Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έσβησε στα 78 της χρόνια η Φρανσουάζ Μπονό –Είχε κερδίσει Όσκαρ για το μοντάζ του «Ζ» του Κώστα Γαβρά

Έσβησε στα 78 της χρόνια η Φρανσουάζ Μπο...

Ήταν από τις σταθερές συνεργάτιδες του Κώστα Γαβρά

Από τις μόνιμες συνεργάτες του Έλληνα διεθνούς σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, και νικήτρια του βραβείου Όσκαρ καλύτερου μοντάζ για το θρυλικό φιλμ «Z» στην απονομή του 1970, έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Γαλλίδα μοντέρ Φρανσουάζ Μπονό σε ηλικία 78 ετών.

«Η Φρανσουάζ γνώριζε πως η αφήγηση του σινεμά συνεχιζόταν και στο μοντάζ. Και επίσης ήξερε να συλλαμβάνει και να αναδεικνύει την παραμικρή πρόθεση του σκηνοθέτη. Η ευφυία της και η απαράμιλλη τεχνική της, την έκανε την τέλεια συνεργάτη για ένα σκηνοθέτη και ασφάλεια για τον παραγωγό. Η φυγή της στο Χόλιγουντ ήταν μια απώλεια για το γαλλικό σινεμά, αλλά γι' αυτήν ήταν το αποκορύφωμα της φιλοδοξίας της. Σήμερα είναι μια θλιμμένη μέρα». Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε ο Κώστας Γαβράς την Φρανσουάζ Μπονό, τη μοντέρ με την οποία συνεργάστηκε σε 9 ταινίες.

Η συνεργασία τους ξεκίνησε με το «Z», για το οποίο η Μπονό βραβεύθηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ (το φιλμ κέρδισε και το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας), νικώντας εκείνη τη χρονιά ταινίες όπως το «Hello, Dolly!», «Σκοτώνουν τα Άλογα όταν Γεράσουν» και τη θριαμβεύτρια ταινία του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας «Midnight Cowboy».

Όπως γράφει το flix.gr, η Μπονό που πέθανε στο Παρίσι,  συνεργάστηκε με τον Κώστα Γαβρά, ανάμεσα σε άλλα, στον «Αγνοούμενο», το «Σε Κατάσταση Πολιορκίας» και στο «Mad City», ήταν υπεύθυνη για το μοντάζ του «Ένοικου» του Ρομάν Πολάνσκι, του «Άκρως Τρελό κι Απόρρητο» του 1984, της «Χρονιάς του Δράκου» του Μάικλ Τσιμίνο και της «Φρίντα» της Τζούλι Τέιμορ με την οποία επίσης συνεργάστηκε στενά.

Η Francoise Bonnot είχε γεννηθεί στη Γαλλία το 1939 κι έμαθε την τέχνη του μοντάζ από τη μητέρα της που είχε μοντάρει το «Le Samourai» του Ζαν-Πιερ Μελβίλ (νομοτελειακά, το 1969, η Μπονό θα μόνταρε το «Army of Shadows» του Ζαν-Πιερ Μελβίλ). Το 1962 μόνταρε μαζί με τη μητέρα της το «A Monkey in Winter» του Ανρί Βερνέιλ, τον οποίο και παντρεύτηκε και έζησε μαζί του μέχρι και το θάνατο του το 2002.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture