Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Υπογράφηκε η συμφωνία για το Μακεδονικό - Αλέξης Τσίπρας: "Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία" - ΒΙΝΤΕΟ

Υπογράφηκε η συμφωνία για το Μακεδονικό ...

Μεγάλο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ

11.40  Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.

Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μεταβούν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

11.38 Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Ζόραν Ζάεφ.

Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα, σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ από τις Πρέσπες, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι»

 

11:20 «Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ φίλε και γείτονα Ζόραν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της τελετής της υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικο της ΠΓΔΜ.

Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας» πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» πρόσθεσε.

 

11:15 Αυτή την ώρα οι ομιλίες των Πρωθυπουργών.

 

11:07 Στις Πρέσπες αποβιβάστηκε από σκάφος ο Ζόραν Ζάεφ. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των Πρωθυπουργών και των Υπουργών εξωτερικών.

10:58 Έφτασε στους Ψαράδες της Μ Πρέσπας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όλοι τους κατευθύνθηκαν στο χώρο που θα γίνει η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

10:56 Σο σημείο όπου θα υπογραφεί από στιγμή σε στιγμή έφτασε ο Υπ. Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Μάλιστα τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι χθες είχε τα γενέθλια της η κ. Μογκερίνι και σήμερα ο κ. Νίμιτς.

Ο κόσμος ευχήθηκε χρόνια πολλά με το γνωστό τραγούδι των γενεθλίων.

10.27 Υπογράφεται σήμερα (από στιγμή σε στιγμή, στις Πρέσπες η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Νίκος Κοτζιάς, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάθιυ Νίμιτς υπογράφουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό, με την ΠΓΔΜ να μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία. Παρόντες οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Τσίπρας και Ζάεφ υπογράφουν σήμερα στις Πρέσπες τη συμφωνία για την ονομασία - Τα βασικά στάδια των διαπραγματεύσεων από το 1991

 

Η ιστορική στιγμή στο χωριό «Ψαράδες», στις Πρέσπες

 

Μια μεγάλη εξέδρα περίπου 100 μέτρων έχει στηθεί ενώ φυσικά ο χώρος είναι προστατευμένος για το ενδεχόμενο βροχής.

Πρέσπες: Αυτό είναι το σημείο που θα υπογραφεί η ιστορική συμφωνία – Όλες οι λεπτομέρειες και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Όλο το χωριό «ζει και αναπνέει» στους ρυθμούς της συμφωνίας ενώ άπαντες σε Ελλάδα και Σκόπια μιλούν για μια μικρή κοινότητα που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Μάλιστα όπως αναφέρεται ήδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για τη μετάβαση όσων επιθυμούν να παρευρεθούν στις Πρέσπες, από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

 

Τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ

 

Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ είναι τεράστιο. Έχουν διαπιστευθεί 170 εκπρόσωποι Τύπου, ανάμεσά τους πολλοί από ξένα δίκτυα, που ταξίδεψαν στις Πρέσπες για την μεγάλη ημέρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις