Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup- Θα βγει «λευκός καπνός» για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogrou...

Στις 4 ώρα Ελλάδας η συνεδρίαση

Ήταν πριν περίπου έναν χρόνο, όταν το Eurogroup στο Λουξεμβούργο επικύρωνε την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σήμερα, στο κτίριο Plateau Kirchberg (European Institution) οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν το τελικό βήμα για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στις 20 Αυγούστου. Παρών στη συνεδρίαση θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ στην Αθήνα άλλα κυβερνητικά στελέχη επιβλέπουν ώστε να εκδοθεί το ΦΕΚ για το τελευταίο 88ο προαπαιτούμενο και να καταστεί εφικτή η υποβολή από τους θεσμούς η «Έκθεση Συμμόρφωσης» για την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης.

 

Με βάση την ατζέντα, το Eurogroup θα συνέλθει στις 4.00 Ελλάδας (3.00 ώρα Λουξεμβούργου) και στις 7.30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ecofin. Ουδείς γνωρίζει επί του παρόντος εάν οι δύο συνεδριάσεις θα γίνουν χωρίς ενδιάμεσο διάλειμμα, πόσο μάλλον εάν καθυστερήσει η συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα». Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις προϊδέασε για μια μακρά συνεδρίαση. Όλοι, πάντως περιμένουν να βγει «λευκός καπνός». Άλλωστε, πριν το Eurogroup θα συνέλθει το Euro Working Group, το οποίο θα εισηγηθεί θετικά.

 

Η ατζέντα για την Ελλάδα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:

 

* Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

 

* Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την έχει προσδιορίσει σε 10- 12 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσό στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως της εξόδου στις αγορές.

 

* Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Αναμένεται να είναι πιο σφιχτή από άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ήδη ελάφρυνση χρέους και θα γίνει και νέα ελάφρυνση. Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα αποτελεί νέο μνημόνιο. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση και η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα» θα συνδέεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες και με την υλοποίηση των χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, λοιπές ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

 

* Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος. Αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA΄s και SNP΄s), την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο κ.ά.

ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις