean Giraudoux «Η Τρελή του Σαγιό», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η 1η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 22/6/2018 στο Χριστό Ραχών μετά τις 21:15 (Γήπεδο μπάσκετ).

Θα ακολουθήσουν 2 ακόμα παραστάσεις του κωμικού έργου το Σάββατο 23/6/2018 στον Εύδηλο στις 21:15 (προαύλιο Λυκείου) και την Κυριακή 24/6/2018 στον Άγιο Κήρυκο επίσης στις 21:15 (δημοτικός Κινηματογράφος).

Το θεατρικό σχήμα συνοδεύει ως υπεύθυνη της αποστολής η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πέτρος Βάης.

Η υπόθεση του έργου: Η Ωρελί, μια εκκεντρική Παριζιάνα, μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας μαφιόζων επιχειρηματιών να σκάψουν συθέμελα το Παρίσι, για να αντλήσουν το πετρέλαιο που φημολογείται ότι κρύβεται στο υπέδαφός του. Γνωρίζοντας την απληστία των επιχειρηματιών για εύκολο χρήμα, η Ωρελί, καταστρώνει ένα σχέδιο για να τους εξαφανίσει: πρώτα διαδίδει πως γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται το πετρέλαιο και έπειτα με τη συνεργασία των φίλων της, περνάει τους μαφιόζους από μια δίκαιη δίκη και τους εγκλωβίζει σε ένα σκοτεινό υπόγειο. Έτσι, η Ωρελί, έχει τη μοναδική ευκαιρία να τους εξοντώσει και να προτείνει έναν κόσμο ελευθερίας και αλληλεγγύης απέναντι στην τυραννία του χρήματος.

Σκηνοθετικό σημείωμα: Ο κόσμος είναι σκληρός και άδικος όχι μόνο εξαιτίας της απληστίας και του κυνισμού των δυνατών αλλά και λόγω της αδιαφορίας και του εφησυχασμού των υπολοίπων. Η ζοφερή κατάσταση στη χώρα μας απαιτεί ίσως μια πιο θαρραλέα στάση ζωής . Γι’ αυτό το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας επέλεξε τη θαρραλέα Τρελή του Σαγιό του Jean Giraudoux, γιατί τώρα μας χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, μια μποέμ παριζιάνα που θα σηκώσει ανάστημα απέναντι στις τρελές απαιτήσεις των ισχυρών. Σ’ αυτήν την παράσταση Η Τρελή του Σαγιό, δεν είναι μια άστεγη, αλλά μια εκκεντρική ακτιβίστρια που τα βάζει με όλους και με όλα, αψηφώντας τον κίνδυνο.

Όλοι οι χαρακτήρες παρουσιάζονται στην υπερβολή τους. Άλλοτε είναι εκκεντρικές φιγούρες, από τον κόσμο των ονείρων και της ουτοπίας και άλλοτε από τον τυραννικό κόσμο του χρήματος. Οι ηθοποιοί τρέχουν επί σκηνής σαν ήρωες του βωβού κινηματογράφου. Σε κατάσταση απόλυτης εξωστρέφειας. Ένα υπερφυσικό σωματικό θέατρο, γιατί τελικά, Η Τρελή του Σαγιό, είναι μια υπερφυσική ουτοπική κωμωδία.

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης

Διασκευή – Δραματουργική Επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά-κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου

Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Κολλυροπούλου, Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Διονύσης Κλάδης, Βιβή Αλεξάνδρου.

* Το «Άρμα Θέσπιδος» είναι το θεατρικό σχήμα που δημιούργησε ο Δήμος της Πάτρας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ το 2015. Ήταν στόχος της Δημοτικής Αρχής να πάει το θέατρο στον απλό πολίτη, στον εργαζόμενο της γειτονιάς και του χωριού, σ’ αυτούς που για πολλούς λόγους αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τα προϊόντα της τέχνης, με μια καλή θεατρική παράσταση. Στηρίχτηκε στη φιλοσοφία ότι το θέατρο και την τέχνη τα έχουν ανάγκη περισσότερο οι πιο αδικημένοι κοινωνικά και οικονομικά συμπολίτες μας και οφείλουμε, είναι χρέος μας, να τους τα προσφέρουμε. Με την τέχνη ο άνθρωπος κατανοεί ευκολότερα τις νομοτέλειες της κίνησης της κοινωνίας και τον ενεργό ρόλο του στην αλλαγή και την οικοδόμηση δίκαιης κοινωνίας.

Έτσι, το «Άρμα Θέσπιδος», πηγαίνει κοντά του, στην περιοχή που μένει, μετατρέποντας σε θέατρο αίθουσες Σχολείων, Συλλόγων, γυμναστήρια, ανοιχτούς χώρους, για να μπορεί εύκολα ο καθένας να παρακολουθήσει θέατρο.

Ο στόχος αυτός υλοποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή και τον τότε Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κώστα Καζάκο που δημιούργησε το «Άρμα Θέσπιδος», το νέο ευέλικτο θεατρικό σχήμα.

Την πρώτη χρονιά, 2015-2016, το «Άρμα Θέσπιδος», ανέβασε μια κωμωδία του Άντον Τσέχωφ, την παράσταση με τον περιεκτικό τίτλο: «Ελιξίριον Τσέχωφ» που αποτελείται από τρία μονόπρακτα: την Πρόταση Γάμου, την Αρκούδα και την Επέτειο.

Το 2016-2017 την παράσταση «Το Παιχνίδι του έρωτα και της Τύχης» του Μαριβώ και Φέτος, το 2017-2018, την «Τρελή του Σαγιό», του JeanGiraudoux που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις αρχές Νοέμβρη, δίνονται χειμερινές και καλοκαιρινές παραστάσεις και το θεατρικό λειτουργεί 7-8 μήνες τον χρόνο. Έχουν δοθεί μέχρι τώρα πάνω από τριακόσιες (330) παραστάσεις, περίπου 120 το χρόνο, σε συνοικίες της πόλης, (επιλέγοντας τις πιο απομακρυσμένες και πιο υποβαθμισμένες κοινωνικά και οικονομικά, κυρίως σε εργατικές κατοικίες), σε χωριά και σε πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Έτσι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. παίζει, για πρώτη φορά ολοκληρωμένα, τον ρόλο του και ως περιφερειακό θέατρο.

Επειδή ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του θεατρικού σχήματος είναι η προσφορά στους πιο ευάλωτους πολίτες, πρώτιστο μέλημα ήταν οι παραστάσεις στα διάφορα ιδρύματα: Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης -Κέντρα ψυχικής Υγείας- Κέντρο αποκατάστασης- Ψυχιατρική Κλινική Νοσοκομείου Ρίου- ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ Παιδιατρικό Νοσοκομείο- Ίδρυμα ΜΕΡΙΜΝΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ Γηροκομείο- Οικοτροφείο ΣΚΑΓΙΟΠΟΥΛΕΙΟ- ΚΑΠΗ - ΤΡΙΑΝΤΕΙΟ Γυμνάσιο - ΣΧΟΛΕΙΟ Β΄ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ -Φυλακές Αγ. Στεφάνου.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στηρίζεται οικονομικά σχεδόν αποκλειστικά στην επιχορήγηση του Δήμου Πατρέων και το «Άρμα Θέσπιδος» στην εθελοντική προσπάθεια μελών του ΔΣ και εθελοντών. Ύστερα από τρία χρόνια περιοδειών σε κάθε γωνιά της πόλης και στην περιφέρεια το «Άρμα» έχει αγαπηθεί και ο κόσμος το περιμένει.

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 22/06/2018 22:03

Τυπώθηκε: 26/03/2019 10:59

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/491195

thebest.gr © 2019


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

46 φωτογραφίες από την παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Πάτρα – Όλα όσα έγιναν 46 φωτογραφίες από την παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Πάτρα – Όλα όσα έγιναν
«Μύλος» στη ΝΔ με τις στηρίξεις και τα χρίσματα στις δημοτικές εκλογές- Ερωτηματικά από τη δήλωση Σπυράκη που εξαιρεί την Πάτρα! «Μύλος» στη ΝΔ με τις στηρίξεις και τα χρίσματα στις δημοτικές εκλογές- Ερωτηματικά από τη δήλωση Σπυράκη που εξαιρεί την Πάτρα!
Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019
Νεαρή φοιτήτρια από τον Πύργο βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα της στην Αθήνα Νεαρή φοιτήτρια από τον Πύργο βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα της στην Αθήνα
34χρονη επιχείρησε να πέσει από τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, αλλά τη σταμάτησαν αστυνομικοί 34χρονη επιχείρησε να πέσει από τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, αλλά τη σταμάτησαν αστυνομικοί
Πλήθος κόσμου στην ηλιόλουστη Πάτρα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πλήθος κόσμου στην ηλιόλουστη Πάτρα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Νεκρός ο 82χρονος Βαγγέλης Μιχαλόπουλος στο Σανταμέρι Αχαΐας – Καταπλακώθηκε από τρακτέρ Νεκρός ο 82χρονος Βαγγέλης Μιχαλόπουλος στο Σανταμέρι Αχαΐας – Καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Πάτρα: Δείτε τις δύο πρώτες γυναίκες υπαξιωματικούς να παρελαύνουν Πάτρα: Δείτε τις δύο πρώτες γυναίκες υπαξιωματικούς να παρελαύνουν
Αχαΐα: Σκοτώθηκε την ημέρα της γιορτής του ο Βαγγέλης Μιχαλόπουλος - Κι άλλη τραγωδία με τρακτέρ σε δύο 24ωρα Αχαΐα: Σκοτώθηκε την ημέρα της γιορτής του ο Βαγγέλης Μιχαλόπουλος - Κι άλλη τραγωδία με τρακτέρ σε δύο 24ωρα
Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019