Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας ο Ευρωπαίος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης

Στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας ο Ευρωπαί...

«Το πρόγραμμα rescEU είναι ο πιο σημαντικός ορισμός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»

«Το πρόγραμμα rescEU είναι ο πιο σημαντικός ορισμός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως τόνισε από το Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας, στην Κοιλάδα του Αχελώου, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης. Το νέο πρόγραμμα, που αφορά «το σύνολο της Ευρώπης», έχει ήδη περάσει ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρίσκεται στη συζήτηση με τα κράτη-μέλη.

Μέσα από το RescEU αναβαθμίζεται και βελτιώνεται η ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας, με τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας πρόληψης, υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης και διευκρίνισε πως αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός προστασίας δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τα εθνικά μέσα, αλλά θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας, ως πολλαπλασιαστής των δυνατοτήτων του κάθε κράτους- μέλους. Οι φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει περιοχές της Ευρώπης, όπως οι φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, που ήταν πλήγμα για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία, είπε ο κ. Στυλιανίδης, επιβεβαιώνουν πως όταν οι προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο δεν αρκούν χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρώπης

Σημαντικός πυλώνας του εγχειρήματος είναι η πρόληψη και η ετοιμότητα. Μέσα από το rescUE θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στα κράτη-μέλη, προκειμένου να βελτιώσουν την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, αλλά παράλληλα και να ενισχύσουν τα εθνικά μέτρα αντιμετώπισης.

Ο νέος μηχανισμός προστασίας αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και στις σημερινές προκλήσεις, επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Ωστόσο, διευκρίνισε, πως δεν επιδιώκεται συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, αλλά αντίθετα, ο στόχος είναι η αποκέντρωση. Όταν ένα κράτος ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίζει άμεσα και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια την αποστολή βοήθειας, χωρίς πολλά χαρτιά και υπογραφές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις