Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Οι caretta-caretta μας προτίμησαν και φέτος- Γέμισε φωλιές η παραλία -ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Οι caretta-caretta μας προτίμησαν...
Χριστακόπουλος Θάνος

Στο πλευρό τους οι εθελοντές του Συλόγου Αρχέλων

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά μας επισκέφθηκαν φέτος οι χελώνες καρέτα-καρέτα που βρίσκουν φιλόξενο το έδαφος που τους προσφέρει η παραλία του προστατευόμενου βιότοπου Στροφυλιάς-Κοτυχίου για να γεννήσουν τα μικρά τους. Φέτος η πρώτη φωλιά καταγράφηκε από τον Φορέα Διαχείρισης στις 24 Μαΐου όταν πέρυσι καταγράφτηκε στις 6 Ιουνίου.

Ήδη, ένα μήνα μετά, οι φωλιές έχουν φθάσει τις 19. Νυχθημερόν δίπλα στις φωλιές βρίσκονται, πέραν των ανθρώπων του Φορέα, και τα μέλη του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχελών». Ο υπεύθυνος πεδίου Ηλίας Τζώρας, ο περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνος του προγράμματος Διονύσης Μαμάσης, που «βρέξει χιονίσει» θα καταγράψουν τις φωλιές, θα τοποθετήσουν την απαιτούμενη σήμανση, θα μεταφέρουν όσες είναι κοντά στο κύμα και μπορεί να καταστραφούν και θα κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να διευκολυνθεί για τα χελωνάκια το δύσκολο ταξίδι που έχουν προς τη θάλασσα και την επιβίωση.

Άλλωστε μόνο 1 με 2 από τα 1.000 που θα κατορθώσουν να μπουν στο νερό θα ενηλικιωθούν τελικά. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μαμάσης ήδη από τις αρχές του μήνα έχουν πιάσει δουλειά καταγράφοντας τις φωλιές. Τα μέλη του Αρχέλων έχουν ήδη σημάνει 14, ενώ τρεις από αυτές χρειάστηκε να μεταφερθούν.

Το εντυπωσιακό; Στη μια βρήκαν 108 αβγά, στην άλλη 62 ενώ στην Τρίτη μόλις 22. Και αυτή είναι μόνο η αρχή μέχρι τα μέσα προς τέλη Αυγούστου θα καταγράφουν συνεχώς φωλιές ενώ το έργο τους τελειώνει τον Οκτώβριο όταν και το τελευταίο χελωνάκι θα έχει πάρει τον δρόμο του.

Άλλωστε η ίδια μαμά-χελώνα μπορεί να έρθει στο ίδιο σημείο (η δύναμη του DNA βλέπετε) 2 και 3 φορές μέσα στο ίδιο καλοκαίρι. Η σεζόν έχει ξεκινήσει πολύ ενθαρρυντικά και δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός των φωλιών μπορεί να φτάσει στα συνήθη επίπεδα που κυμαίνονται από 45 μέχρι 60.

 

 

«Οι κινήσεις μας κατά την αναζήτηση των φωλιών είναι «χειρουργικού» τύπου. Γίνονται με τεράστια προσοχή και πάντα με τα χέρια ώστε να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα. Η χελώνα έχει τον τρόπο της να μας μπερδεύει, καμουφλάροντας τα ίχνη της σε μια προσπάθεια από μόνη της να προστατεύσει τα αβγά της», μας εξηγεί ο κ. Μαμάσης για το δύσκολο έργων των εθελοντών που δυστυχώς επιβαρύνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Ορισμένοι ασυνείδητοι για παράδειγμα μπαίνουν στην παραλία με μεγάλα οχήματα με αποτέλεσμα αυτές οι τεράστιες ροδοσιές που δημιουργούνται να προκαλούν προβλήματα. Πέραν αυτού κάνουμε προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού ώστε να μειωθούν τα σκουπίδια και γενικώς η μόλυνση της περιοχής που είναι από τις πιο αγαπημένες της καρέτα-καρέτα. Βέβαια η διάβρωση των ακτών μας τους βάζει δύσκολα όμως επιμένουν.

Η Κυπαρισσία είναι πλέον η πιο δημοφιλής περιοχή καθώς ξεπέρασε την Ζάκυνθο και ακολουθεί το Εθνικό μας Πάρκο», σημειώνει ο κ. Μαμάσης. Στο πλαίσιο της ενημέρωση του κοινού φέτος ο Αρχέλων αναλαμβάνει και πρωτοβουλία περιβαλλοντικών δράσεων στις οποίες περιλαμβάνεται η απελευθέρωσης μιας τραυματισμένης χελώνας καθώς και ανοικτή εκσκαφή αυγοθαλάμου που θα γίνει παρουσία κόσμου.

Δύο τα θέματα της επικαιρότητας που σχετίζονται με την καρέτα-καρέτα. Πρώτο οι μέδουσες, με τις χελώνες να αποτελούν ένα από τον βασικό θηρευτή τους δίνοντας έτσι έναν ακόμα λόγο για την προστασία αυτού του υπό εξαφάνιση είδους. Το δεύτερο είναι ο περιορισμός των πλαστικών μια καμπάνια που σύμφωνα με τον κ. Μαμάσης κινείται σε πολύ σωστή κατεύθυνση.

«Χελώνες αλλά και δελφίνια μπερδεύουν τα πλαστικά με τις μέδουσες και τα τρώνε με ότι αυτό συνεπάγεται. Ευτυχώς με το νέο νομικό πλαίσιο για τη μείωση βλέπουμε θεματικά αποτελέσματα. Οι πολίτες να είναι ευσυνείδητοι και πρέπει να καταλάβουν ότι το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό αλλά άκρως περιβαλλοντικό. Έπρεπε να εφαρμοστεί. Σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ισχύει εδώ και 30 χρόνια», σχολιάζει ο κ. Μαμάσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις